Öğretmenlik kariyer basamakları eğitiminin öğretmenlerin çevre bilinci düzeylerine etkisi Ankara ili örneği
The effect of teacher career ladder training on teachers' environmental awareness levels: The case of Ankara province
- Tez No: 992113
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre bilinci, çevreye yönelik tutum, çevre dostu davranış, çevre bilgisi, öğretmen, Environmental awareness, environmental attitudes, environmentally friendly behavior, environmental knowledge, teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin çevre bilinci düzeylerini çevreye yönelik tutum, çevre dostu davranış ve çevre bilgisi boyutları kapsamında incelemektir. Araştırma, öğretmenlerin çevre bilincinin çok boyutlu yapısını ortaya koymayı ve bu boyutlar arasındaki ilişkileri değerlendirmeyi hedeflemektedir. Araştırma nicel araştırma yaklaşımıyla yürütülmüş olup ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini farklı okul kademelerinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde çevre bilinci ve alt boyutlarını ölçmeye yönelik ölçeklerden yararlanılmış, elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, öğretmenlerin çevre bilinci düzeylerinin çevreye yönelik tutum, çevre dostu davranış ve çevre bilgisi boyutlarıyla anlamlı ilişkiler içinde olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak çevre bilincinin, birbirini tamamlayan alt boyutlardan oluşan bütüncül bir yapı sergilediği ve bu boyutların birlikte ele alınmasının çevre bilincinin anlaşılması açısından önemli olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine teachers‟ levels of environmental awareness within the dimensions of environmental attitudes, environmentally friendly behaviors, and environmental knowledge. The study seeks to reveal the multidimensional structure of environmental awareness and to evaluate the relationships among its components. This research was conducted using a quantitative research approach and employed a correlational survey design. The sample of the study consisted of teachers working at different school levels. Data were collected through scales measuring environmental awareness and its sub-dimensions, and the obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. The findings indicate that teachers‟ overall environmental awareness is meaningfully associated with environmental attitudes, environmentally friendly behaviors, and environmental knowledge. In conclusion, environmental awareness is considered a holistic and multidimensional construct, strengthened by the interaction of its sub-dimensions, highlighting the importance of addressing these components together in understanding environmental awareness.