Neohesperidinin L929 fare fibroblast hücre hattında sitotoksisite, hidrojen peroksit kaynaklı oksidatif hasar ve yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of neohesperidin on cytotoxicity, hydrogen peroxide-induced oxidative damage, and wound healing in l929 mouse fibroblast cell line
- Tez No: 992036
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN BAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: L929, neohesperidin, proliferasyon, sitotoksisite, L929, neohesperidin, proliferation, cytotoxicity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, neohesperidinin L929 fare fibroblast hücrelerinde sitotoksisite, oksidatif stres ve yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: L929 hücre hattında neohesperidinin sitotoksisite değerlendirmesi 24, 48 ve 72. saatlerde MTT analizi ile yapılmıştır. Oksidatif stres modeli hidrojen peroksit (H₂O₂) ile oluşturularak neohesperidinin koruyucu etkisi incelenmiştir. 72. saatte hücre lizatlarında Total Antioksidan Status (TAS), Total Oksidan Status (TOS) ve Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) analizleri gerçekleştirilmiştir. Yara iyileşme (scratch) testi %90 konfluens düzeyine ulaşan hücrelerde uygulanmış, etkiler 0., 12. ve 24. saatlerde mikroskobik olarak değerlendirilerek yara kapanması yüzdesel olarak hesaplanmıştır. Bulgular: Neohesperidinin sitotoksisite ve hidrojen peroksit aracılığıyla oluşturulan oksidatif stres modelinde analizinde 10⁻⁶ M ile 10⁻⁸ M aralığındaki düşük konsantrasyonlarda, hücre proliferasyonunu destekleyici ve hidrojen peroksit hasarını azaltarak antioksidan etkili olduğu belirlenmiştir. 10⁻⁶ M ile 10⁻⁸ M doz aralığındaki uygulamalarda TAS değerlerinde artış, TOS seviyelerinde düşüş ve buna bağlı olarak OSİ değerlerinde azalma tespit edilmiştir. Yara iyileşmesini gösteren scratch testinde, aynı 10⁻⁶ M ile 10⁻⁸ M konsantrasyonlardaki neohesperidinin hücre göçünü ve proliferasyonunu belirgin şekilde hızlandırdığı görülmüştür. En yüksek hücre çoğalması teşviki 10⁻⁶ M'de kaydedilmiştir. Sonuç: Elde edilen veriler ışığında, neohesperidinin fibroblast hücrelerinde antioksidan, hücre koruyucu ve proliferasyonu/hareketliliği destekleyici özellikleri nedeniyle, oksidatif stresle ilişkili patolojilerde ve yara iyileşmesi süreçlerinde potansiyel bir terapötik ajan olarak değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to investigate the effects of neohesperidin on oxidative stress and wound healing in L929 mouse fibroblast cells. Material and method: The cytotoxicity of neohesperidin in the L929 cell line was evaluated by MTT assay at 24, 48, and 72 hours. An oxidative stress model was established using hydrogen peroxide (H₂O₂) to investigate the protective effects of neohesperidin. At 72 hours, Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS), and Oxidative Stress Index (OSI) analyses were performed on cell lysates. The wound healing (scratch) assay was conducted on cells that reached 90% confluence, and the effects were microscopically evaluated at 0, 12, and 24 hours, with wound closure calculated as a percentage. Results: In the analysis of neohesperidin within the cytotoxicity and hydrogen peroxide–induced oxidative stress model, it was determined that low concentrations in the range of 10⁻⁶ M to 10⁻⁸ M supported cell proliferation and exhibited antioxidant effects by reducing hydrogen peroxide–induced damage. In treatments within the 10⁻⁶ M to 10⁻⁸ M dose range, an increase in TAS values, a decrease in TOS levels, and consequently a reduction in OSI values were observed. In the scratch assay demonstrating wound healing, neohesperidin at the same concentrations of 10⁻⁶ M to 10⁻⁸ M was found to significantly accelerate cell migration and proliferation. The highest promotion of cell proliferation was recorded at 10⁻⁶ M. Conclusion: In light of the obtained data, it was concluded that neohesperidin may be considered a potential therapeutic agent in oxidative stress–related pathologies and wound healing processes due to its antioxidant, cytoprotective, and proliferation/migration-enhancing properties in fibroblast cells.