Okul öncesi öğretmenlerinin motivasyonlarıyla kaynaştırmaya yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between preschool teachers' motivation, knowledge levels, and attitudes towards inclusive education
  1. Tez No: 991815
  2. Yazar: FATMA CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitimde Kaynaştırma, Öğretmen Motivasyonu, Kaynaştırma Bilgi Düzeyi, Öğretmen Kaynaştırma Tutumu, Inclusive Education in Preschool, Teacher Motivation, Inclusion Knowledge Level, Teacher Attitudes Toward Inclusion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Okul öncesi eğitim, çocuğun doğumundan ilkokula başladığı döneme kadar devam eden; bilişsel, duyuşsal, sosyal ve fiziksel gelişimin temellerinin atıldığı kritik bir dönemdir. Bu dönemde kazanılan deneyimler, çocukların ileriki eğitim yaşantılarını ve yaşam boyu öğrenme süreçlerini doğrudan etkilemektedir. Erken dönemde verilen nitelikli eğitim, yalnızca tipik gelişim gösteren çocuklar için değil, özel gereksinimli çocukların potansiyellerini gerçekleştirmeleri açısından da önem taşımaktadır. Kaynaştırma eğitimi, özel gereksinimli bireylerin akranlarıyla aynı eğitim ortamında gerekli destek hizmetleri sağlanarak eğitim almalarını esas alan çağdaş bir yaklaşımdır. Okul öncesi dönemde kaynaştırma uygulamalarının etkili biçimde yürütülmesi, çocukların sosyal, duygusal ve akademik gelişimlerini desteklemenin yanı sıra eğitim yaşamlarına sağlıklı bir geçiş yapmalarına katkı sağlamaktadır. Kaynaştırma sürecinin başarısı ise büyük ölçüde öğretmenlerin motivasyonları, bilgi düzeyleri ve tutumlarıyla ilişkilidir. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin motivasyonları ile kaynaştırmaya yönelik bilgi düzeyleri ve tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemi çerçevesinde betimsel, ilişkisel tarama modeli ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2024–2025 eğitim-öğretim yılı başında Kahramanmaraş ilinde görev yapan ve sınıfında kaynaştırma öğrencisi bulunan 129 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcılar amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilmiş olup 106'sı kadın, 23'ü erkektir. Yaşları 23 ile 59 arasında değişmekte, yaş ortalaması 33,78'dir. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ve üç ölçek aracılığıyla toplanmıştır. Öğretmenlerin motivasyon düzeylerini belirlemek için Yıldız ve Taşkın tarafından geliştirilen 28 maddelik Öğretmen Motivasyon Ölçeği (.95), kaynaştırmaya yönelik bilgi düzeylerini ölçmek için Sucuoğlu ve arkadaşları tarafından geliştirilen 24 maddelik Kaynaştırma Bilgi Testi (.80) ve tutumlarını değerlendirmek için Laçin ile Taşlıbeyaz tarafından geliştirilen 12 maddelik Kaynaştırma Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği (.70) kullanılmıştır. Veriler SPSS 26.0 paket programı ile çözümlenmiş; betimsel istatistikler, bağımsız örneklemler t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve çoklu regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular, öğretmenlerin motivasyon düzeylerinin yüksek (ort.=77,19), kaynaştırmaya yönelik bilgi düzeylerinin orta (ort.=43,92) ve tutumlarının olumlu (ort.=76,28) olduğunu göstermektedir. Motivasyon ile tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, bilgi düzeyi ile diğer değişkenler arasında ise anlamlı ilişki saptanmamıştır. Demografik değişkenlerin motivasyon, bilgi ve tutum üzerinde etkili olmadığı görülmüştür. Sonuçların, öğretmenlerin motivasyonlarını güçlendirmeye, bilgi düzeylerini artırmaya ve olumlu tutumlarını desteklemeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Preschool education is a critical period extending from birth to the beginning of primary school, during which the foundations of cognitive, affective, social, and physical development are established. The experiences gained in this period directly affect children's future educational lives and lifelong learning processes. High-quality education provided in early childhood is important not only for typically developing children but also for enabling children with special needs to realize their potential. Inclusive education, which emphasizes the education of children with special needs in the same learning environment with their peers by providing the necessary support services, represents a contemporary approach. The effective implementation of inclusive practices in preschool supports children's social, emotional, and academic development and contributes to their smoother transition to further stages of education. The success of the inclusion process largely depends on teachers' motivation, knowledge levels, and attitudes. The purpose of this study is to examine the relationship between preschool teachers' motivation, knowledge levels, and attitudes toward inclusion. The research was conducted within the framework of the quantitative method using a descriptive, relational survey model. The study group consisted of 129 preschool teachers working in Kahramanmaraş during the 2024–2025 academic year who had students with special needs in their classrooms. Participants were selected through purposive sampling, 106 were female and 23 were male, with ages ranging from 23 to 59 and a mean age of 33.78. Data were collected through a Personal Information Form prepared by the researcher and three measurement tools. Teacher motivation levels were measured using the 28-item Teacher Motivation Scale developed by Yıldız and Taşkın (.95). Knowledge levels regarding inclusion were assessed with the 24-item Inclusion Knowledge Test developed by Sucuoğlu and colleagues (.80). Attitudes toward inclusive education were evaluated with the 12-item Attitude Toward Inclusive Education Scale developed by Laçin and Taşlıbeyaz (.70). Data were analyzed using the SPSS package program through descriptive statistics, independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation, and multiple regression analyses. The findings revealed that teachers had high motivation levels (mean=77.19), moderate knowledge levels regarding inclusion (mean=43.92), and positive attitudes (mean=76.28). A significant relationship was found between motivation and attitude, whereas no significant relationship was detected between knowledge level and other variables. Demographic variables were not found to have a determining effect on motivation, knowledge, or attitude scores. It is considered that the results of this study will contribute to strengthening teachers' motivation, improving their knowledge levels, and supporting their positive attitudes toward inclusion.