Bursa'da Osmanlı döneminde su ve yapıları
Bursa: The Ottoman city of water and its structure
- Tez No: 991861
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT NURİ KILAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Su Yapıları, Çeşme, Su Kemeri, Hamam, Sarnıç, Water Structures, Fountain, Aqueduct, Bath, Cistern
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk ve İslam Sanatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının konusunu Bursa'da Osmanlı döneminde suyun kullanımı ve su yapılarının imarı ve iskanı oluşturmaktadır. Araştırma alanını Bursa il merkezi ve ilçelerinin de dahil olduğu 11.043 km2'den ibarettir. Güney Marmara'da yer alan Bursa, Antikçağa kadar inen zengin bir tarihe sahiptir. Tarihi çok eskilere dayanan şehir su kaynağı bakımından oldukça zengindir. İlk dönemlerden beri şehirde çeşitli su yapıları inşa edilmiştir. Osmanlı devletinin ilk başkentlerinden biri olması nedeniyle de şehir erken dönemde önemli su yapılarıyla donatılmıştır. Genel olarak, Osmanlı devleti Bursa'da su yapılarıyla hem şehir yaşamını kolaylaştırmış hem de estetik ve teknik açıdan zengin bir miras bırakmıştır. Bu yapılar, günümüzde kısmen korunmuş olup şehir dokusunun önemli bir parçasıdır. Bu çalışmada, Osmanlı döneminde kaynağından kullanım yerine varıncaya kadar suyun yolculuğu ve mimarideki yeri ele alınacaktır. Ele alınan yapılar içerisinde çeşme, şadırvan, hamam, kaplıca, köprü, sarnıç, kuyu, su kemeri, su terazisi, bent, maksem, çamaşırhane ve çörten yer almaktadır. Çalışma kapsamında incelenen yapıların büyük çoğunluğunda kesme taş ve tuğlanın kullanıldığı almaşık teknikli duvar örgüleri, yer yer mermer ile yoğunlukta olmasa da devşirme malzeme kullanımları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the use of water and the construction and settlement of water structures in Bursa during the Ottoman period. The research area covers 11,043 km², including the provincial center of Bursa and its districts. Located in Southern Marmara, Bursa has a rich history dating back to Antiquity. The city, with its ancient history, is quite rich in water resources. Various water structures have been built in the city since the earliest periods. As one of the first capitals of the Ottoman Empire, the city was equipped with important water structures in the early period. In general, the Ottoman Empire facilitated urban life in Bursa with its water structures and left behind a rich heritage in terms of aesthetics and technology. These structures are partially preserved today and are an important part of the city's fabric. This study will examine the journey of water from its source to its point of use and its place in architecture during the Ottoman period. The structures examined include fountains, ablution fountains, baths, spas, bridges, cisterns, wells, aqueducts, water scales, dams, water towers, laundries, and water channels. The majority of the structures examined in this study feature walls built using a mixed technique of cut stone and brick, with occasional use of marble and recycled materials, albeit not intensively.