Emevîler döneminde Dımaşk
Damascus in the Umayyad period
- Tez No: 991717
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN AYCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Emeviler, Tarih, Tarihu Medineti Dımaşk, Şam Emeviyye Camii, Omayyads, History, Tarikh Madinat-al Dimashq, Şam Emeviyye Mosque
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma Emevîler devrinde Dımaşk'ı incelemektedir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu kadim şehir Müslümanların fethettiği ilk büyük metropol kenttir. Bizans'tan alınan Dımaşk kısa bir süre sonra Emevîler marifetiyle Müslümanların başkenti olmuştur. Mimari, dinî, kültürel ve idari açılardan oldukça köklü bir kültüre sahip olan Dımaşk'ın Müslümanlara öğrettiği çok şey olmuştur. Müslümanların Dımaşk tecrübesini nasıl kullandığı ve şehre neler kazandırdığı bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın problemi, önemi, yöntemi ve kaynakları izah edilmiştir. İlk bölümde şehrin coğrafyası, ikinci bölümde Müslümanların şehirdeki idari yapılanma sistemi işlenmiştir. Daha sonra üçüncü bölümde şehirdeki toplum yapısı ve sosyal hayat incelenmiştir. Dinî ve ilmî hayat konuları ise dördüncü bölümün ana konusunu teşkil etmiştir. Son bölümde şehrin Emevîler döneminde iktisadî durumu anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın vardığı sonuçlar sonuç başlığında detaylı şekilde sunulmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines Damascus during the Umayyad period. This ancient city, which has hosted many civilizations throughout history, was the first major metropolitan center conquered by the Muslims. Taken from the Byzantines, Damascus soon became the capital of the Muslims through the efforts of the Umayyads. Damascus, with its profoundly rooted culture in architectural, religious, cultural, and administrative aspects, had much to teach the Muslims. The focus of this study is how the Muslims utilized the Damascus experience and what they contributed to the city. The introductory chapter explains the research problem, significance, methodology, and sources. The first chapter discusses the city's geography, and the second chapter deals with the administrative structure of the Muslims in the city. The third chapter then examines the social structure and life in the city. Religious and scholarly (scientific) life constitute the main subject of the fourth chapter. The final chapter attempts to analyze the city's economic situation during the Umayyad period. The conclusions reached by the research are presented in detail under the“Conclusion”heading.