Kedilerin ön ekstremite uzun kemik kırıklarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of feline forelimb long bone fractures
- Tez No: 991720
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Humeral kırıklar, Radius kırıkları, Humeral fractures, Radius fractures
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 2004-2021 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim-Uygulama ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'na getirilen tüm kedi hastaların kayıtları arasında; ön ekstremite uzun kemik kırıklarına dair olgularının sayısı, uygulanan sağaltım teknikleri ve bu kırıkların görülme sıklığının retrospektif olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Ülkemizde kedilerde ön ekstremite uzun kemiklerinde kırık görülme oranlarına dair yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışma sonucunda ülkemizde kedilerde ön ekstremite uzun kemik kırıklarının görülme sıklığı ve yapılan müdahalelere ilişkin bulgular saptanarak, bunların klinik uygulamalara ve araştırmalara yardımcı olması hedeflendi. Ayrıca olguların yaş, ırk, cinsiyet, etiyoloji, klinik ve radyografik değerlendirmeleri ile bu kedilere uygulanan konservatif ve ortopedik tedavi yaklaşımlarının da ortaya konulması hedeflenmiştir. 2004- 2021 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim-Uygulama ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'na ait hasta kayıtlarından elde edilen bulguların yüzdesel dağılımı ve grafikler ile değerlendirilmeleri yapıldı. 2004-2021 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı'na gelen ön ekstremite uzun kemik kırığı olan 218 kedinin; %57'sini (n=124) erkekler, %39'unu (n=85) ise dişiler oluşturmuştur. Bu olguların, %74'ü (n=162) 1 yaş ve altındaki kedilerden oluşmaktadır. Tüm olgular bazında yapılan değerlendirmede olguların %49'u (n=107) radius-ulna ve %51'i (n=111) humerus kırıklarından şekillenmiştir. Radius-ulna kırıkları en sık olarak (n=37, %56) konservatif şekilde atelli bandaj ile, humerus kırıkları ise (n=22, %47) intramedüller pin uygulaması ile tedavi edilmiştir. Kedilerde ön ekstremite uzun kemik kırıklarının, kedilerdeki toplam kırık olgularının ¼'ünü oluşturduğu gözlemlenmiştir. Kayıtlarda kırıkların etiyolojisine ilişkin bilgiler değerlendirildiğinde en yaygın kırık sebebinin yüksekten beton zemine düşme olduğu görülmüştür. Bu veriler konu ile ilgili yapılmış benzer çalışmalar ile paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Within this study, it is aimed to evaluate the number of forelimb extremity long bone fractures, applied treatment technics and frequency of such fracture cases among all cat patient records brought to University of Ondokuz Mayis, Faculty of Veterinary Medicine, Training and Research Hospital, Department of Surgery between 2004 and 2021.No study was made on rate of forelimb extramity long bone fractures for cats has been found in our country. As a result of this study, it is aimed to asist clinical practices and researches by determining the frequency of forelimb long bone fracture cases and the operations/interventions made in our country. In addition, it is also aimed to evaluate the cases in terms of age, breed, sex, etiology, clinic and radiography, and present conservative and orthopedical treatment approaches practiced on those cats. Findings obtanied from patient records belonged to University of Ondokuz Mayis, Faculty of Veterinary Medicine, Training and Research Hospital, Department of Surgery have been evaluated by means of percentage distribution and graphics between 2004-2021. Findings; 57% (n=124) of the total 218 cats brought to University of Ondokuz Mayis, Faculty of Veterinary Medicine, Training and Research Hospital, Department of Surgery due to front extrimity long bone frcature between 2004-2021 were male cats whereas 39% of those cats (n=162) were female cats. For 74% of those cases (n=162), the cats were at the age or below 1 year. 49% of the total cases (n=107) were radius-ulna fractures, wheras 51% of them (n=111) were humerus fractures. 56% of the radius ulna fractures (n=37) were treated with splint bandage, and 47% of the humerus fractures (n=22) were treated via intramedullary pin. It is observed that front extremity long bone fractures have composed ¼ of the total fracture cases of cats. As a result of evaluation of the information regarding the etiology of the fractures within the records, the most common fracture cause is falling down from the height onto concrete floor. Such data is parallel in the similar studies made on this subject.