Deneysel olarak siklofosfamid ile ovaryan yetmezlik oluşturulan ratlarda intraovaryan PRP ve eksozom uygulamasının over dokusu ve serum AMH, FSH, TAS ve TOS düzeyi üzerine etkisi
An experimental study on the effects of intraovarian PRP and exosome administration on ovarian tissue and serum AMH, FSH, TAS, and TOS levels in rats with cyclophosphamide-induced ovarian failure
- Tez No: 992050
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ALDIKAÇTIOĞLU TALMAÇ, DR. MUSTAFA GÖKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Siklofosfamid, over yetmezliği, PRP, eksozom, AMH, FSH, TAS, TOS, OSI, Cyclophosphamide, ovarian failure, PRP, Exosome, AMH, FSH, TAS, TOS, OSI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kanser tedavisinde sıklıkla kullanılan alkilleyici kemoterapi ajanlarından biri olan siklofosfamidin (CYP) over dokusu üzerinde oluşturduğu toksik etkileri ortaya koymak ve bu hasarın rejeneratif biyoterapi yaklaşımları ile azaltılabilirliğini araştırmaktır. Özellikle kemoterapiye sekonder over yetmezliği gelişen genç kadınlarda ve adölesan yaş grubundaki hastalarda doğurganlığın korunmasına yönelik yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi güncel bir gereksinimdir. Bu kapsamda deneysel olarak siklofosfamid ile over hasarı oluşturulmuş dişi sıçan modelinde intraovaryen Platelet Rich Plasma (PRP) ve eksozom uygulamalarının over fonksiyonu, doku bütünlüğü ve oksidatif stres parametreleri üzerindeki olası koruyucu ve iyileştirici etkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 39 adet, Sprague-Dawley cinsi, yaklaşık 8-10 haftalık sağlıklı, gebe olmayan, 155-215 gr ağırlığındaki dişi ratlar kullanıldı. Ratlar rastgele seçilerek 5 gruba ayrıldı; kontrol grubu (n=8), CYP grubu (n=8), CYP + PRP grubu (n=7), CYP + eksozom grubu (n=8), CYP + PRP + eksozom grubu (n=8). Over yetmezliği modeli tek doz intraperitoneal 200 mg/kg CYP ile oluşturuldu. Zaman çizelgesine göre Gün 0'da tüm gruplardan subklavian veninden bazal kan örneği alındı ilgili gruplara intraperitoneal CYP uygulandı. Gün 14'te over yetmezliği modelinin değerlendirilmesi amacıyla subklavian veninden 2. kan örneği alındı. Gün 21'de PRP uygulanacak gruplardan otolog tam kan alımı ile PRP hazırlandı ve tüm gruplar laparotomiye alındı. Kontrol grubu ve CYP grubunda adneksler inspeksiyon ile değerlendirildi ve cerrahi prosedür sonlandırıldı. CYP + PRP grubunda bilateral intraovaryen yaklaşık 200 μL PRP enjekte edildi. CYP + Eksozom grubunda bilateral intraovaryen yaklaşık 100 μL Eksozom enjekte edildi. CYP + PRP + Eksozom grubunda bilateral intraovaryen yaklaşık 200 μL PRP ve 100 μL Eksozom enjekte edildi. Tüm gruplara insizyondan 30-60 dk önce tek doz Cefazolin 20-25 mg/kg IM uygulandı. Gün 28 de tüm gruplara laparotomi ile kardiyak ponksiyon ile 3. kan örneği alındı ve bilateral ooferektomi sonrası yüksek doz anestezik ile sakrifiye edildi. Biyokimyasal incelemede serumda Folikül Stimülan Hormon (FSH), Anti-Müllarian Hormon (AMH), Total Antioksidan Kapasite (TAS) ve Total Oksidan Kapasite (TOS) düzeyleri ELİSA yöntemi ile değerlendirildi. Over dokuları histolopatolojik inceleme için hematoksilen&eozin ile boyandı. Işık mikroskobunda primordiyal, primer, sekonder ve tersiyer(antral) foliküllerin sayımı yapıldı. Bulgular: Bu çalışmada, CYP ile oluşturulan ovaryan yetmezlik modelinde intraovaryan PRP, eksozom ve PRP+eksozom uygulamalarının ovaryan histoloji, serum AMH ve FSH düzeyleri ile oksidatif stres parametreleri (TAS, TOS, OSI) üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. CYP uygulaması sonrasında primordial ve antral folikül sayılarında anlamlı azalma ile birlikte serum AMH düzeylerinde düşüş ve FSH düzeylerinde artış saptanmıştır. İntraovaryan PRP uygulamasının primordial ve antral folikül kaybını sınırladığı ve özellikle oksidatif stres parametreleri üzerinde iyileştirici etki gösterdiği belirlenmiştir. Eksozom uygulamasının ise serum AMH düzeylerinde belirgin artış sağlayarak ovaryan rezervin biyokimyasal göstergeleri üzerinde daha güçlü ve nispeten kalıcı bir iyileşme oluşturduğu saptanmıştır. PRP ve eksozomun birlikte uygulanması, CYP grubuna kıyasla histolojik ve biyokimyasal iyileşme sağlamakla birlikte, PRP ve eksozom monoterapisine üstünlük göstermemiştir. Sonuç: PRP ve eksozom uygulamalarının kemoterapiye bağlı ovaryan hasar üzerinde farklı ancak tamamlayıcı biyolojik mekanizmalarla etkili olduğu; eksozom temelli yaklaşımların ovaryan rezervin korunması açısından daha belirgin bir potansiyele sahip olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to demonstrate the toxic effects of cyclophosphamide (CYP), one of the alkylating chemotherapeutic agents frequently used in cancer treatment, on ovarian tissue, and to investigate the potential mitigation of this damage through regenerative biotherapy approaches. The development of novel treatment strategies to preserve fertility in young women and adolescent patients who experience chemotherapy-induced ovarian failure has become an important contemporary need. In this context, the present experimental study aims to evaluate the possible protective and restorative effects of intraovarian Platelet-Rich Plasma (PRP) and exosome administration on ovarian function, tissue integrity, and oxidative stress parameters in a female rat model with cyclophosphamide-induced ovarian injury. Materials and Methods: A total of 39 healthy, non-pregnant female Sprague-Dawley rats, aged approximately 8–10 weeks and weighing 155–215 g, were used in this study. The rats were randomly divided into five groups: Control group (n=8), CYP group (n=8), CYP + PRP group (n=7), CYP + Exosome group (n=8), and CYP + PRP + Exosome group (n=8). The ovarian failure model was induced by a single intraperitoneal dose of cyclophosphamide (200 mg/kg). According to the experimental timeline, on Day 0, baseline blood samples were obtained from the tail vein of all rats, followed by intraperitoneal administration of CYP in the respective groups. On Day 14, a second blood sample was collected from the tail vein to assess the establishment of the ovarian failure model. On Day 21, autologous whole blood was collected from rats in the PRP treatment groups to prepare PRP, and all rats underwent laparotomy. In the Control and CYP groups, adnexal tissues were inspected and the surgical procedure was terminated. In the CYP + PRP group, approximately 200 μL of PRP was injected bilaterally into the ovaries. In the CYP + Exosome group, approximately 100 μL of exosome was injected bilaterally. In the CYP + PRP + Exosome group, 200 μL of PRP and 100 μL of exosome were bilaterally injected into the ovaries. All groups received a single intramuscular dose of cefazolin (20–25 mg/kg) 30–60 minutes before the incision. On Day 28, a third blood sample was collected via cardiac puncture under laparotomy, followed by bilateral oophorectomy and sacrifice with a high-dose anesthetic. For biochemical analysis, serum Follicle Stimulating Hormone (FSH), Anti- Mullarian Hormone (AMH), Total Antioksidant Status (TAS) and Total Oksidant Status (TOS) levels were measured using the ELISA method. Ovarian tissues were stained with hematoxylin and eosin for histopathological evaluation. Under light microscopy, primordial, primary, secondary and tertiary (antral) follicles were counted. Results: In this study, the effects of intraovarian PRP, exosome, and PRP+exosome applications on ovarian histology, serum AMH and FSH levels, and oxidative stress parameters (TAS, TOS, OSI) were evaluated in an ovarian insufficiency model created with CYP. Following CYP administration, a significant decrease in primordial and antral follicle numbers was observed, along with a decrease in serum AMH levels and an increase in FSH levels. Intraovarian PRP application was found to limit primordial and antral follicle loss and to have a particularly beneficial effect on oxidative stress parameters. Exosome application was found to cause a marked increase in serum AMH levels, resulting in a stronger and relatively more persistent improvement in biochemical markers of ovarian reserve. The combined application of PRP and exosomes provided histological and biochemical improvement compared to the CYP group but did not show superiority over PRP and exosome monotherapy. Conclusion: It has been concluded that PRP and exosome applications are effective on chemotherapy-induced ovarian damage through different but complementary biological mechanisms; exosome-based approaches have a more pronounced potential in terms of preserving ovarian reserve.