Start-up anonim şirketlerinde rüçhan hakkının kullanılması
Exercise of preemptive rights in start-up joint stock companies
  1. Tez No: 991959
  2. Yazar: UĞUR SAYIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Bedelli sermaye artırımı, Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, Sermaye şirketleri, Ticari şirketler, Türk ticaret hukuku, Yeni girişim, Joint stock companies, Capital increase through rights issues, Venture capital investment trust, Capital companies, Commercial companies, Turkish commercial law, Startup
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Günümüzde küresel ekonominin itici güçlerinden biri halini alan ve uygulamada yaygın kullanım biçimiyle Start-Up olarak anılan yeni girişimler, hızlı büyüme potansiyelleri doğrultusunda yüksek kaynak arayışındadırlar. Anonim ortaklık olarak kurulan yeni girişimler ise bu yüksek kaynakların sağlanmasında, yatırım karşılığı yatırımcıya verilmek üzere yeni pay çıkarılması anlamına gelen paya dayalı finansman yöntemine başvurmaktadırlar. 6102 s. Türk Ticaret Kanunu m. 461 ile düzenlenen rüçhan hakkı ise pay sahiplerinin yeni çıkarılan paylar üzerinde öncelikle alma hakkına sahip olduğunu düzenlemiştir. Çalışmamızda öncelikle yeni girişim kavramı, yeni girişimin anonim ortaklık türünde kurulması, ortaklığın finansman aşamaları ve yöntemleri detaylı bir biçimde incelenmektedir. Yeni girişim anonim ortaklığının finansman yöntemleri arasından öne çıkan paya dayalı finansman ile rüçhan hakkının yakın ilişkisi kapsamında çalışmanın devamında rüçhan hakkının mevzuattaki yeri, nitelikleri, kullanılması ve kısıtlanmasına ilişkin usuller yabancı mevzuat ve öğretideki görüşlerden de yararlanılarak detaylıca açıklanmaktadır. Rüçhan hakkının vazgeçilebilir, kısıtlanabilir ve devredilebilir bir hak olmasının, hakkın sözleşmelere konu edilmesini elverişli kılmaktadır. Sözleşmeye konu edilebilirlik ise rüçhan hakkının yeni girişim anonim ortaklığı pay sahipleri arasındaki menfaat çatışmasının yönetilmesi ve ortaklığa finansman sağlanması amacıyla bir araç olarak kullanılmasını sağlamaktadır. İşbu çalışma ile rüçhan hakkının çeşitli yönlerden hukuki durumu ve bununla birlikte hakkın yeni girişim anonim ortaklıkları tarafından olası yararlanımının hukuki temellerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In contemporary times, new ventures, commonly referred to as start-ups in practice, have emerged as one of the driving forces of the global economy and are actively seeking substantial capital resources in alignment with their rapid growth potential. New ventures established as joint stock companies resort to equity-based financing methods, which entail the issuance of new shares to be allocated to investors in exchange for their investment, as a means of securing these substantial resources. The preemptive right, regulated under Article 461 of the Turkish Commercial Code No. 6102, stipulates that existing shareholders possess a preferential right to acquire newly issued shares. This study initially provides a comprehensive examination of the concept of new ventures, the establishment of new ventures in the form of joint stock companies, and the financing stages and methodologies of such companies. Within the context of the close relationship between equity-based financing, which stands out among the financing methods of new venture joint stock companies, and preemptive rights, the study subsequently elucidates in detail the statutory position of preemptive rights, their characteristics, and the procedures concerning their exercise and restriction, drawing upon foreign legislation and scholarly perspectives. The fact that preemptive rights constitute waivable, restrictable, and transferable rights renders them suitable for contractual arrangements. This contractual applicability enables the utilization of preemptive rights as an instrument for managing conflicts of interest among shareholders of new venture joint stock companies and for securing financing for the company. This study aims to establish the legal status of preemptive rights from various perspectives and, concomitantly, to delineate the legal foundations for the potential utilization of such rights by new venture joint stock companies.