Polikistik over sendromlu (PKOS) olgularda kontrollü ovaryan stimülasyon için follitropin-alfa kullanımı ile follitropin-alfa ile birlikte oral stimülasyon ajanlarının kombine kullanımının in-vitro fertilizasyon sonuçlarına etkisi
The effect of controlled ovarian stimulation with follitropin alfa alone versus combined use of follitropin alfa and oral stimulation agents on in vitro fertilization outcomes in patients with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 992052
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEK DOĞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Donmuş embriyo transferi, Kontrollü ovaryan stimülasyon, Gonadotropin, Overyan folikül, Polycystic ovary syndrome, Frozen embryo transfer, Controlled ovarian stimulation, Gonadotropin, Ovarian follicle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmada, polikistik over sendromu tanısı nedeniyle infertilitesi olan, donmuş embriyo transferi yapılmış hastalarda; kontrollü ovaryan stimülasyon amacıyla kullanılan ilaç protokollerinin IVF sonuçlarına etkisini araştırma amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2023-Mayıs 2025 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde DET yapılan, dahil etme ve dışlama kriterlerini karşılayan hastaların verileri kullanılarak yapılmıştır. Hastalar kontrollü ovaryan stimülasyon amacıyla Grup-1: sadece follitropin alfa kullanan hastalar (n=161) ve Grup-2: follitropin alfa + oral stimülasyon ajanı (OSA) kullanan hastalar (n=169) olarak gruplandırılmıştır. Veriler T-test, Mann-Whitney U testi ve Ki-kare testi ile analiz edilmiştir. Sonuçların anlamlılığı için p değeri <0,05 olarak kullanılmıştır. Retrospektif kohort çalışması olarak dizayn edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 330 olgu dahil edilmiştir. Sadece follitropin alfa kullanan grupta klinik gebelik oranı %57,1(n=92), erken gebelik kaybı oranı %31,5(n=29) bulunmuştur. Follitropin alfa + OSA alan grupta ise klinik gebelik oranı %65,1(n=110), erken gebelik kaybı oranı %41,8(n=46) olarak saptanmıştır. Klinik gebelik başarısı açısından gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmemiştir. OSA kullanan grupta toplam follitropin alfa dozu ortanca değeri 2400IU (1800-2700), sadece follitropin alfa kullanan grubun ortanca değeri 1800IU (1800-2400) göre belirgin olarak yüksek saptanmıştır (p=0,000). Ovaryan stimülasyon yanıtı için değerlendirilen laboratuvar parametre düzeyleri için ortanca değerleri OSA kullanan grupta E2 3503 pg/mL (2589-5780); LH 8,99 IU/L (4,2-13,3) ve progesteron 1,53 µg/L (0,89-2,31) bulunmuştur. Sonuçlar sadece follitropin alfa kullanan grubun ortanca değerleri olan E2 2883 pg/mL (1941-4357,5); LH 4,5 IU/L (2,72-8,73) ve progesteron 0,99 µg/L (0,70-1,56)'den anlamlı daha yüksektir (p=0,000). Her iki grup arasında oosit ve embriyo kalitesiyle sayıları arasında klinik olarak belirgin bir fark saptanmamıştır. Kullanılan toplam follitropin alfa dozu ve toplam OSA dozunun klinik gebelik başarısı arasında ilişki saptanmamıştır. Her iki grupta da follitropin alfa dozu ile AMH arasında negatif korelasyon (p=0,000) görülürken HOMA-IR ile pozitif korelasyon saptanmıştır (p=0,010). Gruplar VKİ'ye göre homojenize edildikten sonra n=200 hastanın olduğu subgrup analizinde ise yine ana hasta grubuna benzer şekilde klinik gebelik ve erken gebelik kaybı açısından anlamlı fark izlenmemiştir. Sadece M1 oosit(p=0,000) ve elde edilen D3 embriyo sayısının (p=0,032) OSA kullanan grupta anlamlı yüksek olması dikkat çekmektedir. Sonuç: Çalışmamızda PKOS tanılı olgularda FSH stimülasyonuna OSA eklenmesinin elde edilen oosit ve embriyo kalitesi ve klinik gebelik oranına anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Ovaryan stimülasyon ajanı kullanan grupta ihtiyaç duyulan follitropin alfa dozu belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effect of controlled ovarian stimulation (COS) medication protocols on IVF outcomes in infertile patients diagnosed with polycystic ovary syndrome (PCOS) who underwent frozen embryo transfer (FET). Materials and Methods: This retrospective cohort study was conducted using data from patients who underwent FET at Kocaeli University Faculty of Medicine Training and Research Hospital between May 2023 and May 2025 and met the inclusion and exclusion criteria. Patients were grouped according to the COS protocol used: Group-1: those who received follitropin alfa alone (n = 161) and Group-2: those who received follitropin alfa in combination with an oral stimulation agent (OSA) (n = 169). Data were analyzed using the t-test, Mann–Whitney U test, and chi-square test. A p value < 0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 330 patients were included in the study. In the follitropin alfa–only group, the clinical pregnancy rate was 57.1% (n = 92) and the early pregnancy loss rate was 31.5% (n = 29). In the follitropin alfa + OSA group, the clinical pregnancy rate was 65.1% (n = 110) and the early pregnancy loss rate was 41.8% (n = 46). No statistically significant difference was observed between the groups in terms of clinical pregnancy rates. The median total follitropin alfa dose was significantly higher in the OSA group [2400 IU (1800–2700)] compared with the follitropin alfa–only group [1800 IU (1800–2400)] (p = 0.000). Median laboratory parameters evaluating ovarian stimulation response in the OSA group were estradiol (E2) 3503 pg/mL (2589–5780), luteinizing hormone (LH) 8.99 IU/L (4.2–13.3), and progesterone 1.53 µg/L (0.89–2.31), which were significantly higher than those in the follitropin alfa–only group: E2 2883 pg/mL (1941–4357.5), LH 4.5 IU/L (2.72–8.73), and progesterone 0.99 µg/L (0.70–1.56) (p = 0.000). No clinically significant differences were observed between the groups regarding the number and quality of retrieved oocytes and embryos. No association was found between the total dose of follitropin alfa or total OSA dose and clinical pregnancy success. In both groups, a negative correlation was observed between follitropin alfa dose and anti-Müllerian hormone (AMH) levels (p = 0.000), while a positive correlation was found with HOMA-IR (p = 0.010). In the subgroup analysis of 200 patients after homogenization according to body mass index (BMI), no significant differences were observed between the groups in terms of clinical pregnancy or early pregnancy loss, consistent with the main cohort. However, the number of M1 oocytes (p = 0.000) and the number of day 3 embryos obtained (p = 0.032) were significantly higher in the OSA group. Conclusion: In patients with PCOS, the addition of an oral stimulation agent to FSH stimulation did not have a significant effect on oocyte and embryo quality or clinical pregnancy rates. However, the required total dose of follitropin alfa was significantly higher in the group receiving an oral stimulation agent.