Bitkisel üretim yapan tarım işletmelerinde girdi kullanımının çevresel etkisi; Konya-Akşehir ilçesi örneği
The environmental impact of input use in crop production in agricultural enterprises: A case study of Konya- Akşehir district
- Tez No: 991846
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL KARAKAYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Duyarlılık İndeksi, Girdi, Bilinç, Eğitim, Environmental Sensitivity Index, Input, Awareness, Education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Konya ili Akşehir ilçesinde bitkisel üretim yapan tarımsal işletmelerde tarımsal girdi tüketiminin çevresel etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tarımsal üretimde kullanılan tohum, gübre, pestisit, su ve yakıt gibi girdilerin miktarı ve kullanım durumu hem çevresel sürdürülebilirlik hem de ekonomik verimlilik açısından büyük öneme sahip olmaktadır. Araştırma için Konya ili Akşehir ilçesi Atakent, Gölçayır, Ilıcak, Sorkun, Gözpınarı ve Yazla mahalleleri seçilmiştir. Bu 6 mahallede tabakalı tesadüfü örnekleme yöntemi uygulanarak 98 işletme sahipleri ile anket aracılığıyla bilgiler alınmıştır. Elde edilen veriler ekonometrik metotlarla incelenmiş olup tarımsal işletmelerin sürdürülebilir tarım yöntemlerine geçiş potansiyelleri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda tarımsal işletmelerin %48,69 emekli, %40,94'ü ilköğretim mezunu olduğu belirlenmiştir. İşletmeler ilaçlama ve gübreleme de önerilen dozu kullanmaktadır. Tarımsal işletmelerin %52,04'ü ilaçlama ve gübreleme işleme sonrası boşalan ambalajları yakarak imha ederken %29,59'u çöp kutusuna attığı tespit edilmiştir. Tarımsal işletmelerin ortalama çevresel duyarlılık indeksi (ÇDİ) %81,73 olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, tarımsal işletmelerin çevresel sürdürülebilirlik bakımından farkındalıklarının olduğunu gösteriyor fakat faaliyete geçirmekte ve geleneksel alışkanlıklar sebebi ile yeterli olmadıkları tespit edilmiştir. Özellikle gübre kullanımında çevreye zarar veren faaliyetlerin yaygın olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Tarımsal işletmelerde çevresel duyarlılığı tohum, gübre, yakıt, sulama maliyetleri ve cinsiyet faktörü belirlemektedir. Deneyim sınırda anlamlılık taşırken ilaç ve eğitim istatiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Araştırma, tarımsal işletmelerde çevresel duyarlılığın arttırılması için gerekli ve uygun eğitim, danışmanlık hizmetleri ve sürdürülebilir tarım stratejilerinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the environmental impacts of agricultural input consumption in crop-producing agricultural enterprises in the Akşehir district of Konya province. The quantity and usage status of inputs such as seeds, fertilizers, pesticides, water, and fuel used in agricultural production are of critical importance for both environmental sustainability and economic efficiency. For the research, the neighborhoods of Atakent, Gölçayır, Ilıcak, Sorkun, Gözpınarı, and Yazla in the Akşehir district were selected. Utilizing the stratified random sampling method across these six locations, data were obtained through surveys conducted with 98 enterprise owners. The collected data were analyzed using econometric methods, and the potential of agricultural enterprises to transition to sustainable farming practices was evaluated. In this context, it was determined that 48.69% of the enterprise owners are retired and 40.94% are primary school graduates. It was found that the enterprises utilize the recommended dosage for spraying and fertilization. However, regarding waste management, 52.04% of the enterprises dispose of empty packaging by burning it after spraying and fertilization, while 29.59% discard them in trash bins. The average Environmental Sensitivity Index (ESI) of the enterprises was calculated at 81.73%. The results indicate that while agricultural enterprises possess awareness regarding environmental sustainability, they are insufficient in translating this into practice due to traditional habits. Specifically, it was observed that activities harmful to the environment are common in fertilizer application. Factors such as seed, fertilizer, fuel, irrigation costs, and gender determine environmental sensitivity in these enterprises. While experience showed marginal significance, pesticide usage and education were found to be statistically insignificant. The research highlights the vital importance of necessary and appropriate education, consultancy services, and sustainable agriculture strategies to enhance environmental sensitivity in agricultural enterprises