STK'larda dijital halkla ilişkiler: Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya'da işitme engellilere yönelik web sayfalarının karşılaştırılması
Digital public relations in NGOs: A comparison of web pages for the hearing impaired in Turkey, USA, England and Germany
- Tez No: 991945
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DUĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: dijital halkla ilişkiler, sivil toplum kuruluşları, dijital erişilebilirlik, işitme engelliler, karşılaştırmalı analiz, türkiye, abd, ingiltere, almanya, digital public relations, non-governmental organizations, digital accessibility, hearing ımpaired, comparative analysis, turkey, usa, germany
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
Özet
İletişim teknolojilerindeki hızlı değişim, sivil toplum kuruluşlarının (STK) hedef kitleleriyle kurdukları etkileşimi yeniden şekillendirerek dezavantajlı gruplara yönelik dijital erişilebilirliği stratejik bir öncelik haline getirmiştir. Bu çalışma; Türkiye, ABD, İngiltere ve Almanya'da işitme engellilere yönelik faaliyet gösteren alanında öncü dört STK'nın kurumsal web sayfalarını, dijital halkla ilişkiler ve erişilebilirlik perspektifiyle karşılaştırmalı olarak analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında niteliksel bir yaklaşım olan içerik analizi yöntemi kullanılmış; web siteleri dijital varlık, tasarım, içerik stratejisi, etkileşim düzeyi ve işitme engellilere yönelik özel erişilebilirlik olmak üzere belirlenen beş ana kategori üzerinden betimsel verilerle değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular; ABD, İngiltere ve Almanya'daki STK'ların, güçlü yasal çerçevelerin ve köklü sivil toplum geleneklerinin etkisiyle diyalojik, kullanıcı odaklı ve teknik olarak gelişmiş iletişim modellerini daha etkin kullandığını göstermektedir. Bu kuruluşların web sitelerinde işaret dili entegrasyonu, çok dilli erişim seçenekleri ve katılımcı iletişim araçlarının varlığı, erişilebilirlik anlayışının kurumsal bir misyon olarak içselleştirildiğini kanıtlamaktadır. Buna karşın, Türkiye örneği olan TİED'in web sayfasının daha çok tek yönlü bilgilendirmeye odaklandığı ve teknik erişilebilirlik ile diyalojik etkileşim mekanizmalarında uluslararası standartların gerisinde kaldığı saptanmıştır. Bu çalışma, küresel iyi uygulama örneklerini analiz ederek Türkiye'deki STK'ların dijital dönüşüm süreçlerine rehberlik etmeyi, toplumsal kapsayıcılığın artırılmasına yönelik somut politika önerileri sunmayı ve ilgili iletişim literatürüne karşılaştırmalı bir perspektifle katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The rapid change in communication technologies has reshaped the interaction that non-governmental organizations (NGOs) establish with their target audiences, transforming digital accessibility for disadvantaged groups into a strategic priority. This study aims to comparatively analyze the corporate websites of four leading NGOs providing services for the hearing impaired in Turkey, the USA, the UK, and Germany from the perspective of digital public relations and accessibility. Within the scope of the research, a qualitative content analysis method was utilized, and the websites were evaluated using descriptive data based on five main categories: digital presence, design, content strategy, interaction level, and special accessibility for the hearing impaired. The findings reveal that NGOs in the USA, the UK, and Germany, driven by strong legal frameworks and established civil society traditions, more effectively employ dialogic, user-centered, and technically advanced communication models. The inclusion of sign language integration, multilingual access options, and participatory communication tools on these organizations' websites confirms that the understanding of accessibility has been internalized as a corporate mission. Conversely, it was found that the website of TİED, the Turkish representative, focuses primarily on one-way information dissemination and lags behind international standards in terms of technical accessibility and dialogic interaction mechanisms. By analyzing global best practices, this study aims to guide the digital transformation processes of NGOs in Turkey, offer concrete policy recommendations for enhancing social inclusion, and contribute a comparative perspective to the relevant communication literature