Komplet ve parsiyel mol hidatiformda RUNX, Kaspaz ve matriks metalloproteinaz gen ekspresyonlarının araştırılması
Investigation of RUNX, Caspase, and matrix metalloproteinase gene expression in complete and partial hydatidiform moles
- Tez No: 992048
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE CANACANKATAN, DOÇ. DR. ZUHAL UÇKUN ŞAHİNOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Biyokimya, Pharmacy and Pharmacology, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Molar gebelik, Hydatidiform mole
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Gestasyonel trofoblastik hastalıklar (GTH), anormal trofoblast proliferasyonu ile karakterize olup komplet mol hidatiformu (KMH) ve parsiyel mol hidatiformu (PMH) içeren heterojen bir hastalık grubudur. KMH tamamen paternal kökenli diploid bir yapıya sahipken, PMH triploid ve biparental özellik göstermektedir. Bu çalışmada, KMH ve PMH' de Runt ilişkili transkripsiyon faktörü 1 (RUNX1), RUNX2, RUNX3, apoptozis göstergesi olarak Kaspaz 3, Kaspaz 8 ve Kaspaz 9 ile matriks metalloproteinaz-1 (MMP-1), MMP-2, MMP-3, MMP-9 ve MMP14 çalışıldı. Bu çalışmaya sağlıklı plasenta dokularından oluşan Kontrol Grubu (n=25), PMH tanısı almış gebelik materyallerine ait dokular PMH Grubu (n=25) ve KMH tanısı almış gebelik materyallerine ait dokular KMH Grubu (n=25) dahil edilmiştir. Gen ekspresyon analizleri RTPCR yöntemi ile yapılmıştır. RUNX1 gen ekspresyon düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p > 0.05). RUNX2, RUNX3, Kaspaz 3, Kaspaz 8, Kaspaz 9, MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-9 ve MMP-14 ekspresyon düzeyleri KMH ve PMH Gruplarında Kontrol Grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olarak artmıştır (p < 0,05). KMH Grubunda PMH Grubuna göre RUNX2 ve Kaspaz 9 düzeyleri yükselirken, MMP-3 ve MMP-9 düzeyleri azalmıştır (p < 0,05). Sonuç olarak; plasenta gelişimi, hücresel farklılaşma, apoptozis ve genetik düzenlemedeki potansiyel rolleri bu genlerin ekpresyon düzeylerinin KMH ve PMH' de farklılık göstermesi, bu moleküllerin her iki hastalığın patogenezinde etkin rol oynadığının önemli bir göstergesidir. Bu çalışma, KMH ve PMH'nin patogenezinin daha iyi anlaşılmasına ve buna bağlı olarak uygun tanı ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Gestational trophoblastic diseases (GTDs) are a heterogeneous group of disorders characterized by abnormal trophoblastic proliferation and include complete hydatidiform mole (CHM) and partial hydatidiform mole (PHM). CHM has a completely paternal-derived diploid genome, whereas PHM exhibits a triploid and biparental genetic constitution. In this study, Runt-related transcription factor 1 (RUNX1), RUNX2, RUNX3, apoptosis indicators caspase 3, caspase 8 and caspase 9, and matrix metalloproteinase-1 (MMP-1), MMP-2, MMP-3, MMP-9 and MMP-14 were investigated in KMH and PMH. The study consisted of a Control Group; comprising healthy placental tissues (n = 25), PHM Group; including gestational tissues diagnosed with PHM (n = 25), and CHM Group; including gestational tissues diagnosed with CHM (n = 25). Gene expression analyses were performed using the RT-PCR method. No statistically significant difference was observed in RUNX1 gene expression levels among the groups (p > 0.05). The expression levels of RUNX2, RUNX3, caspase-3, caspase-8, caspase-9, MMP-1, MMP-2, MMP-3, MMP-9, and MMP-14 were significantly increased in the CHM and PHM groups compared to the Control Group (p < 0.05). In the KMH group, RUNX2 and Caspase 9 levels were increased, whereas MMP-3 and MMP9 levels were decreased compared to the PMH group (p < 0.05). Compared with the PHM Group, RUNX2 and caspase-9 expression levels were significantly higher, whereas MMP-3 and MMP-9 expression levels were significantly lower in the CHM Group (p < 0.05). In conclusion, the differential expression of these genes in CHM and PHM, which have potential roles in placental development, cellular differentiation, apoptosis, and genetic regulation, indicates that these molecules play an active role in the pathogenesis of both diseases. This study will contribute to a better understanding of the pathogenesis of CMH and PMH and, consequently, to the development of appropriate diagnostic and treatment strategies.