İleostomili ve kolostomili hastaların taburculuk sonrası evde izlemlerinin yaşam kalitesine etkisi
The Effect of home visits after discharge on the quality of life of patients who have had an ileostomy or a colostomy
  1. Tez No: 99211
  2. Yazar: GÜLEN ADDİS (DALKILIÇ)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHLİKA FİLİZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İleostomi, kolostomi, yaşam kalitesi, ev ziyaretleri, hemşirelik Destekleyen Kurumlar Hacettepe Üniversitesi Araştırma Fonu: 99. T03. 102.002, Ileostomy, Colostomy, Quality of Life, Home Visits, Nursing
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 8935
Özet
Ill ÖZET Addis, G., İlestomili ve Kolostomili Hastaların Taburculuk Sonrası Evde İzlemlerinin Yaşam Kalitesine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları Programı Doktora Tezi, Ankara, 2000. Bu çalışma ileostomili ve kolostomili hastalanıl taburculuk sonrası evde izlemlerinin yaşam kalitesine etkisini saptamak amacı ile yapılmıştır. Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi, Ankara Üniversitesi İbn-i Sina Hastanesi, Ankara Hastanesi ve Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Hastanesi Cerrahi Servislerinde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, 50 hastadan oluşmuştur (deney ve kontrol grubu sayısı eşittir). Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu, standart bakım planı ve stoma bakım performans Formu ve SF 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Hastalarla ilk olarak hastanede görüşülmüş ve bu formlar doldurulmuştur. Taburculuk sonrası deney grubundaki hastalara toplam altı ay boyunca ayda bir ziyaret yapılmış ve mevcut sorunlar saptanıp çözümlenmiş ve/veya çözüm önerileri sunulmuştur. Kontrol grubuna ise üçüncü ve altıncı ayda ziyaretler yapılmış, mevcut sorunları saptanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, deney grubundaki bireylerin, kendi bakımlarına, kontrol grubundaki bireylerden daha çok katıldıkları, deney grubundaki hastaların stomayla ilgili birçok probleminin kontrol grubuna göre daha az oranda olduğu saptanmıştır. Yaşam kalitesi ölçeği sonuçlarına baktığımızda; SF 36 genel sağlık statüsü boyutlarında kontrol ve deney grubundaki bireylerin ilk görüşmede aldıkları yaşam kalite puanlan arasında istatistiksel bir fark yokken, üçüncü aydaki sosyal fonksiyonduk ve genel sağlık algısı boyutlan hariç diğer SF 36 sağlık boyutlannda ve izleme aralıklannda deney grubunda bulunan bireyler kontrol grubuna göre daha yüksek puan almışlardır ve aralanndaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak, hastalann taburculuk sonrası evde izlemlerinin hastalann sorunlanm azalttığı ve yaşam kalitelerini yükselttiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Addis G., The effect of home visits after discharge on the quality of life of patients who have had an ileostomy or a colostomy, Hacettepe University Health Sciences Institue PhD Thesis in Fundamentals of Nursing, Ankara, 2000. This study was carried out to determine the effect of home visits after discharge on patients who have had an ileostomy or colostomy. The research was undertaken at the surgical clinics of Hacettepe University Hospital, Ankara University İbn-i Sina Hospital, Ankara Numune Hospital and Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Hospital. The study sample consisted of SO patients who were equally divided between the experimental and control groups. The questionnaire, standard stoma care plan and stoma performance check list were designed by the researcher using the literature in the field and the SF 36 Quality of Life Scale as a basis. The researcher interviewed all the patients in hospital and completed the questionnaires. After discharge, the experimental group was visited every month at home for a period of six months. Stoma related problems were determined and solved or recommendations to solve them were given. The control group was visited at third and sixth months and asked about difficulties they were experiencing. The experimental group practised better self-care than the control group. The study also revealed that the experimental group had fewer stoma related problems than the control group. In the first interview, the Quality of Life results do not show any significant differences between the experimental and control groups. However, in the third month, the experimental group had a higher score than the control group with regard to health status with the exceptions of social functioning and general health. In the sixth month, the experimental group scored more highly than the control group with respect to all the SF 36 dimensions. What the research indicates is that home visits after discharge improve the Quality of Life and decrease the problems of stoma patients.