Bir aile hekimliği birimine kayıtlı kişilerin; hastalık yönetim platformu programı doğrultusunda tarama ve takiplerinin değerlendirilmesi
Evaluation of screening and follow-up of the population registered to a family medicine unit in accordance with the disease management platform programme
  1. Tez No: 991822
  2. Yazar: NAZMİ KADİR AKAYOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, Hastalık Yönetim Platformu, kronik hastalıklar, tarama, takip, birinci basamak sağlık hizmetleri, Family medicine, Disease Management Platform, chronic diseases, screening, follow-up, primary healthcare services
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kırsal bölgede bulunan bir aile sağlığı merkezine kayıtlı bireylerin Hastalık Yönetim Platformu (HYP) doğrultusunda yürütülen tarama ve takip süreçlerinin değerlendirilmesi ve kronik hastalıkların birinci basamakta yönetimindeki etkinliğinin ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif nitelikte olup, çalışmaya Düzce ilinde kırsal bölgede hizmet veren bir aile hekimliği birimine kayıtlı, HYP üzerinden takip ve tarama kayıtları bulunan bireyler dahil edilmiştir. Hipertansiyon, diyabetes mellitus, obezite ve kardiyovasküler risk faktörleri başta olmak üzere kronik hastalıklara yönelik tarama ve takip verileri, aile hekimliği bilgi sistemi ve Hastalık Yönetim Platformu kayıtları üzerinden elde edilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 533 hasta dahil edildi. Hastalarımızda sistolik-diastolik, nabız, HbA1c, açlık kan şekeri, bel çevresi, ağırlık, VKİ, LDL, HDL ve trigliserit parametrelerinden çalışma tarihleri aralığında bakılan ilk ve son parametreler alınmış olup; sistolik kan basıncının anlamlı arttığı, VKİ ve ağırlık değerlerinde de anlamlı artış olduğu görülmüştür. HbA1c ve açlık kan şekeri ilk takip ile son takip değerlerinde anlamlı düşüş olduğu görülmüştür. Ayrıca LDL, HDL, trigliserit gibi biyokimyasal parametrelere bakıldığında ilk ve son saptanan değerlerde de anlamlı düşüş izlenmiştir. Sonuç: HYP, birinci basamak sağlık hizmetlerinde kronik hastalıkların tarama ve takibinde kısmen etkili bir araç olarak öne çıkmaktadır. Takipte biyokimyasal ve klinik parametrelerin yanı sıra, obezite ve kilo yönetimine yönelik uygulamaların daha yakın takip edilerek yapılandırılması, multidisipliner yaşam tarzı müdahalelerinin, birinci basamakta entegre edilmesi gerekmektedir. Bu bulgular doğrultusunda, HYP'nin birinci basamak sağlık hizmetlerinde daha etkin ve yaygın kullanımının teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the screening and follow-up processes conducted in accordance with the Disease Management Platform (DMP) for individuals registered at a family health center in a rural area, and to demonstrate its effectiveness in the primary care management of chronic diseases. Materials and Methods: This retrospective study included individuals registered with a family medicine unit serving a rural area in Düzce province, whose follow-up and screening records were available through the Disease Management Platform (DMP). Screening and follow-up data for chronic diseases, primarily hypertension, diabetes mellitus, obesity, and cardiovascular risk factors, were obtained from the Family Medicine Information System and Disease Management Platform records. The obtained data were statistically analyzed. Results: The study included 533 patients. The initial and final measurements of systolic and diastolic blood pressure, pulse, HbA1c, fasting blood glucose, waist circumference, weight, BMI, LDL, HDL, and triglyceride levels were taken from our patients within the study period. A significant increase was observed in systolic blood pressure, BMI, and weight values. A significant decrease was observed in HbA1c and fasting blood glucose levels between the initial and final measurements. Furthermore, a significant decrease was observed in biochemical parameters such as LDL, HDL, and triglycerides between the initial and final measurements. Conclusion: The DMP stands out as a partially effective tool in the screening and monitoring of chronic diseases in primary healthcare settings. In addition to biochemical and clinical parameters, closer monitoring and structuring of practices aimed at obesity and weight management, and the integration of multidisciplinary lifestyle interventions at the primary care level are necessary. Based on these findings, it is recommended that the more effective and widespread use of the Disease Management Platform in primary healthcare settings be encouraged.