Deneysel rat endometritis modelinin ovidukt dokusu üzerine etkilerinin incelenmesi: Alfa lipoik asitin terapötik değeri
Investigation of the effects of experimental rat endometritis model on oviduct tissue: The therapeutic value of alpha-lipoic acid
- Tez No: 991824
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRŞİDE AYŞE DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eczacılık ve Farmakoloji, Nutrition and Dietetics, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antiinflamatuar ilaçlar, Laboratuvar hayvanları, Laboratuvarlar, Anti-inflammatory drugs, Laboratory animals, Laboratories
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Analizleri ve Beslenme Bilim Dalı
Özet
Endometritis, uterusa mikroorganizma kontaminasyonu ile gelişen ve ovidukt dokusunu da içine alabilen inflamatuvar bir jinekolojik hastalıktır. Bu tez çalışmasında, rat endometritis modelinde alfa lipoik asitin tek başına ve referans tedavi ile kombine uygulanmasının uterus ve ovidukt dokuları üzerindeki terapötik etkileri değerlendirildi. Çalışmada ratlar; Sham, Kontrol, Referans, Alfa Lipoik Asit ve Referans + Alfa Lipoik Asit olmak üzere beş gruba ayrıldı. Sham Grubunda endometritis modeli oluşturulmazken, diğer gruplarda, Escherichia coli inokülasyonu ile endometritis indüklendi. Kontrol Grubuna ait ovidukt dokusunda Interlökin (IL)-1 alfa, IL-1 beta ve Tümör Nekroz Faktörü-alfa düzeylerinin Sham Grubuna göre anlamlı olarak arttığı saptanmıştır. Tedavi gruplarında bu artış belirgin olarak azaldı, en güçlü baskılayıcı etki ise Referans + Alfa Lipoik Asit Grubunda görüldü. Ovidukt dokusunda total antioksidan düzeyleri özellikle Alfa Lipoik Asit Grubunda en yüksek değerlere ulaşırken, total oksidan ve oksidatif stres düzeyleri Kontrol Grubunda anlamlı biçimde artmış ve tüm tedavi gruplarında belirgin şekilde azalmıştır. Bulgular, oksidatif stresin Alfa Lipoik Asit içeren tedavi gruplarında daha etkili biçimde baskılandığını göstermiştir. Uterus volümü Kontrol Grubunda en yüksek düzeyde olup, tedavi gruplarında anlamlı şekilde azalmıştır. Histopatolojik incelemede, Endometriyum ve miyometriyum kalınlıkları Kontrol Grubunda artarken, uygulanan tedaviler bu kalınlaşmayı azaltmış ve en belirgin histopatolojik iyileşme Referans + Alfa Lipoik Asit grubunda saptanmıştır. Sham Grubunda uterus ve ovidukt dokularının normal morfolojisini koruduğu, Kontrol Grubunda ise belirgin inflamasyon, dejeneratif değişiklikler, epitel bütünlüğü ve silya kaybının geliştiği belirlenmiştir. Tedaviyle histopatolojik bulgular anlamlı düzeyde hafiflemiş; en belirgin iyileşme Referans + Alfa Lipoik Asit Grubunda görülmüştür. Ovidukt inflamasyon skoru Kontrol Grubunda en yüksek olup, tedavi gruplarında anlamlı şekilde azalmıştır. Sonuç olarak, alfa lipoik asitin E. coli kaynaklı endometritiste uterus ve ovidukt dokularında inflamasyon ve oksidatif strese bağlı histopatolojik hasarı azaltmada potansiyel terapötik etkiye sahip olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Endometritis is an inflammatory gynecological disease that develops following microbial contamination of the uterus and may also involve the oviduct. In this thesis, the therapeutic effects of alpha-lipoic acid (ALA), administered alone or in combination with a reference treatment, on uterine and oviduct tissues were evaluated in a rat model of endometritis. Rats were divided into five groups: Sham, Control, Reference, Alpha-Lipoic Acid, and Reference + Alpha-Lipoic Acid. Endometritis was not induced in the Sham Group, whereas in the remaining groups, endometritis was induced by Escherichia coli inoculation. In the oviduct tissue of the Control Group, levels of interleukin (IL)-1 alpha, IL-1beta, and tumor necrosis factor-alpha were significantly increased compared to the Sham Group. These increases were markedly reduced in the treatment groups, with the strongest suppressive effect observed in the Reference + Alpha-Lipoic Acid Group. Total antioxidant status levels in the oviduct tissue reached the highest values particularly in the Alpha-Lipoic Acid Group, whereas total oxidant status and oxidative stress index levels were significantly elevated in the Control Group and significantly decreased in all treatment groups. These findings indicate that oxidative stress was more effectively suppressed in the ALA-containing treatment groups. Uterine volume was highest in the Control Group and showed a significant reduction in the treatment groups. Histopathological examination revealed increased endometrial and myometrial thickness in the Control Group, while treatment applications reduced this thickening, with the most prominent histopathological improvement observed in the Reference + Alpha-Lipoic Acid Group. The uterus and oviduct tissues in the Sham group preserved normal morphology, whereas marked inflammation, degenerative changes, epithelial integrity loss, and ciliary loss were observed in the Control Group. Histopathological findings were significantly alleviated by treatment, with the most pronounced improvement detected in the Reference + Alpha-Lipoic Acid Group. In addition, the oviduct inflammation score was highest in the Control Group and significantly decreased in the treatment groups. In conclusion, alpha-lipoic acid exhibits potential therapeutic efficacy in reducing inflammation- and oxidative stress-associated histopathological damage in uterine and oviduct tissues in E. coli-induced endometritis.