Ostomili hastaların depresyon düzeyi ve yaşam kalitesinin, bakım vericilerin depresyon düzeyi ile ilişkisinin araştırılması
Caregivers depression and association between ostomi patients quality of life and depression.
- Tez No: 458747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜZİN MUKADDES SEVİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stoma, Yaşam Kalitesi, Anksiyete, Depresyon, Kolostomi, stoma, colostomy, depression, anxiety, quality of life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı kolostomili ve ileostomili hastalarda depresyon anksiyete ve yaşam kalitesi faktörlerini incelemek, bu faktörleri etkilediğini düşündüğümüz stoma bakımı ile ilgilenen hasta yakının depresyon ve anksiyetesini araştırmak, hasta yakının depresyon ve aksiyete düzeyleri ile hastaların depresyon ,anksiyete ve yaşam kalitesi arasında ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini 29 erkek ve 21 kadın olmak üzere 50 hasta, 39 kadın ve 11 erkek olmak üzere 50 hasta yakını oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak depresyon düzeyini ölçmek amacıyla Beck Depresyon Ölçeği, anksiyete düzeyini ölçmek amacıyla Beck Anksiyete Ölçeği, yaşam kalitesini ölçmek amacıyla ostomili bireylere yönelik yaşam kalitesi ölçeği ve sosyodemografik özellikleri araştırmak amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre hasta ve hasta yakınlarında depresyon, anksiyete ve yaşam kalitesi açısından anlamlı bir ilişkinin bulunduğu saptanmıştır. Hasta yakınlarının depresyon düzeyinin hastaların depresyon düzeyini etkilediği ve hasta yakınının depresyon düzeyi arttıkça hastanın da depresyon düzeyinin arttığı görülmüştür. Hasta yakınlarının anksiyete ve depresyon düzeylerinin hastaların yaşam kaliteleri üzerinde etkili olduğu ve hasta yakınlarının depresyon ve anksiyete düzeyleri arttıkça hastaların yaşam kalitelerinin bundan olumsuz etkilendiği ortaya konulmuştur. Demografik değişkenler açısından bakıldığında hem hastalarda hem de hasta yakınlarında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Hasta yakınları ve hastaların çalışma durumlarına göre çalışanların anksiyetelerinin yüksek olduğu, yaş arttıkça anksiyete ve depresyon düzeyinin arttığı, evli bireylerin anksiyete düzeylerinin daha düşük olduğu, öğrenim süresi daha fazla olanların depresyon ve anksiyete düzeylerinin daha düşük olduğu, kadınların anksiyete düzeylerinin ise daha yüksek olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Bakım veren hasta yakınının depresyon ve anksiyete düzeyi azaldıkça hastalarında depresyon ve anksiyetelerinin azaldığı ve yaşam kalitelerinin arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the quality of life and to compare with colostomy patients and patients relatives. The sample of the research carried out with 50 patients who are 29 men and 21 women, and 50 patients relatives who are 39 women and 11 men. Target of this study/ research is depression, anxiety level and examination of the quality of life and comparison with each other of colostomy the patients and the patient relatives. Several data collection techniques are/were used in the study. Beck depression scale is/was used to the purpose of the level of depression. Beck anxiety scale was used for/to measure the level of anxiety. The measure quality of life scale was used for/to quality of life inventory. Personal information form was used for/to the socio-demographic characteristics. According to research results, the patients and the patient relatives, there is a significant relationship in terms of depression, anxiety and quality of life. The Level of depression of patient relatives are effects level of depression of the patient. Level of depression of the patient relatives and anxiety effects quality of life of the patient. And also, the patient relatives of Level of depression and anxiety effects the quality of life of patient. while quality of life of the patient has effected negative, the patient relatives level of depression and anxiety increases. both the patient relatives and the patient found out significant results In terms of demographic variables. The Patients relatives, work status of the patient, age, sex(gender), marital status, period of education were concluded to be effective in/on depression and anxiety.