Koroner arter bypass greft cerrahisi geçiren hastalarda nöro müsküler elektrik stimülasyonu (NMES) uygulamasının etkinliğinin değerlendirilmesi
Neuro muscular electricity in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery evaluation of the effectiveness of stimulation (NMES) additive
  1. Tez No: 992064
  2. Yazar: MAZHAR ÜREGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU DEMİRGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: KABG, NMES, 6DYT, Süreli 30 saniye otur kalk testi, Kardiyak rehabilitasyon, CABG, NMES, 6MWT, 30-second sit-to-stand test, cardiac rehabilitation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sanko Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Koroner Arter Bypass Greft (KABG) cerrahisi, koroner arter hastalığının tedavisinde sık uygulanan ve hastalarda postoperatif dönemde ağrı, yorgunluk, azalmış kas kuvveti ve fonksiyonel kapasite kaybı gibi önemli problemlerle seyreden majör bir cerrahi girişimdir. KABG sonrası erken dönemde uygulanan Faz I kardiyak rehabilitasyonun önemi bilinmesine rağmen, nöromüsküler elektrik stimülasyonunun (NMES) tek bacak ve çift bacak uygulanmasının fonksiyonel kapasiteye etkilerini karşılaştıran çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, KABG geçiren hastalarda postoperatif akut dönemde tek bacak NMES ile çift bacak NMES uygulamalarının fonksiyonel kapasite üzerine etkilerini karşılaştırmaktı. Randomize kontrollü prospektif tasarlanan çalışma, KABG cerrahisi geçiren 34–85 yaş aralığında toplam 38 hasta ile tamamlandı. Hastalar basit randomizasyon ile iki gruba ayrıldı: tek bacak NMES (n=18) ve çift bacak NMES (n=20) tedavi grubu. Her iki gruba postoperatif akut dönem kardiyak rehabilitasyon programı (solunum egzersizleri, postür eğitimi, erken mobilizasyon) ile birlikte tek bacak quadriceps kasına veya eşzamanlı çift bacak quadriceps kasına NMES tedavisi aynı fizyoterapist tarafından uygulandı. Her iki grupta, NMES tedavisi 35 Hz frekans, 200 μs dalga genişliği ve 6 sn uyarı / 12 sn dinlenme döngüsü ile 10 dakika süreyle uygulandı. Fonksiyonel kapasite, 6 Dakika Yürüme Testi ve süreli 30 saniye Otur Kalk Testi ile postoperatif ikinci gün (tedavi öncesi) ve taburculuk günü (tedavi sonrası) olmak üzere iki kez değerlendirildi. Verilerin analizinde Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi kullanıldı; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Tek bacak NMES ve çift bacak NMES tedavi grubu; yaş, boy, kilo, vücut kütle indeksi, ağrı şiddeti, ameliyat süresi, yoğun bakım süresi ve taburculuk süresi gibi klinik değişkenler açısından benzerdi (p>0.05). Her iki tedavi grubunda, 6DYT yürüme mesafesinde ve süreli 30 saniye Otur Kalk Testi tekrar sayısında tedavi sonrasında anlamlı artış saptandı (p<0.001). Çift bacak NMES tedavi grubunda hem 6DYT mesafe artışı hem de süreli 30 saniye Otur Kalk Testi tekrar sayısı artışı, tek bacak NMES tedavi grubundan anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.001). Sonuç olarak; KABG sonrası postoperatif erken dönem kardiyak rehabilitasyon programlarına NMES tedavisinin eklenmesi; hasta için güvenlidir ve fonksiyonel kapasite ve alt ekstremite enduransının artışında yararlı olabilmektedir. Fonksiyonel kapasite artışında, çift bacak NMES tedavisi, tek bacak NMES tedavisinden daha etkilidir. Çalışmamızın KABG sonrası erken dönem rehabilitasyonda NMES tedavisi konulu ileriki çalışmalara yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery is a major surgical intervention frequently performed in the treatment of coronary artery disease and is associated with significant postoperative problems such as pain, fatigue, reduced muscle strength, and loss of functional capacity. Although the importance of Phase I cardiac rehabilitation applied in the early period after CABG is well known, the number of studies comparing the effects of unilateral and bilateral neuromuscular electrical stimulation (NMES) on functional capacity is limited. The aim of this study was to compare the effects of unilateral NMES and bilateral NMES applications on functional capacity in the acute postoperative period in patients undergoing CABG.This prospective randomized controlled study was completed with a total of 38 patients aged 34–85 years who underwent CABG surgery. Patients were divided into two groups using simple randomization: unilateral NMES (n=18) and bilateral NMES (n=20). In addition to the postoperative acute period cardiac rehabilitation program (breathing exercises, posture training, early mobilization), NMES was applied either to the unilateral quadriceps muscle or simultaneously to both quadriceps muscles by the same physiotherapist. In both groups, NMES treatment was delivered for 10 minutes using 35 Hz frequency, 200 μs pulse width, and a 6-second stimulation / 12-second rest cycle. Functional capacity was assessed twice, on postoperative day two (pre-treatment) and on the day of discharge (post-treatment), using the Six-Minute Walk Test (6MWT) and the 30-second Sit-to-Stand Test. Data were analyzed using the Mann–Whitney U test and the Wilcoxon signed-rank test; the significance level was set at p<0.05. The unilateral NMES and bilateral NMES groups were similar in clinical variables such as age, height, weight, body mass index, pain severity, surgery duration, intensive care unit stay, and length of hospital stay (p>0.05). In both treatment groups, a significant increase was observed in 6MWT walking distance and 30-second Sit-to-Stand Test repetitions after treatment (p<0.001). In the bilateral NMES group, both the increase in 6MWT distance and the increase in Sit-to-Stand Test repetitions were significantly higher compared to the unilateral NMES group (p<0.001). In conclusion, adding NMES treatment to early postoperative cardiac rehabilitation programs after CABG is safe for the patient and may be beneficial in increasing functional capacity and lower extremity endurance. Bilateral NMES treatment is more effective than unilateral NMES in increasing functional capacity. It is thought that this study will guide future research on NMES treatment in early postoperative rehabilitation after CABG.