Koroner arter bypass greft ameliyatı geçiren hastaların taburculuk sonrası iki aylık dönemde yaşadıkları güçlükler
Difficulties which the patients, who had coronary artery bypass graft operation, faced in two months after discharge
  1. Tez No: 99186
  2. Yazar: FİRUZE ÇEVİK AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter By-pass Greft, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Güçlük. IV, Coronary Artery Bypass Graft, Daily Life Activities, Diffuculty.
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Araştırma, Koroner arter by-pass greft ameliyatı geçiren hastaların taburculuk sonrası iki aylık dönemde yaşadıkları güçlükleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, 1.2.1999 ve 1.7.1999 tarihleri arasında Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiovasküler Kliniği'nde; Koroner Arter By pass Greft ameliyatı geçiren 50 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından hazırlanan hastaların tanıtıcı özellikleri ve hastalıklarına yönelik yaşadıkları güçlükleri içeren anket formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, Cochran Q ve Mc Nemar yöntemleri uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların taburculuk sonrası iki aylık dönemin ilk haftasında fiziksel, iletişim ve sosyal alanlarda yoğun güçlükler yaşadıkları ve bunların giderek azaldığı saptanmıştır. Fiziksel alana yönelik ilk haftanın sonunda hastaların %74'ünün beslenmeye, %92'sinin banyo yapmaya, %88'inin uykuya yönelik güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. İletişime yönelik güçlük olarak birinci haftanın sonunda hastaların %69*u duygularını ifade edemediklerini ve %85.7'si ameliyattan sonra hoş tutulmaya başlandıklarını açıklamışlardır. Sosyal alana yönelik güçlük olarakda hastaların %89.4'ünün ziyaretçi kabul etmede ve ziyarete gitmede, %96.8'inin arkadaş toplantılarına katılmada güçlük yaşadıkları saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda; taburculuk sonrası rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesine ve bu konudaki hemşirenin rolüne ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This comprehensive study has been carried out for the purpose of defining obstacles which the patients, who had had coronary artery bypass graft operation, faced in two months after discharge. Our research has been practised on 50 patients who had coronary artery bypass graft operation between 1st January, and 1st July, 1999 at Türkiye Yüksek İhtisas Hospital. A questionnaire form prepared by the researcher is used as a material; It includes the characteristics of patients and the problems related to their illness. For the evaluation of data, difference between percentages Cochran Q and Mc Nemar Methods have been used. As a result of our research it has been seen that the patients have met intensively with three kinds of problems; the problems related to communication, physical, and social in the first week, which have been decreased in the following period. Physical problems have been observed as follows: In 74% of the patients problems with nutrition, in 92% of the patients problems with having bath or shower, and in 88% of the patients problems with sleeping. The problems related to communication have been seen as follows: Although 69 % of the patients explained that they could not express their emotions, 85,7% of the patients explained that they were in good hand. Social problems have been observed as follows: % 89 of the patients explained that they have difficulties on their visits and on welcoming visitors. However, %96,8 of the patients have difficulties on meeting with friends. In accordance with the obtained results of research, it has been advised that the explanation related to after-discharge life should begin when the patient has been accepted. And the function of nurses has been emphasised.