Eğri burun deformitelerine yapılan septorinoplasti operasyonlarında fibrin glue kullanımının ödem, ekimoz ve iyileşme sürecine olan etkileri
The effects of fibrin glue use on edema, ecchymosis, and the healing process in septorhinoplasty for crooked nose deformities
- Tez No: 992047
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN YAŞAR, DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇEKİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Septorinoplasti, rinoplasti, periorbital, ödem, ekimoz, fibrin glue, Septorhinoplasty, rhinoplasty, periorbital, edema, ecchymosis, fibrin glue
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fibrin yapıştırıcı, doğal bir malzeme olup inflamatuar yanıtı tetiklemez. Fibrin yapıştırıcının septorinoplastide kullanımı oldukça yeni ve rutin olmayan bir uygulamadır. Bu çalışmanın amacı, septorinoplasti operasyonu sonrası postoperatif dönemde oluşan periorbital ödem ve ekimoz üzerine fibrin yapıştırıcının etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda fibrin yapıştırıcının etkilerini incelemek amacıyla 40 kişi üzerinde değerlendirme yapıldı. Bu kişiler 20'si çalışma, 20'si kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Fibrin yapıştırıcı (Tisseel Lyo) 'nun ambalajında, fibrinojen ve trombin içeren iki kuru toz flakon ile aprotinin ve kalsiyum klorür dihidrat çözeltisi içeren iki çözücü bulunmaktadır. Fibrin yapıştırıcıyı kullanıma hazır hale getirmek için, her iki çözelti ayrı ayrı eşit miktarda iki şırınga ile çekilir. Bu şırıngalar, Duploject sistemi içerisine yerleştirilir ve uygulama kanülüne bağlanır. Duploject sistemi, her iki şırıngayı tek bir pompa üzerine yerleştirerek, aynı anda eşit miktarda ürünün hedef alana aktarımını sağlar. Fibrin yapıştırıcı, subperiosteal tüneller açıldıktan ve lateral osteotomi gerçekleştirildikten sonra mevcut tünellere sokularak bilateral olarak uygulanır. Postoperatif takiplerde ise bantlama ve atel öncesi başlayarak, birinci ve dördüncü saat, birinci gün, ikinci gün, beşinci gün, yedinci günlerde ödem ekimoz skalasına göre puanlama yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda fibrin yapıştırıcı kullanılan grupta, kontrol grubuna kıyasla tüm zaman dilimlerinde daha az periorbital ekimoz gözlendi. Aynı şekilde, fibrin yapıştırıcı kullanılan grupta, atel öncesinden yedinci güne kadar daha az periorbital ödem belirlendi. Çalışma grubunda, maksimum ekimoz ve ödem seviyeleri kontrol grubuna göre görece daha düşük bulunmak ile beraber bu fark istatistiksel açıdan anlamlıydı. Ayrıca, maksimum ödem ve ekimoz seviyelerine ulaşma süreleri fibrin yapıştırıcı kullanılan grupta daha kısa tespit edildi. Sonuç: Fibrin yapıştırıcı, periorbital ödem ve ekimozda önemli bir azalma sağlar. Aynı zamanda, maksimum ödem ve ekimoz seviyesini düşürür ve iyileşme sürecini hızlandırdığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Objective: Fibrin adhesive is a natural material and does not trigger an inflammatory response. The use of fibrin adhesive in septorhinoplasty is a fairly new and non-routine application. The aim of this study is to examine its effect on periorbital edema and ecchymosis that occur in the postoperative period after septorhinoplasty surgery. Materials and Methods In our study, an evaluation was made on 40 people to examine the effects of Tisseel (fibrin glue). These individuals were divided into two groups: 20 in the study group and 20 in the control group. In the package of Tisseel Lyo, there are two dry powder vials containing fibrinogen and thrombin, and two solvents containing aprotinin and calcium chloride dihydrate. To make the fibrin adhesive ready for use, both solutions are drawn with two syringes separately in equal amounts. These syringes are placed into the Duploject system and connected to the application cannula. The Duploject system, by placing both syringes on a single pump, ensures the simultaneous transfer of equal amounts of product to the target area. Fibrin adhesive is applied bilaterally by inserting it into the existing tunnels after subperiosteal tunnels are opened and lateral osteotomy is performed. In postoperative follow-ups, scoring was done according to the edema ecchymosis scale, starting before bandaging and splinting, at the first and fourth hours, the first day, the second day, the fifth day, and the seventh day. Results: In our study, it was observed that there was less periorbital ecchymosis at all time intervals in the group where fibrin adhesive was used compared to the control group. Similarly, less periorbital edema was determined in the group where fibrin adhesive was used, from before the splint to the seventh day. In the study group, maximum levels of ecchymosis and edema were found to be lower compared to the control group, and this difference was statistically significant. Also, the times to reach maximum edema and ecchymosis levels were found to be shorter in the group where fibrin adhesive was used. Conclusion: Fibrin adhesive provides a significant reduction in periorbital edema and ecchymosis. It also reduces the maximum level of edema and ecchymosis and accelerates the healing process.