Birleşmiş Milletler raporları ve saha çalışmaları sonucuna göre Bosna Hersek'te (Orta Bosna) katliam hareketi (1992-1995)
Massacres in Bosnia and Herzegovina (Central Bosnia) (1992–1995): An analysis based on United Nations reports and field studies
- Tez No: 992112
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bosna Savaşı, UNPROFOR, Mazowiecki Raporları, Ahmiçi ve Stupni Do, ICTY
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1992–1994 yılları arasında Orta Bosna'da yaşanan savaşı tarihsel, politik ve insani boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, savaşın yerel ve uluslararası dinamiklerini açıklamak, sivillere yönelik sistematik şiddeti ortaya koymak ve uluslararası müdahalenin etkinliğini değerlendirmektir. Çalışma, üçlü bir yaklaşım ile hazırlanmış olup, Mazowiecki raporları, hayatta kalanların tanık ifadeleri ve ICTY (Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi) kararları temel alınmıştır. Bu yöntem, savaşın hukuki, insani ve toplumsal boyutlarının bütüncül bir şekilde analiz edilmesini sağlamaktadır. AhmiĤi ve Stupni Do'da yaşanan olaylar, çatışmanın yalnızca askerî bir karakter taşımadığını, aynı zamanda etnik ve stratejik planlamayla yürütüldüğünü göstermektedir. Mazowiecki raporları, insan hakları ihlallerini sistematik biçimde belgeleyen en güvenilir uluslararası kaynaklardan biri olarak öne çıkmakta ve ICTY soruşturmaları için temel oluşturmaktadır. Tanık ifadeleri, olayların insan boyutunu görünür kılarak raporların bulgularını doğrular ve mağdurlara ses verir. ICTY kararları ise saldırıların planlı ve sistematik olduğunu hukuki açıdan teyit etmektedir. Uluslararası örgütler ve medya da bu analizde önemli bir rol oynamaktadır. UNPROFOR'un sınırlı müdahalesi koruma kapasitesinin sınırlarını göstermiş, Amnesty International, Human Rights Watch ve medyanın raporlamaları ise savaşın küresel ölçekte görünmesini sağlamıştır. Bu çok katmanlı yaklaşım, analizlerin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmaktadır. Orta Bosna örneği sadece askerî çatışmayı değil, toplumsal ve insani bir krizi de ortaya koymaktadır. Üçlü yaklaşım ve uluslararası veri kaynakları, geçmişin sistematik biçimde anlaşılmasını sağlar. Bu yöntem, gelecekteki çatışmaların önlenmesi, sivil korumanın güçlendirilmesi ve insan hakları ihlallerine karşı etkili önlemler geliştirilmesi için değerli dersler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the war in Central Bosnia between 1992 and 1994 from historical, political, and humanitarian perspectives. The main aim is to analyze both local and international dynamics of the conflict, to reveal the extent of systematic violence against civilians, and to evaluate the effectiveness of international intervention. The research adopts a threefold approach, drawing on Mazowiecki reports, survivor testimonies, and ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia) judgments. This methodology allows for a comprehensive assessment of the legal, humanitarian, and social dimensions of the war. The events in AhmiĤi and Stupni Dol demonstrate that the conflict was not merely military in nature but also strategically and ethnically orchestrated. Mazowiecki reports systematically document human rights violations and serve as a foundational source for ICTY investigations. Survivor testimonies provide insights into the human experience of the conflict, corroborate documented evidence, and give voice to victims. ICTY judgments legally confirm the planned and systematic character of attacks. International organizations and the media also play a significant role in this analysis. UNPROFOR's limited intervention highlighted the constraints of international protection, while reports by Amnesty International, Human Rights Watch, and media coverage increased global awareness of the conflict. This multi-layered approach strengthens both the reliability and the accuracy of the analysis. In conclusion, the case of Central Bosnia illustrates not only a military conflict but also a profound social and humanitarian crisis. The threefold methodology, combined with international organizational and media sources, ensures a systematic understanding of the past. It also provides important lessons for preventing future conflicts, enhancing civilian protection, and developing effective mechanisms against human rights violations.