Sosyal medyanın destinasyon marka değeri algısı ve destinasyon tercihi üzerindeki etkisi: İstanbul'u ziyaret eden İranlı turistler üzerine bir araştırma
The effect of social media on destination brand equity perception and destination choice: A study on Iranian tourists visiting Istanbul
- Tez No: 991923
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BAHAR CERİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Instagram, Destinasyon marka değeri, Destinasyon tercihi, İranlı turistler, Sosyal medya pazarlaması, Dijital turizm, Turist davranışı, Destinasyon imajı, Instagram, Destination brand equity, Destination choice, Iranian tourists, Social media marketing, Digital tourism, Tourist behavior, Destination image
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Global Pazarlama Bilim Dalı
Özet
ÖZET SOSYAL MEDYANIN DESTINASYON MARKA DEĞERI ALGISI VE DESTİNASYON TERCİHİ ÜZERİNDEKİ ETKISI: İSTANBUL'U ZIYARET EDEN İRANLI TURISTLER ÜZERINE BIR ARAŞTIRMA Bu araştırmanın temel amacı, sosyal medya paylaşım algısının, destinasyon marka değeri algısı ve destinasyon tercihi üzerindeki etkilerini incelemektir. En sık tercih edilen sosyal medya platformlarından biri olan Instagram gibi görsel odaklı platformlar, dijital dünyada ziyaretçilerin bilgi edinme ve karar verme süreçlerini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu platformlar, destinasyonların imajını ve tercih edilebilirliğini belirlemede en etkili araçlardan biri haline gelmiştir. Boo, Busser ve Baloglu (2009) tarafından geliştirilen“Müşteri Temelli Destinasyon Marka Değeri”modeli, araştırmanın teorik temelini oluşturmaktadır. Bu araştırma, literatürde yaygın olarak kullanılan dört boyutlu modellerin aksine, destinasyon marka değeri; marka farkındalığı, marka imajı, algılanan kalite ve marka sadakati boyutlarına ek olarak, turistlerin maliyet-fayda analizini temsil eden“marka ederi”(brand value) boyutuyla birlikte beşli bir yapı olarak ele almaktadır. Çalışma, instagram paylaşım algısının bu beş boyutu nasıl etkilediğini ve bu sürecin nihai destinasyon tercihine etkisini bütüncül bir modelle incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Türkiye turizmi için stratejik öneme sahip olan ancak literatürde yeterince temsil edilmeyen İranlı turistleri odağına almaktadır. Bu bağlamda araştırmanın örneklemini, İstanbul'u ziyaret eden ve seyahat süreçlerinde Instagram kullanan İranlı turistler oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS analiz aracııyla değerlendirilmiştir. İran pazarının Türkiye'ye vizesiz seyahat, kültürel yakınlık ve yüksek turizm hacmi gibi avantajlar nedeniyle, bu kitle incelemeye değer bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, hem İstanbul'un dijital pazarlama stratejilerine yönelik veriye dayalı öneriler sunarak hem de destinasyon marka değeri literatüründeki“Orta Doğu pazarı”eksikliğini gidererek sektöre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF SOCIAL MEDIA ON DESTINATION BRAND EQUİTY PERCEPTION AND DESTINATION CHOICE: A STUDY ON IRANIAN TOURISTS VISITING ISTANBUL The primary objective of this study is to examine the impact of social media sharing perception on destination brand equity perception and destination choice. In the digital age, visually-focused platforms like Instagram, one of the most frequently preferred social media platforms, have significantly transformed the way visitors acquire information and make decisions; these platforms have become one of the most influential tools in determining the image and attractiveness of destinations. In this context, the research focuses on Iranian tourists, who hold strategic importance for Turkish tourism but remain underrepresented in the current literature. The theoretical foundation of this research is based on the“Customer-Based Destination Brand Equity”model developed by Boo, Busser, and Baloglu (2009). Unlike the four-dimensional models commonly used in the literature, this study treats destination brand equity as a five-dimensional construct. In addition to the dimensions of brand awareness, brand image, perceived quality, and brand loyalty, it includes“brand value”(financial brand equity), which represents the cost-benefit analysis of tourists. The study aims to investigate how interactions on Instagram shape these five dimensions and the subsequent effect of this process on final destination choice through a holistic model. This research focuses on Iranian tourists, who are of strategic importance to Turkish tourism but are not adequately represented in the literature. In this context, the sample of the research consists of Iranian tourists who visited Istanbul and used Instagram during their travel processes. A structured survey technique was employed as the primary data collection method, and the obtained data were evaluated using quantitative analysis tools such as SPSS. Factors such as visa-free travel, cultural proximity, and high tourism volume make the Iranian market a highly significant group to investigate. The results of the study are expected to contribute to the sector by offering data-driven recommendations for Istanbul's digital marketing strategies and by filling the“Middle East market”gap in the destination brand equity literature.