Mann'dan Hesse'ye: Alman tini sorunsalının izinde Büyülü Dağ ve Demian romanlarının karşılaştırmalı analizi
From Mann to Hesse: A comparative analysis of the novels The Magic Mountain and Demian in the trace of the problematic of the German geist
- Tez No: 991957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ŞEBNEM SUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alman edebiyatı, Aydınlanma felsefesi, Batı felsefesi, German literature, Enlightenment philosophy, Western philosophy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Büyülü Dağ ile Demian romanlarını Alman Tini sorunsalı bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Alman Tini sorunsalı, özellikle 18. yüzyıldan itibaren modernite sürecinin Alman düşünsel, toplumsal ve politik yaşamında yarattığı krizler doğrultusunda, Alman kimliğinin mahiyeti ve tarihsel yönelimi üzerine yürütülen entelektüel tartışmalara karşılık gelmektedir. Bu tartışmalar, tin–doğa, akıl–içgüdü ve kültür–uygarlık gibi ikili karşıtlıklar etrafında şekillenmiş ve Alman düşünce geleneğinde süreklilik kazanmıştır. Çalışma, bu düşünsel mirasın yirminci yüzyılın ilk yarısında Thomas Mann ve Hermann Hesse'nin söz konusu romanlarında nasıl devralındığını ve edebî biçimler içinde nasıl yeniden işlendiğini ele almaktadır. Romanlarda protagonistlerin benlik oluşumu, Alman Tini'nin tarihsel temelleri ile modern deneyim arasındaki gerilimleri görünür kılan temel bir odak olarak değerlendirilmektedir. Bu çerçevede çalışma, Alman Tini sorunsalının modern Alman romanında farklı stratejiler aracılığıyla nasıl ele alındığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study offers a comparative analysis of The Magic Mountain and Demian within the framework of the problematic of the German Geist. The problematic of the German Geist refers to the intellectual debates concerning the nature and historical orientation of German identity, which emerged particularly from the eighteenth century onward in response to the crises produced by the process of modernity in German intellectual, social, and political life. These debates were shaped around dual oppositions such as Geist and nature, reason and instinct, and culture and civilization, and have acquired continuity within the German intellectual tradition. The study examines how this intellectual legacy was taken up and reworked in literary form in the first half of the twentieth century in the novels of Thomas Mann and Hermann Hesse. In these works, the processes of self-formation of the protagonists are treated as a central focus through which the tensions between the historical foundations of the German Geist and modern experience become visible. Within this framework, the study aims to demonstrate how the problematic of the German Geist is addressed through different strategies in the modern German novel.