Farklı estetik restoratif materyallerin bağlanma dayanımına yüzey işlemlerinin etkisi
The effect of surface treatments on the bond strength of different aesthetic restorative materials
  1. Tez No: 992098
  2. Yazar: AYŞENUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR BAĞLAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Kompozit Rezin, Yüzey İşlemleri, Makaslama Bağlanma Dayanımı, Nd:YAG Lazer, CAD/CAM, Composite Resin, Surface Treatments, Shear Bond Strength, Nd:YAG Laser
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, estetik dental restoratif materyallerin mineye bağlanma dayanımına farklı yüzey hazırlık işlemlerinin etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada toplam 146 mine örneği kullanıldı. Altı diş SEM analizi için ayrıldı; kalan örnekler labial yüzeyleri açıkta kalacak şekilde akrilik rezin içerisine gömülerek hazırlandı. CAD/CAM gruplarında Lava Ultimate (3M ESPE, St. Paul, MN, ABD) ve Vita Enamic (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Almanya) materyalleri, kompozit gruplarında Filtek Ultimate (3M ESPE, St. Paul, MN, ABD) materyali kullanıldı. CAD/CAM materyalleri, 3 mm çapında ve 3 mm yüksekliğinde silindirik örnekler olacak şekilde standardize edildi ve her bir materyal, uygulanan yüzey işlemine göre kumlama, hidroflorik asit, 20 Hz Nd:YAG lazer ve kontrol olmak üzere dört alt gruba ayrıldı (n = 10). Kompozit gruplarında örnekler, kullanılan adeziv sistemlere göre total-etch ve self-etch olmak üzere iki ana gruba ayrıldı; her adeziv grubunda Nd:YAG lazer (20 Hz), Nd:YAG lazer (10 Hz) ve kontrol olmak üzere üç farklı yüzey işlemi uygulandı. Mine yüzeyleri standardize edildikten sonra CAD/CAM blokları dual-cure rezin siman (RelyX U200, 3M ESPE, St. Paul, MN, ABD) ile mine yüzeyine simante edildi; kompozit rezin örnekleri ise silikon kalıplar aracılığıyla mine yüzeyine kondanse edildi. Makaslama bağlanma dayanımı testi, üniversal test cihazı (Autograph AGS-X; Shimadzu Corp., Kyoto, Japonya) kullanılarak gerçekleştirildi ve kırık tipleri stereomikroskop altında değerlendirildi. Yüzey morfolojisini incelemek amacıyla SEM analizi yapıldı. İstatistiksel analizler SPSS (22.0) yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular: CAD/CAM materyallerinde uygulanan yüzey işleminin bağlanma dayanımı üzerinde anlamlı etkisi olduğu bulundu (p < 0.05). En yüksek bağlanma dayanımı, Vita Enamic kumlama grubunda (29.06 ± 5.36 MPa) elde edildi. Nd:YAG lazer her iki CAD/CAM materyalinde de kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek ortalama makaslama bağlanma dayanımı değerleri gösterdi. Kompozit rezin örneklerinde total-etch adeziv sistemi, self-etch sistemine göre daha yüksek bağlanma değerleri gösterdi. Total-etch grubunda, 10 Hz Nd:YAG lazer uygulaması bağlanma dayanımını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artırdı (22.85 ± 5.12 MPa). Sonuç: Restoratif materyalin yapısal özellikleri, yüzey işlem parametreleri ve adeziv protokolün bağlanma dayanımı üzerinde belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Nd:YAG lazer yüzey işlemi, belirli materyal ve uygulama koşullarında bağlanma dayanımını destekleyebileceği göz önünde bulundurularak, klinik uygulamalarda alternatif bir yüzey hazırlama yöntemi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different surface conditioning methods on the shear bond strength of aesthetic dental restorative materials to enamel. Materials and Methods: In this in vitro study, a total of 146 enamel samples were used. Six teeth were allocated for SEM analysis, and the remaining samples were embedded in acrylic resin with the labial surfaces exposed. The CAD/CAM groups included Vita Enamic (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Germany) and Lava Ultimate (3M ESPE, St. Paul, MN, USA). Filtek Ultimate (3M ESPE, St. Paul, MN, USA) was used in the composite groups. CAD/CAM materials were standardized as cylindrical specimens (3 mm × 3 mm), and each material was divided into four subgroups according to the applied surface treatment: sandblasting, hydrofluoric acid, Nd:YAG laser (20 Hz), and control (n = 10). In the composite groups, samples were divided into two main groups according to the adhesive system (total-etch and self-etch). Within each adhesive group, three different surface treatments were applied: Nd:YAG laser (20 Hz), Nd:YAG laser (10 Hz), and control. After enamel standardization, CAD/CAM blocks were cemented using a dual-cure resin cement (RelyX U200, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA), and composite specimens were formed using silicone molds. Shear bond strength testing was performed using a universal testing machine (Autograph AGS-X; Shimadzu Corp., Kyoto, Japan), and failure modes were evaluated under a stereomicroscope; SEM analysis was also conducted. Statistical analyses were performed using SPSS software. Results: Surface treatments significantly affected the bond strength of CAD/CAM materials (p < 0.05). The highest bond strength was obtained in the Vita Enamic sandblasting group (29.06 ± 5.36 MPa). Nd:YAG laser showed higher mean shear bond strength values compared with the control groups in both CAD/CAM materials. In composite resin specimens, the total-etch adhesive system demonstrated higher bond strength values than the self-etch system. In the total-etch group, application of 10 Hz Nd:YAG laser significantly increased bond strength (22.85 ± 5.12 MPa). Conclusion: It was observed that the structural characteristics of the restorative material, surface treatment parameters, and adhesive protocol play a decisive role in bond strength. Considering that Nd:YAG laser surface treatment may support bond strength under specific material and application conditions, it can be regarded as an alternative surface preparation method in clinical practice.