Birinci ve ikinci trimesterdeki gebelerde yapılan oftalmik arter doppler ultrasonografisinin preeklampsiyi öngörmedeki rolü
The role of oftalmic artery doppler ultrasound in predicting preeclampsia in pregnant women in the first and second trimesters
  1. Tez No: 992057
  2. Yazar: ECE İREM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SIDIKA SİBEL GÜLOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Oftalmik Arter Doppler Ultrasonografisi, Preeklampsi, Ophthalmic Artery Doppler Ultrasound, Preeclampsia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preeklampsinin güncel tarama yaklaşımları ağırlıklı olarak maternal özellikler, ortalama arteriyel basınç, uterin arter Doppler ve biyokimyasal belirteçlere dayanmaktadır. Bununla birlikte, preeklampsinin santral hemodinamik etkilerini yansıtan ek biyofizik belirteçlere olan ihtiyaç devam etmektedir. Bu çalışmanın amacı, oftalmik arter Doppler ultrasonografinin preeklampsi riskini ve gelişimini öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada birinci veya ikinci trimesterde başvuran gebeler obstetrik öykü, BMI, ortalama arteryel basınç, biyokimyasal belirteçler(PAPP-A, serbest β-hCG), UtAD ve OAD parametreleri açısından değerlendirildi. OAD PI ve RI gibi direnç temelli indekslerin yanı sıra, PSV1, PSV2, PSV2/PSV1 oranı ve EDV gibi hız temelli parametreler analiz edildi. Gebeler, preeklampsi risk skoru, perinatal ve maternal sonuçlar açısından değerlendirildi. Bulgular: Yüksek risk grubunda ve preeklampsi gelişen olgularda MAP ve anlamlı derecede yüksek bulundu. UtPI(MoM) değeri yükselme eğilimindeyken, biyokimyasal belirteçlerden PAPP-A düzeyleri preeklampsi gelişen olgularda daha düşük saptandı. Serbest β-hCG düzeyleri açısından anlamlı fark izlenmedi. Oftalmik arter Doppler değerlendirmesinde PI ve RI değerlerinde azalma gözlenmekle birlikte, özellikle PSV2, PSV2/PSV1 oranı ve EDV gibi hız temelli parametrelerin hem yüksek risk grubunda hem de preeklampsi gelişen olgularda tutarlı biçimde anlamlı olduğu saptandı. Her iki trimester değerlendirmesinde OAD parametrelerinin ayrım gücünün olduğu görüldü. Multivaryant analizde PSV2 bağımsız bir risk faktörü olarak öne çıktı ve ROC analizinde en yüksek ayırt edici güce sahip parametrelerden biri oldu. Sonuç: Bu çalışma, preeklampsinin yalnızca uteroplasental dolaşım bozukluğu ile değil, maternal santral hemodinamik adaptasyonlarla da ilişkili olduğunu göstermektedir. Uteroplasental belirteçler taramanın temel bileşenleri olmaya devam ederken, oftalmik arter Doppler ultrasonografi özellikle hız temelli parametreler üzerinden preeklampsi taramasında öğrenme eğrisi kısa, maliyet etkin, pratik ve tamamlayıcı bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Current screening strategies for preeclampsia are mainly based on maternal characteristics, mean arterial pressure, uterine artery Doppler, and biochemical markers. However, there remains a need for additional biophysical markers that reflect the central hemodynamic effects of preeclampsia. The aim of this study was to evaluate the role of ophthalmic artery Doppler ultrasonography in predicting the risk and development of preeclampsia. Materials and Methods: Pregnant women presenting in the first or second trimester were evaluated with respect to obstetric history, BMI, mean arterial pressure, biochemical markers (PAPP-A and free β-hCG), uterine artery Doppler (UtAD), and ophthalmic artery Doppler (OAD) parameters. In addition to resistance-based indices such as PI and RI, velocity-based parameters including PSV1, PSV2, PSV2/PSV1 ratio, and EDV were analyzed in the OAD assessment. Participants were evaluated according to preeclampsia risk score, perinatal outcomes, and maternal outcomes. Results: In the high-risk group and in cases that developed preeclampsia, MAP was found to be significantly elevated. The UtPI (MoM) value showed a tendency to increase, among the biochemical markers, PAPP-A levels were found to be lower in cases that developed preeclampsia. No significant difference was observed in free β-hCG levels. Although a decrease in PI and RI values was noted, PSV2, PSV2/PSV1 ratio and EDV—were consistently increased in both group. In both trimester evaluations, OAD parameters demonstrated discriminatory capacity. In multivariate analysis, PSV2 emerged as an independent risk factor and was one of the parameters with the highest discriminative performance in ROC analysis. Conclusion: This study demonstrates that preeclampsia is associated not only with uteroplacental circulatory impairment but also with maternal central hemodynamic adaptations. While uteroplacental biomarkers remain the cornerstone components of preeclampsia screening, ophthalmic artery Doppler ultrasonography may serve as a practical, cost-effective, easily applicable, and complementary biomarker with a short learning curve in preeclampsia screening.