Azerbaycan'da Sovyet politikaları ve repressiya (1920-1938)
Soviet policies and repression in Azerbaijan (1920-1938)
- Tez No: 991958
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YEŞİLOT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Devlet baskısı, Sovyetler Birliği, Azerbaijan, State repression, Soviet Union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
Özet
Sovyetlerin Nisan 1920'de Azerbaycan'da iktidara gelmesi ülkenin büyük bir kesimi için zorlu bir dönemin başlangıcı oldu. Bu dönem özellikle 1930'lu yılların sonuna kadar devam etmiş olup genel itibariyle bu süre içinde repressiya politika ve uygulamaları gerçekleştirildi. Söz konusu politika ve uygulamalar Sovyetlerin ülkedeki otoritesini güçlendirmek, karşı-devrimle mücadele etmek, Sovyetlerin birtakım politikalarını bölgede hayata geçirmek, karşıt görüş ve fikirleri ortadan kaldırmak ve Stalin'in iktidarını güçlendirmek gibi çeşitli sebeplerle kendini gösterdi. 1930'lu yılların ikinci yarısında ise repressiya politika ve uygulamaları önemli derecede yoğunluk kazanarak halkın çok büyük bir kesimini etkiledi. Özellikle 1937-1938 yıllarında istihbarat birimleri ve ceza organları aracılığıyla çok sayıda kimse ağır cezalar aldı. Dolayısıyla bu dönem Azerbaycan için son derece olumsuz sonuçlar ortaya çıkardı. Bu çalışmada, Sovyetlerin Azerbaycan'da iktidara gelmesinden 1938'e kadar olan süre içinde ülkede uyguladığı birtakım politikalar ve repressiyalar ele alınmıştır. Aynı zamanda repressiyaların ülkede oluşturulan istibahrat birimleri ve ceza organlarıyla olan ilişkisine yer verilmiştir. Bununla birlikte repressiyaların Azerbaycan'da ortaya çıkardığı etkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Soviet takeover of Azerbaijan in April 1920 marked the beginning of a difficult period for a large segment of the country. This period, which lasted particularly until the late 1930s, was generally characterized by repressive policies and practices. These policies and practices were driven by various reasons, including strengthening Soviet authority in the country, combating counter-revolution, implementing certain Soviet policies in the region, eliminating dissenting views and ideas, and consolidating Stalin's power. In the second half of the 1930s, repressive policies and practices intensified significantly, affecting a large segment of the population. Particularly in 1937- 1938, numerous individuals received harsh sentences through intelligence units and penal organs. Therefore, this period had extremely negative consequences for Azerbaijan. This study examines some of the policies and repressions implemented in Azerbaijan from the Soviet takeover until 1938. It also explores the relationship between these repressions and the intelligence units and penal organs established in the country. However, the effects of repression in Azerbaijan have been examined.