Giresun ilinde tüketime sunulan midyelerdeki ağır metal birikiminin tespiti
Determination of heavy metal accumulation in mussels offered for consumption in Giresun province
- Tez No: 992031
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Giresun, ağır metaller, midye, ICP-MS, Mikrodalga, Giresun, Heavy metals, Mussels, ICP-MS, Microwave
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Doğu Karadeniz ekosisteminin önemli bir parçası olan Giresun ili ve ilçeleri kıyı şeridindeki ağır metal kirlilik düzeylerinin, biyoindikatör organizma olan kara midye (Mytilus galloprovincialis) kullanılarak belirlenmesi ve insan sağlığı açısından risk durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, Temmuz 2024 döneminde 7 farklı istasyondan (Giresun Merkez, Bulancak, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil) dalış yöntemiyle toplanan midye örnekleri, laboratuvar ortamında mikrodalga yakma ünitesinde çözünürleştirildikten sonra ICP-MS cihazı kullanılarak NMKL-186 standart metoduna göre analiz edilmiştir. Çalışmada 14 farklı elementin (V, Cr, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Mo, Cd, Sb, Hg, Tl, Pb) doku konsantrasyonları tespit edilmiş ve elde edilen veriler istatistiksel olarak (One-way ANOVA, Duncan testi) değerlendirilmiştir. Analiz bulgularına göre; istasyonlar arasında kirlilik yükü açısından anlamlı farklılıklar (p<0,05) tespit edilmiştir. Espiye istasyonu, özellikle madencilik faaliyetleriyle ilişkilendirilen Çinko (85.311 µg/kg), Kadmiyum (1.152 µg/kg) ve Kurşun (309,9 µg/kg) açısından en yüksek birikimin görüldüğü bölge olarak belirlenmiştir. Özellikle Espiye istasyonundaki Kadmiyum (Cd) seviyesi, Türk Gıda Kodeksi (TGK) tarafından belirlenen 1,000 µg/kg yasal sınırını aşarak gıda güvenliği açısından risk teşkil etmektedir. Eynesil istasyonu ise Nikel, Krom ve Arsenik konsantrasyonlarında en yüksek değerleri göstererek, sınır aşan endüstriyel kirlilik ve karasal girdilerin baskısını yansıtmıştır. Buna karşılık Tirebolu ve Keşap istasyonları, incelenen metallerin çoğunda en düşük konsantrasyonları sergileyerek bölge için referans (temiz) alan niteliği taşımaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Giresun kıyılarındaki metal kirliliğinin homojen olmadığını, Espiye ve Eynesil bölgelerinde noktasal kaynaklı kirlilik baskısının arttığını ve halk sağlığının korunması adına bu bölgelerde düzenli izleme çalışmalarının (su ve sediment analizleriyle desteklenerek) sürdürülmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the heavy metal pollution levels along the coastline of Giresun province and its districts, which is an important part of the Eastern Black Sea ecosystem, using the Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis) as a bioindicator organism, and to evaluate the risk status regarding human health. Within the scope of the research, mussel samples collected via diving method from 7 different stations (Giresun Center, Bulancak, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil) in July 2024 were digested in a microwave digestion unit and analyzed using an ICP-MS device according to the NMKL-186 standard method. Tissue concentrations of 14 different elements (V, Cr, Co, Ni, Cu, Zn, As, Se, Mo, Cd, Sb, Hg, Tl, Pb) were determined, and the obtained data were statistically evaluated (One-way ANOVA, Duncan test). According to the analysis findings, significant differences (p<0.05) were detected between stations in terms of pollution load. The Espiye station was identified as the region with the highest accumulation, particularly for Zinc (85.311 µg/kg), Cadmium (1.152 µg/kg), and Lead (309,9 µg/kg), which are associated with mining activities. Specifically, the Cadmium (Cd) level detected at the Espiye station exceeded the legal limit of 1,000 µg/kg set by the Turkish Food Codex (TFC), posing a risk for food safety. The Eynesil station showed the highest values in Nickel, Chromium, and Arsenic concentrations, reflecting the pressure of transboundary industrial pollution and terrestrial inputs. In contrast, the Tirebolu and Keşap stations exhibited the lowest concentrations for most of the examined metals, characterizing them as reference (clean) areas for the region. In conclusion, this study revealed that metal pollution along the Giresun coast is not homogeneous, point-source pollution pressure has increased in the Espiye and Eynesil regions, and regular monitoring studies (supported by water and sediment analyses) should be maintained in these areas to protect public health.