Taşlıcalı Yahyâ'nın Sâh u Gedâ Mesnevî'sinde dinî terimler
Religious terms in Taşlıcalı Yahyâ's Sâh u Gedâ Masnavi
  1. Tez No: 991894
  2. Yazar: BETÜL KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Varlığı, Dinî Terimler, Mesnevî, Taşlıcalı Yahyâ, Şâh u Gedâ, Vocabulary, Religious Terms, Mesnevi, Taşlıcalı Yahyâ, Şâh u Gedâ
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Taşlıcalı Yahyâ'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından çıkarılmış Şâh u Gedâ mesnevîsinde söz varlığı kapsamına dâhil olan dinî terimler mesnevînin tüm beyitleri incelenerek tespit edilmiştir. Tezin giriş bölümünde çalışmamızın konusu, amacı, yöntemi ve ulaştığımız bulgular yer almaktadır. Ayrıca; yazarın hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgiler de tezin giriş bölümünde bulunmaktadır. Birinci bölümde söz varlığı, Türkçe'nin tarihî gelişimi ve Şâh u Gedâ'nın yazıldığı dönem ile ilgili bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde ise Şâh u Gedâ mesnevîsinin ihtivâ ettiği dinî terimler ve özel isimler incelenmiştir. Tespit edilen dinî terimlere örnek olarak verilen beyitler kitaptan orijinal hâliyle alınmıştır. Tespit edilen dinî terimlerin kökenlerine göre dağılımları eserin sonuç bölümünde toplu bir şekilde yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, religious terms included in the vocabulary of Taşlıcalı Yahya's Şâh u Gedâ mesnevi, which was extracted from the Ministry of Culture and Tourism publications, were determined by examining all the couplets of the mesnevi. The subject, purpose, method and findings of our study are included in the introduction section of the thesis. In addition; information about the author's life, works and literary personality is also included in the introduction section of the thesis. In the first section, information about the vocabulary, historical development of Turkish and the period in which Şâh u Gedâ was written is given. In the second section, religious terms and proper names included in the Şâh u Gedâ mesnevi were examined. The couplets given as examples of the religious terms determined were taken from the book in their original form. The distribution of the religious terms determined according to their origins is given collectively in the conclusion section of the work.