Genç hastalarda femur boyun kırıklarının klinik sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical outcomes of femoral neck fractures in young patients
  1. Tez No: 992097
  2. Yazar: EMİN BAYSAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖZKAYIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Femur boyun kırığı, avasküler nekroz, risk faktörleri, survival analiz, Garden sınıflandırması, Femoral neck fracture, avascular necrosis, risk factors, survival analysis, Garden classification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve amaç: Femur boyun kırıkları intrakapsüler kalça kırıkları olup, insanlık tarihi boyunca önemli bir sağlık sorunu oluşturmuştur. İntrakapsüler femur boyun kırıkları hem genç hem de yaşlı popülasyonu etkileyen ciddi kırıklardır. Son çalışmalara göre, femur boyun kırıklarının toplam sayısı önemli ölçüde artmaktadır. 2000 yılında yıllık 1,6 milyon hastadan 2050 yılında 4,5 milyon hastaya yükselmesi beklenmektedir. Ancak genç hasta popülasyonunda femur boyun kırıkları nadir olup, genellikle yüksek enerjili travma sonucu oluşmaktadır. Günümüzde ulaşım olanaklarının ve teknolojinin gelişmesiyle artan kazalar, genç aktif hastalarda da femur boyun kırıklarını sıklaştırmıştır. Kanüllü vida ile fiksasyon, hastaların anatomisini koruyan, erken rehabilitasyonunu sağlayan minimal invaziv bir yöntemdir. Genç yetişkinlerde femur boyun kırıklarında avasküler nekroz (AVN) önemli komplikasyondur. Avasküler nekroz, hastaların %20-25'inde görülebilir. Bu komplikasyon geliştikten sonra hastaların hayat kalitesi ciddi oranda düşer, sonrasında yapılan ameliyatlar hem hasta için risk oluşturur hem de ülke ekonomisi için ciddi yük kaynağıdır. Bu çalışmadaki amaç avasküler nekroz için risk faktörlerini belirlemek ve bu riski en aza indirmek için neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Ege Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda Şubat 2012 ile Aralık 2022 tarihleri arasında femur boyun kırığı sebebiyle kanüllü vida ile fiksasyon ameliyatı olmuş toplamda 224 hasta taranmıştır. Dışlama kriterleri ve hasta onaylarıyla birlikte toplamda 60 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, kırık karakteristikleri, cerrahi tedavi detayları ve komplikasyonlar retrospektif olarak incelenmiştir. İstatistiksel analiz Mann-Whitney U testi, Ki-kare testi ve Kaplan-Meier survival analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması 53±17 yıl olup, yaş dağılımı 11 ve 83 yıl arasında değişmektedir. Hastaların %58'i erkek, %42'si kadındı. AVN toplam hastaların %25'inde (15/60) gelişmiştir. Kaplan-Meier analizi ve Cox regresyon sonuçlarına göre, sigara kullanımı AVN gelişimi için en güçlü risk faktörü olarak belirlenmiş, sigara içenlerde AVN riski 4,37 kat daha yüksek bulunmuştur (HR: 4.37, %95 GA: 1.43-13.34, p=0.010). Garden tip 3 ve 4 kırıkları da AVN riskini 3,74 kat artırmıştır (HR: 3.74, %95 GA: 1.34-10.42, p=0.012). Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, alkol kullanımı, cerrahi zamanlaması ve redüksiyon kalitesi ve kullanılan implant cinsi AVN gelişimi ile anlamlı bir ilişki göstermemiştir. AVN gelişen hastalarda Harris Kalça Skoru medyan değeri 67 (23-97) olarak ölçülürken, bu değer AVN gelişmeyen grupta 91 (36-97) idi ve aradaki fark anlamlıydı (p<0.001). EQ-5D-5L yaşam kalitesi skoru da AVN gelişen grupta [medyan: 65 (10-98)] anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0.001). Bu bulgular, AVN gelişiminin hem fonksiyonel hem de yaşam kalitesi üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Sonuç: Femur boyun kırıklarında avasküler nekroz gelişiminde sigara kullanımı ve Garden Sınıflaması'na göre yüksek dereceli kırıklar (tip 3 ve 4 kırıklar) en önemli risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Postoperatif sigara bırakma danışmanlığı, erken redüksiyon ve fiksasyon ve yoğun postoperatif takip ve rehabilitasyon, bu komplikasyonların insidansını minimize etmede kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Femoral neck fractures are intracapsular hip fractures and have posed a significant health problem throughout human history. Intracapsular femoral neck fractures are serious injuries that affect both the young and elderly populations. According to recent studies, the total number of femoral neck fractures is increasing significantly. It is expected skemiğ from 1.6 million patients annually in 2000 to 4.5 million patients in 2050. However, femoral neck fractures are rare in the young patient population and usually occur as a result of high-energy trauma. With the advancement of transportation opportunities and technology today, increasing accidents have also made femoral neck fractures more common in young, active patients. Fixation with cannulated screws is a minimally invasive method that preserves patient anatomy and allows early rehabilitation. Avascular necrosis (AVN) is an important complication of femoral neck fractures in young adults. Avascular necrosis may occur in 20–25% of patients. Once this complication develops, patients' quality of life decreases significantly, and subsequent surgeries pose both risks skemiğ patient and a substantial economic burden skemiğ healthcare system. The aim of this study is to identify the risk factors for avascular necrosis and to investigate what should be done and what should be considered in order to minimize this risk. Material and Methods: A total of 224 patients who underwent surgery for femoral neck fracture with cannulated screws at the Department of Orthopedics and Traumatology of Ege University between February 2012 and December 2022 were reviewed. After applying exclusion criteria and obtaining patient consent, a total of 60 patients were included in the study. The demographic characteristics of the patients, fracture characteristics, surgical treatment details, and complications were analyzed retrospectively. Statistical analysis was performed using the Mann-Whitney U test, Chi-square test, and Kaplan-Meier survival analysis. Results: The mean age of the study group was 53 ± 17 years, with an age range of 11 to 83 years. Of the patients, 58% were male and 42% were female. AVN developed in 25% of all patients (15/60). According to Kaplan-Meier analysis and Cox regression results, smoking was identified as the strongest risk factor skemiğ development of AVN, with smokers having a 4.37-fold higher risk of AVN (HR: 4.37, 95% CI: 1.43–13.34, p = 0.010). Garden type 3 and 4 fractures also increased the risk of AVN by 3.74 times (HR: 3.74, 95% CI: 1.34–10.42, p = 0.012). Age, sex, body mass index, alcohol consumption, timing of surgery, quality of reduction, and type of implant used did not show a significant association with AVN development. In patients who developed AVN, the median Harris Hip Score was 67 (23–97), while it was 91 (36–97) in the group without AVN, and the difference was significant (p <0.001). The EQ-5D-5L quality-of-life score was also significantly lower in the AVN group [median: 65 (10–98)] (p = 0.001). These findings demonstrate that the development of AVN has substantial negative effects on both functional outcomes and quality of life. Among femoral neck fractures, smoking use and Garden classification (types 3 and 4 fractures) were identified as significant risk factors in the etiology of avascular necrosis. Postoperative smoking cessation, early reduction and fixation, and postoperative follow-up and rehabilitation can minimize these complications, which has become a critical issue one month post-operatively.