Kestel Deresi (Bucak, Burdur)'nin bazı fiziko-kimyasal parametreleri ve su akarı (Hydrachnidia: Acari) faunasının araştırılması
Investigation of some physicochemical parameters and water mite (Hydrachnidia: Acari) fauna of Kestel Stream (Bucak, Burdur)
- Tez No: 992000
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bentik biyoloji, Hidrobiyoloji, Koruma biyolojisi, Popülasyon biyolojisi, Benthic biology, Hydrobiology, Conservation biology, Population biology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Güney-Batı Anadolu'nun önemli karst alanlarından biri olan Katrancık Dağları-Kestel polyesi kompleksinde yer alan, Burdur ili Bucak ilçesi sınırları içerisindeki Kestel Deresi'nin su akarı (Hydrachnidia) faunası araştırılmıştır. Çalışmamızda 2024-2025 yılları arasında Kestel Deresi'nin kaynağından döküldüğü düdenlere kadar olan mesafede belirlenmiş olan beş örnekleme noktasından, mevsimsel olarak yapılan örneklemeler ile su akarlarının kalitatif ve kantitatif dağılım özellikleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, üç familyadan toplam 8 tür belirlenmiştir. Bunlar; Sperchon setiger (Thor, 1898), Sperchon compactilis (Koenike, 1911), Sperchonopsis verrucosa Protz, 1896), Lebertia rivulorum K. Viets, 1933, Atractides nodipalpis (Thor, 1899), Hygrobates longipalpis (Hermann, 1804), Hygrobates quanaticola (Schwoerbel & Sepasgozarian, 1976) ve Hygrobates fluviatilis (Ström, 1768)'dir. Hygrobatidae ve Sperchontidae en fazla tür ile temsil edilen familyalar olmuştur. Akarsuyun oligosaprobik özellik gösteren I. ve II. örneklem bölgesinde belirlenmiş türler, β-mezosaprobik özellikte olan III. bölgeden ve, α-mezosoprobik özellik gösteren IV. ve V. örnekleme bölgesinden farklı bir dağılım göstermiştir. Bu durumun mevsimlere, suyun akış rejimindeki değişimlere ve çevreden gelen organik kirlilik yükünün etkisine bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. Bulgularımız, su akarlarının akarsuların kalitesini belirlemede kullanılabilecek önemli biyo-gösterge gruplarından biri olduğunu göstermiştir. Akarsu üzerindeki antropolojik baskıları oluşturan yoğun hidrolojik müdahaleler, tarımsal aktiviteler ile kültür balıkçılığı ve tarımsal kalıntılardan kaynaklanan etkenlerin su akarı biyoçeşitliliği üzerindeki başlıca olumsuzluklar olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the water mite (Hydrachnidia) fauna of the Kestel Stream, located within the Bucak district of Burdur province, within the Katrancık Mountains-Kestel Polje complex, a significant karst area in Southwestern Anatolia. In this study, the qualitative and quantitative distribution characteristics of water mites were determined through seasonal sampling conducted between 2024 and 2025 at five sampling points located along the Kestel Stream's source and the sinkholes into which it flows. A total of eight species from three families were identified as a result of the study. These are: Sperchon setiger (Thor, 1898), Sperchon compactilis (Koenike, 1911), Sperchonopsis verrucosa Protz, 1896), Lebertia rivulorum K. Viets, 1933, Atractides nodipalpis (Thor, 1899), Hygrobates longipalpis (Hermann, 1804), Hygrobates quanaticola (Schwoerbel & Sepasgozarian, 1976), and Hygrobates fluviatilis (Ström, 1768). Hygrobatidae and Sperchontidae were the families represented with the largest number of species. Species identified in oligosaprobic sampling zones I and II of the stream showed a different distribution than those in β-mesosaprobic zones III and α-mesosoprobic zones IV and V. It was concluded that this situation is due to seasonality, changes in water flow patterns, and the impact of organic pollution loads from the environment. Our findings indicate that water mites are one of the important bioindicator groups that can be used to determine stream quality. Intensive hydrological interventions, agricultural activities, aquaculture, and agricultural residues, which create anthropological pressures on streams, can be considered the primary negative factors affecting water mite biodiversity.