Prusya mavisi bazli bileşiklerde manyetik ve termodinamik özelliklerin Ising modeli ile incelenmesi
The investigation of the magnetic and thermodynamic properties of Prussian blue-based compounds via the Ising model
- Tez No: 991841
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİSTAN MERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ising modeli, Ising model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, M3II[CrIII(CN)6]2⋅nH2O ve (MIIMnII)[CrIII(CN)6]2⋅nH2O (M = Ni veya Fe) ile tanımlanan, iki ve üç alt örgülü Prusya mavisi-benzeri karma-spinli Ising modelleri ele alınmıştır. Tek-iyon anizotropisinin sistemlerin alt örgü manyetizasyonları ve toplam manyetizasyonuna etkisi yanında iç enerji, entropi, serbest enerji ve ısı kapasitesi gibi termodinamik nicelikleri üzerindeki etkisi ortalama alan yaklaşımı altında teorik olarak incelenmiştir. Sistemler, negatif manyetizasyon davranışı sergileyen ve bir veya daha fazla kompensasyon noktasına sahip Prusya mavisi-benzeri yapıların geometrisini modellemek amacıyla iç içe geçmiş iki tane yüzey merkezli kübik yapı olarak ele alınmıştır. Hesaplama sonuçları, tek-iyon anizotropisinin kritik sıcaklık, kompensasyon noktası, negatif manyetizasyon davranışı ve termal özellikler üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dış manyetik alan altında, sistemin manyetizasyon eğrilerinde birinci derece faz geçişlerinin karakteristiği olan süreksizliklerin ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Bu süreksizliklerin meydana geldiği sıcaklıklarda termodinamik niceliklerde faz geçişlerinin gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, two- and three-sublatticed Prussian Blue-like mixed-spin Ising models defined by M3II[CrIII(CN)6]2⋅nH2O and (MIIMnII)[CrIII(CN)6]2⋅nH2O (M = Ni or Fe) are considered. The effect of the single-ion anisotropy on the sublattice magnetizations and total magnetization of the systems, as well as its impact on thermodynamic quantities such as internal energy, entropy, free energy, and heat capacity, is theoretically investigated under the mean-field approximation. The systems are modelled as two interpenetrating face-centered cubic structures to simulate the geometry of Prussian blue-like structures exhibiting negative magnetization behavior and having one or more compensation points. The calculation results show that the single-ion anisotropy has significant effects on the critical temperature, compensation point, negative magnetization behavior, and thermal properties. Furthermore, under an external magnetic field, discontinuities characteristic of first-order phase transitions have been found to arise in the magnetization curves of the system. Similarly, phase transitions have been observed in the thermodynamic quantities at the temperatures where these discontinuities occur.