Türkiye'de bitkisel üretimde girdi kullanımının yarattığı çevre sorunları ve organik tarım uygulaması.Manisa örneği
Environmental pollution problems caused by input using and organic farming application in Turkish agriculture Manisa example
  1. Tez No: 58386
  2. Yazar: EMİNE OLHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLCAN ERAKTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, çevre problemleri, tarımda girdi kullanımı, toprak kirliliği, su kirliliği, Organic farming, environmental problems, input using in agriculture, soil pollution, water pollution
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE'DE BİTKİSEL ÜRETİMDE GİRDİ KULLANIMININ YARATTI?I ÇEVRE SORUNLARI VE ORGANİK TARIM UYGULAMASI-MANİSA ÖRNE?İ Emine OLHAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Gülcan ERAKTAN 1977, Sayfa: 190 Jüri: Prof.Dr.Gülcan ERAKTAN Prof.Dr.Koray HAKTANIR Prof.Dr.Osman GÖKÇE Araştırmada, tarımda girdi kullanımının neden olduğu çevre sorunlarının tartışılması, Türk tarımında girdi kullanım seviyesinin araştırılması ve girdi kullanım seviyesinin kirliliğe etkisinin belirlenmesi ve Türkiye'deki organik tarım uygulamasının Manisa İli örneği ile incelenmesi amaçlanmıştır. Tarım ilacı ve gübrenin bilinçsiz ve yoğun kullanımı, bütün dünyada çevre sorunlarının ana nedenleri arasındadır. Türkiye'de tarım ilacı ve gübre kullanımı gelişmiş ülkelerin tüketimi ile karşılaştırıldığında düşüktür. Ancak, bölgeler arasında girdi kullanımında önemli dengesizlikler vardır. Bazı bölgelerde gübre ve tarım ilacı kullanımı düşük iken, bazı bölgelerde fazla kullanım söz konusudur. Bir çok bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, yoğun girdi kullanımı, bu bölgelerde, tarımsal kaynaklı çevre sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır. Diğer taraftan çevre kirliliğine bir çözüm olup olmayacağı tartışılabilecek olan organik tarım yöntemi, halen 1700 üretici tarafından uygulanmaktadır. Araştırma bölgesinde, organik tarım yapan deneklerin hepsinin bu tarım metodunu uygulamaktan memnun oldukları bulunmuştur. Diğer yandan geleneksel tarım yapan deneklerin % 74.6'sı, ilgili firmaların sözleşmeli üreticisi olmak için, başvuru yapmayı planlamaktadırlar.Araştırmada, ana ürünler dikkate alınarak, organik tarım yapan üreticilerin verim ve üretim değerleri geleneksel tarım yapan üreticilerinki ile karşılaştırılmıştır ve açıkça görülmüştür ki, organik tarım yapan üreticilerin verim ve üretim değerleri, araştırma bölgesindeki diğer üreticilere göre daha yüksektir. Verimli tarım işletmelerinde geleneksel tarım metodu uygulamaya devam edilirken, ekstansif tarım işletmelerinde, verimi artırabilmek ve üretim tekniklerinin geliştirilmesi için bu üreticileri eğitmek için, organik tarım metodunun uygulanabileceği tartışma konusudur. Bu yaklaşım tarımsal üretimde bir düşüşe neden olmayacak fakat, organik tarım ürünlerinin artmasına neden olacaktır. Bu organik gıdalarda sadece ihracat için üretilmeyecek, aynı zamanda bu konudaki iç talebi karşılama şansım da artırabilecektir.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT Ph.D. Thesis ENVIRONMENTAL POLLUTION PROBLEMS CAUSED BY INPUT USING AND ORGANIC FARMING APPLICATION IN TURKISH AGRICULTURE -MANİSA EXAMPLE- Emine OLHAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof.Dr.Gülcan ERAKTAN 1997, Page: 190 Jury: Prof.Dr.Gülcan ERAKTAN Prof.Dr.Koray HAKTANIR ProlDr.Osman GÖKÇE The aim of the research is to discuss environmental problems caused by input using in agriculture, to determine the effect of input usage on pollution through examining the level of input use in Turkish agriculture and to review organic farming implementation in Turkey with special reference to the implementations in Province Manisa. The unawareness and intensive use of pesticide and fertilizer, are known as most common one of the main environmental problems all over the world. Indeed, pesticide and fertilizer consumption is low in Turkey if compared with the consumption in developed countries, but, there is a significant imbalance regarding input use withing agricultural regions. While fertilizer and pesticide use is very extensive in some regions, an over usage of inputs in some regions is the case. According to the results of several scientific researches, more intensive input usage causes environmental problems of agricultural origin in these regions. The organic farming method, which might be discussed as if it can help the environmental pollution, is still being applied by 1700 producers. In research area, all interwieved farmers who produce organic products find the results of that implementation satisfactory. On the other hand, 74.6 percent of interwievedIV farmers, who are implementing conventional farming methods for the present, are also planning to apply to the related firms in order to be a contracted farmer of the firm. In the research, yield and production values of organic farmers, regarding main crops produced, have been compared with conventional farmers and it is seen that yield and production values are higher in organic farms than in the other of farms in the research area. It can be also discussed, if organic farming methods can be used in agricultural holdings of extensive character, through teaching them improved production technics in order to increase their yields while the productive agricultural holdings continue to implement conventional farming methods. Such an approach will not lead to a decrease in overall Turkish agricultural production, but may bring about an increase of organic products, so that the organic products will not be produced only for export, but also an opportunity can rise to response the demands of domestic consumers for organic products.