Genç yetişkinlerde patolojik narsisizm ve reddedilme duyarlılığının çevrimiçi flört şiddeti ile ilişkisi
Relationship between pathological narcissism, rejection sensitivity, and online dating violence among young adults
  1. Tez No: 991823
  2. Yazar: ANIL ZEREY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU AYDIN ACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, Patolojik narsizm, Reddedilme duyarlılığı, Siber şiddet, Yakın partner şiddeti, Çevrimiçi flört, Grandiose/overt narcissism, Pathological narcissism, Rejection sensitivity, Cyber-harassment, Intimate Partner violenc, Online dating applications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı genç yetişkin bireylerde patolojik narsisizm boyutları (kırılgan ve büyüklenmeci) ve reddedilme duyarlılığının çevrimiçi flört şiddeti ile ilişkisinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan, geçmişte veya halen devam eden bir romantik ilişkisi/ flörtü olan ve evli olmayan 438 genç yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla demografik bilgi formu, Reddedilme Duyarlılığı Ölçeği, Çevrimiçi Flört İstismarı Ölçeği ve Patolojik Narsisizm Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklemler için t-testi, Kruskal Wallis H Testi ve Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, kadın katılımcıların çevrimiçi zorbalığa maruz kalma düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek olduğunu, özellikle izleme-kontrol ve doğrudan saldırganlık boyutlarında anlamlı farklar bulunduğunu ortaya koymuştur. Buna karşın, erkeklerin siber zorbalık uygulayıcısı olma oranı, özellikle doğrudan saldırganlıkta daha yüksek çıkmıştır. Yaş değişkeni yalnızca reddedilme duyarlılığı düzeylerinde anlamlı bir etkiye sahip olmuş; ileri yaş grubundaki bireylerin daha yüksek reddedilme duyarlılığına sahip olduğu görülmüştür. Eğitim düzeyi, cinsel yönelim, romantik ilişki durumu ve çevrimiçi flört sıklığı gibi diğer demografik değişkenlerin ise hem reddedilme duyarlılığı hem de narsisizm türleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Araştırmada kırılgan narsisizm ile reddedilme duyarlılığı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilirken, büyüklenmeci narsisizmin özellikle çevrimiçi flört şiddetinin izleme-kontrol ve doğrudan saldırganlık boyutlarıyla güçlü bir şekilde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Cinsel yönelimini belirtmeyen bireylerde kırılgan narsisizm düzeylerinin diğer gruplara kıyasla düşük olduğu görülmüş; bu durum bastırılmış duygusal tepkilerle ilişkilendirilebilecek bir bulgu olarak öne çıkmıştır. Ayrıca, romantik ilişki durumu kırılgan narsisizm düzeylerinde anlamlı farklar yaratmakta; flört aşamasında olan veya boşanmış bireylerin daha yüksek düzeyde kırılgan narsisizm sergilediği görülmektedir. Narsisizm boyutlarının çevrimiçi flört şiddetini pozitif yönde yordadığı, buna karşın reddedilme duyarlılığının bu tür davranışlar üzerinde anlamlı bir yordayıcı olmadığı anlaşılmıştır. Psikolojik destek sunan uzmanlar, özellikle çevrimiçi flört şiddetiyle ilişkili narsisizm türlerine odaklanarak bireysel müdahale planları geliştirebilir. Gelecek araştırmalarda ise bu iki narsisizm türünün kişilerarası ilişkiler bağlamında nasıl farklılaştığına dair yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between pathological narcissism dimensions (vulnerable and grandiose) and rejection sensitivity in young adults and online dating violence. The study was conducted within the scope of the correlational survey model from quantitative research designs. The sample consisted of 438 young adults living in Turkey who had a past or current romantic relationship/dating relationship and were not married. To collect data, a demographic information form, the Rejection Sensitivity Scale, the Online Dating Abuse Scale, and the Pathological Narcissism Inventory were used. Pearson correlation analysis, t-test for independent samples, Kruskal Wallis H Test, and Multiple Regression Analysis were performed to analyze the data. The research findings revealed that female participants experienced higher levels of online bullying than males, with significant differences particularly in the monitoring-control and direct aggression dimensions. In contrast, males were more likely to be perpetrators of cyberbullying, especially in direct aggression. The age variable had a significant effect only on rejection sensitivity levels; individuals in the older age group were found to have higher rejection sensitivity. Other demographic variables such as education level, sexual orientation, romantic relationship status, and frequency of online dating had no significant effect on either rejection sensitivity or types of narcissism. The study found a positive and significant relationship between fragile narcissism and rejection sensitivity, while grandiose narcissism was found to be strongly related to the monitoring-control and direct aggression dimensions of online dating violence in particular. Individuals who did not specify their sexual orientation were found to have lower levels of vulnerable narcissism compared to other groups; this finding stands out as one that could be associated with suppressed emotional responses. Furthermore, romantic relationship status created significant differences in levels of vulnerable narcissism; individuals who were dating or divorced exhibited higher levels of vulnerable narcissism. It was understood that narcissism dimensions positively predicted online dating violence, whereas sensitivity to rejection was not a significant predictor of such behaviors. Professionals providing psychological support can develop individual intervention plans by focusing on the types of narcissism associated with online dating violence. Future research should explore how these two types of narcissism differ in the context of interpersonal relationships.