Hucr b. Adî (Ö. 51/671) ve İslam tarihindeki yeri
Hucr b. Adî (D. 51/671) and his place in Islamic history
  1. Tez No: 960984
  2. Yazar: AHMET ARDA KESTEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYGÜL DÜZENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Hucr b. Adî, Hz. Ali, Muâviye b. Ebû Süfyân, Islamic History, Hujr ibn Adi, Hz. Ali, Muawiyah ibn Abu Sufyan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Kinde kabilesine mensup olan ve İslam tarihinin pek çok önemli olayında dahli bulunan Hucr b. Adî el-Kindî, Hz. Ali'ye olan sadakatiyle bilinmektedir. Hz. Ali'nin vefatı sonrasında Muâviye b. Ebû Süfyân ve onun Kûfe valileri Mugîre b. Şu'be ile Ziyâd b. Ebîh'e yönelik sert çıkışları, Hucr b. Adî ve beraberindekilerin devlet yöneticilerine isyan etmekle itham edilmesine sebep olmuştur. Hucr b. Adî ve bazı arkadaşları Kûfe'den Dımaşk'a götürülmek suretiyle yargılanarak burada öldürülmüş ve bu olay başta devlet başkanı Muâviye b. Ebû Süfyân olmak üzere Emevî yönetiminin ileri gelen sahâbîler tarafından tenkid edilmesine neden olmuştur. Hucr b. Adî'nin öldürülmesi hem kendi döneminde hem de sonraki süreçte yaşanan pek çok olayla ilişkilendirilmiş ve Şiîliğin ortaya çıkmasına zemin teşkil ettiği de iddia edilmiştir. Çalışmamızda İslam tarihi yanında mezhepler tarihi açısından da oldukça önemli sonuçları olan bu olay konu edilmiştir. Giriş ve üç ana bölümden oluşan tezimizin giriş kısmında çalışmanın konu, amaç, yöntem ve kaynaklarından bahsedilmiş olup birinci bölümde Hucr b. Adî'nin nesebi, kabilesi ve hayatı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde Hucr b. Adî'nin Hulefa-yı Râşidîn dönemindeki faaliyetlerine yer verilmiş, üçüncü bölümde ise Emevîler döneminde Hucr b. Adî ve arkadaşlarının öldürülmesiyle neticelenen olaylar silsilesi ele alınmıştır. Amacımız Hucr b. Adî'nin hayatını ve onun İslam tarihindeki önemini ayrıntılarıyla ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Hujr ibn Adi al-Kindi, who belonged to the Kinda tribe and was involved in many important events in Islamic history, is known for his loyalty to Ali. After the death of Ali, his harsh reactions towards Muawiyah ibn Abu Sufyan and his Kufa governors Mugira ibn Shu'ba and Ziyad ibn Abih caused Hujr ibn Adi and his companions to be accused of rebelling against the state administrators. Hujr ibn Adi and some of his companions were taken from Kufa to Damascus, tried and killed there, and this incident caused the Umayyad administration to be criticized by the leading companions, especially the head of state Muawiyah ibn Abu Sufyan. The killing of Hujr ibn Adi has been associated with many events that occurred both during his time and in the following period, and it has also been claimed that it paved the way for the emergence of Shiism. This event, which has significant consequences for the history of Islam as well as the history of sects, has been discussed in our study. The introduction of our thesis, which consists of an introduction and three main sections, mentions the subject, purpose, method and sources of the study, and the first section focuses on the lineage, tribe and life of Hujr ibn Adi. The second section covers the activities of Hujr ibn Adi during the period of the Rashidun Caliphs, and the third section covers the series of events that resulted in the killing of Hujr ibn Adi and his companions during the Umayyad period. Our aim is to reveal the life of Hujr ibn Adi and his importance in the history of Islam in detail.