Jön Tunuslular Hareketinin Tunus modernleşmesine etkisi
The impact of the young Tunisian movement on the modernization of Tunisia
  1. Tez No: 991847
  2. Yazar: ABDULMECİT ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERT GÖKIRMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tunus, Tunisian
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tunus tarihinde önemli bir reform hareketi olan“Jön Tunuslular Hareketi”nin (Jeunes Tunisiens) Tunus'un modernleşme sürecine olan etkilerini incelemektedir. 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başında ortaya çıkan bu hareket, Osmanlı ve Fransız sömürge yönetimi altındaki Tunus'ta siyasi, sosyal ve kültürel değişimlerin öncüsü olmuştur. Tez, Jön Tunuslular'ın fikirleri, faaliyetleri ve Tunus'un modern devlet yapısının oluşumundaki rollerini analiz ederek, hareketin ulusal kimlik, eğitim reformları ve siyasi katılım gibi alanlardaki etkilerini değerlendirmektedir. Çalışmanın temel amacı, Jön Tunuslular'ın Tunus'un modernleşmesine nasıl katkı sağladığını ve bu süreçte karşılaştıkları engelleri ortaya koymaktır. Hareketin liderleri, Batılılaşma ve İslami reform arasında bir denge kurmaya çalışmış, Tunus'un bağımsızlık mücadelesine entelektüel bir zemin hazırlamıştır. Tezde, arşiv belgeleri, dönemin basını ve akademik kaynaklar kullanılarak hareketin Tunus'un hukuk, eğitim ve yönetim sistemlerindeki dönüştürücü etkisi ele alınmaktadır. Sonuç olarak, Jön Tunuslular Hareketi, Tunus'un çağdaşlaşma sürecinde kritik bir rol oynamış, ülkenin demokratikleşme ve sekülerleşme çabalarına öncülük etmiştir. Bu çalışma, hareketin mirasının günümüz Tunus'undaki izlerini sürerek, modern Tunus tarihinin anlaşılmasına katkı sunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the influence of the“Young Tunisians Movement”(*Jeunes Tunisiens*) on Tunisia's modernization process in the late 19th and early 20th centuries. Emerging during a critical period of Ottoman decline and French colonial rule, the movement played a pivotal role in shaping Tunisia's political, social, and cultural transformation. By analyzing the ideas, activities, and legacy of the Young Tunisians, this thesis explores their contributions to national identity formation, educational reforms, and political participation, which laid the groundwork for Tunisia's modern state structure. The primary objective of this research is to assess how the Young Tunisians contributed to Tunisia's modernization while navigating the challenges of colonialism and traditionalism. The movement's leaders sought a balance between Western-inspired reforms and Islamic cultural identity, providing an intellectual foundation for Tunisia's later independence struggle. Utilizing archival documents, periodicals, and scholarly sources, this study highlights the movement's transformative impact on Tunisia's legal, educational, and administrative systems. In conclusion, the Young Tunisians Movement served as a catalyst for Tunisia's modernization, promoting democratization and secularization efforts that resonated in the country's post-colonial development. By tracing the movement's enduring legacy, this thesis aims to deepen the understanding of its role in shaping contemporary Tunisia