Juvenil idiopatik artrit ve ailesel Akdeniz Ateşi tanılı hastalarda kullanılan biyolojik ajan tedavilerinin alt solunum yolu enfeksiyonu sıklığına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of biological agent treatments used in patients diagnosed with juvenile idiopathic arthritis and familial Mediterranean Fever on the incidence of lower respiratory tract infections
- Tez No: 992056
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL SÖZERİ, DR. SILA ATAMYILDIZ UÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Rheumatology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: juvenil idiopatik artrit, ailesel Akdeniz ateşi, biyolojik ajan tedavileri, IL-1 blokörleri, juvenile idiopathic arthritis, familial Mediterranean fever, biological agent therapies, IL-1 blockers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Juvenil idiopatik artrit (JİA) ve ailesel Akdeniz ateşi (AAA) tanılı hastaların bir kısmında hastalık aktivasyonunu kontrol altına alabilmek için biyolojik ajan tedavileri gerekmektedir. Biyolojik ajanlar da kendi içinde anti tümör nekrotizan faktör (TNF) ajanlar ve IL-1 blokörleri gibi alt gruplara ayrılmakta olup bu tedavilerin immünsupresif etkilerinin diğer tedavilere kıyasla daha fazla olduğu bilinmektedir. Amaç: Birincil amaç, JİA ve AAA tanılı, hastalık aktivasyonunu kontrol altına alabilmek için biyolojik ajan tedavileri kullanan hasta gruplarında alt solunum yolu enfeksiyonu sıklığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İkincil amaç, gelişmiş tedavilerin alt gruplarına göre alt solunum yolu enfeksiyon sıklığını arttırıp arttırmadığının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Tek merkezli ve retrospektif olan çalışmamızda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Romatoloji Bilim Dalı polikliniğine 2016 - 2024 yılları arasında başvurarak JİA ve AAA tanısı alarak biyolojik ajan tedavisi başlanmış 260 hasta demografik özellikleri, JİA alt tipleri, JİA ve AAA tanı yaşları, biyolojik ajan tedavilerinden hangisinin başlandığı, biyolojik tedavi başlanma yaşı, biyolojik tedavi altında geçirdikleri alt solunum yolu enfeksiyonu varlığı, alt solunum yolu enfeksiyonu varsa tedavi türü, laboratuvar parametreleri ve solunum yolu panelinde üreme varlığı değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilenler 2 grupta incelendi: JİA tanılı hastalar ve AAA tanılı hastalar Bulgular: Alt solunum yolu enfeksiyonu ve biyolojik ajan ilişkisi 100 hasta yılına göre incelendiğinde etanersept için 11,7/100 hasta yılı, adalimumab için 10,82/100 hasta yılı, infliksimab için 12,6/100 hasta yılı, tosilizumab için 9,69/100 hasta yılı ve kanakinumab için 6,83/100 hasta yılı olarak bulundu. Anakinra biyolojik ajanında gözlem süresi boyunca alt solunum yolu enfeksiyonu gözlenmedi. En sık enfeksiyonun 12,6/100 hasta yılı ile infliksimab biyolojik ajan tedavisi altında olduğu gösterildi. Alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren hastalar incelendiğinde enfeksiyonun daha sık olarak biyolojik ajan kullanımının ilk 6 aydan sonra olduğu gözlendi. Sonuç: Biyolojik ajan tedavileri ile alt solunum yolu enfeksiyonu ilişkisi 100 hasta yılına göre incelendiğinde çalışmamızda TNF-alfa inhibitörleri grubundaki ilaçlarda literatürde olduğu gibi hemen hemen benzer oranlar gözlendi. Enfeksiyonun daha sıklıkla biyolojik ajan tedavisinin ilk 6 ayından sonra gözlenmesi kullanım süresi ile enfeksiyonun sıklığının ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Biological agent therapies are required in some patients diagnosed with juvenile idiopathic arthritis (JIA) and familial Mediterranean fever (AAA) to control disease activity. Biological agents are subdivided into subgroups such as anti-tumour necrosis factor (TNF) agents and IL-1 blockers, and it is known that these treatments have greater immunosuppressive effects compared to other treatments. Objective: The primary objective was to evaluate the incidence of lower respiratory tract infections in patient groups diagnosed with JIA and AAA who were using biological agent treatments to control disease activity. The secondary objective was to compare whether advanced treatments increase the frequency of lower respiratory tract infections according to subgroups. Method: In our single-centre, retrospective study, 260 patients who were diagnosed with JIA and AAA and started biological agent treatment at the outpatient clinic of the Department of Paediatric Rheumatology, Department of Child Health and Diseases, Ümraniye Training and Research Hospital, Health Sciences University, between 2016 and 2024 were evaluated for their demographic characteristics, JIA subtypes, age at diagnosis of JIA and AAA, type of biological agent therapy initiated, age at initiation of biological therapy, presence of lower respiratory tract infection during biological therapy, type of treatment if lower respiratory tract infection was present, laboratory parameters, and presence of growth in the respiratory panel. Two groups were included in the study: patients diagnosed with JIA and patients diagnosed with AAA. Results: The relationship between lower respiratory tract infection and biological agents was examined per 100 patient years: 11.7/100 patient years for etanercept, 10.82/100 patient years for adalimumab, 12.6/100 patient years for infliximab, 9.69 per 100 patient-years for tocilizumab, and 6.83 per 100 patient-years for canakinumab. No lower respiratory tract infections were observed during the observation period for the biological agent anakinra. The most frequent infections were observed under infliximab biological agent treatment, at 12.6 per 100 patient-years. When patients who had lower respiratory tract infections were examined, it was observed that the infection was more common after the first 6 months of biological agent use. Conclusion: When examining the relationship between biological agent treatments and lower respiratory tract infections per 100 patient years, our study found that the rates observed for drugs in the TNF-alpha inhibitor group were almost identical to those reported in the literature. The fact that infections were more frequently observed after the first 6 months of biological agent treatment suggests that the duration of use may be related to the frequency of infection.