Bazal hücreli karsinomda lokalizasyon ve klinik-histopatolojik alt tipler: 5 yıllık retrospektif analiz
Localization and clinical-histopathological subtypes in basal cell carcinoma: A 5 year retrospective analysis
  1. Tez No: 992058
  2. Yazar: ECENUR ODACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA İNAN YÜKSEL, DR. DUYGU YAMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Deri neoplazmları, Karsinoma-bazal hücreli, Skin neoplasms, Carcinoma-basal cell
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bazal hücreli karsinom (BHK), klinik ve histopatolojik açıdan çok yönlü bir yelpazeye sahiptir. Lokalizasyona göre tümör alt tipi ve tanısal-terapötik yaklaşım değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada, BHK'sı olan hastaların demografik özelliklerini, tümör lokalizasyonlarını, klinik ve histopatolojik alt tiplerini belirlemek, bu parametrelerin birbirleriyle ilişkisini ve tanısal uyumu değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ocak 2020-Aralık 2024 tarihleri arasında histopatolojik olarak BHK tanısı almış 719 hastadaki 843 lezyon dahil edilmiştir. Veriler hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden retrospektif olarak taranmış, istatistiksel analizlerde IBM SPSS v26.0 programı kullanılmış, gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-kare, Fisher Exact ve t-testi, tanısal uyumun değerlendirilmesinde Cohen's Kappa analizi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 67,8 ± 12,3 yıl olup, hastaların %59,2'si erkek, %40,8'i kadındır. Klinik değerlendirmede en sık nodüler, yüzeyel ve pigmente BHK (sırasıyla %57,4, %21,9 ve %19,0), histopatolojik incelemede nodüler, diğer tip ve yüzeyel BHK (sırasıyla %53,9, %29,9 ve %6,3) bulunmuştur. Klinik ve histopatolojik alt tiplerin H-zone ve non H-zone yerleşimine göre değerlendirilmesinde istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmiştir (p<0,001). Lezyonların 538'i H-zone, 305'i non H-zone yerleşimli olup, H-zone lokalizasyonunda klinik olarak en sık nodüler, yüzeyel ve pigmente BHK (sırasıyla %63,8, %17,7 ve %16,9), histopatolojik olarak ise en sık nodüler, diğer ve adenoid BHK (sırasıyla %57,6, %28,8 ve %3,3) alt tiplerinin yerleştiği tespit edilmiştir. Yüz/saçlı deri bölgesinde en sık görülen klinik ve histopatolojik tip nodüler BHK (%60,7 ve %57,1, p<0,05) bulunmuş olup, lateralizasyonda ise anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,821). İnfiltratif alt tip en sık boyun, yüzeyel alt tip ise en az yüz/saçlı deride (%11,1 ve %3,1 p<0,001) izlenmiştir. Klinik ön tanı ile histopatolojik tanı arasında anlamlı ancak zayıf düzeyde bir uyum (Kappa=0,094) izlenmiştir. Sonuç:BHK ileri yaş erkek hastalarda ve H-zone bölgesinde daha sık görülmektedir. Nodüler tip klinik ve histopatolojik olarak en yaygın alt tip olsa da klinik ve histopatolojik tanı arasındaki düşük uyum nedeniyle deri biyopsisi tanısal doğrulamadaki önemini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Basal cell carcinoma (BCC) exhibits a wide clinical and histopathological spectrum. Tumor subtype and diagnostic-therapeutic approaches vary by localization. This study aimed to determine demographic characteristics, tumor localizations, clinical and histopathological subtypes of BCC patients, evaluating their relationships and diagnostic concordance. Materials and Methods: The study included 843 lesions from 719 patients histopathologically diagnosed with BCC between January 2020 and December 2024. Data were retrospectively scanned via the hospital information system. Statistical analyses used IBM SPSS v26.0; inter-group comparisons used Chi-square, Fisher's Exact and t-tests; diagnostic concordance was evaluated using Cohen's Kappa analysis. Findings: The mean age was 67.8 ± 12.3 years; 59.2% were male and 40.8% female. Clinically, most frequent subtypes were nodular, superficial and pigmented BCC (57.4%, 21.9%, 19.0%); histopathologically, nodular, other type and superficial BCC (53.9%, 29.9%, 6.3%) were observed. Evaluation of subtypes by H-zone localization revealed a significant difference (p<0.001). 538 lesions were in the H-zone, 305 in non-H-zone areas. In the H-zone, clinically the most frequent were nodular, superficial and pigmented BCC (63.8%, 17.7%, 16.9%); histopathologically, nodular, other and adenoid BCC (57.6%, 28.8%, 3.3%) prevailed. In the Face/scalp region, nodular BCC was the most common clinical (60.7%) and histopathological (57.1%) type (p<0.05). No significant difference was detected in lateralization (p=0.821). The infiltrative subtype was most frequent on the neck, while superficial type was least frequent on the face and scalp (11.1% vs 3.1%, p<0.001). A significant but weak agreement was observed between clinical prediagnosis and histopathological diagnosis (Kappa=0.094). Conclusion: BCC is more frequent in elderly males and H-zone. Although the nodular type is the most common clinically and histopathologically, skin biopsy remains crucial for diagnostic verification due to the low concordance between clinical and histopathological diagnoses.