6 Şubat depremleri sonrası şirketlerde idari, teknik ve mali zorluklar: Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman illeri örneği
Administrative, technical and financial difficulties in companies after the February 6 earthquakes: The example of Kahramanmaraş, Hatay, Malatya and Adıyaman provinces
  1. Tez No: 992115
  2. Yazar: MEHMET EMİN KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 6 Şubat depremleri, İşletmeler, Kriz yönetimi, Kurumsal dayanıklılık, İdari, teknik ve mali zorluklar, Afete hazır bulunuşluk, February 6 earthquakes, Businesses, Crisis management, Organizational resilience, administrative, Technical and financial challenges, Disaster preparedness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerle tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşamıştır. Bu afet, yalnızca toplumsal yaşamı değil, ekonomik yapıyı ve iş dünyasını da derinden sarsmıştır. Özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman illerinde faaliyet gösteren işletmeler, üretim ve yönetim süreçlerinde ciddi idari, teknik ve mali zorluklarla karşı karşıya kalmış; faaliyetlerini sürdürebilmek için yeniden yapılanma ve uyum süreçlerine girmek zorunda kalmıştır. Bu araştırmanın temel amacı, depremin en yoğun etkilediği söz konusu illerdeki işletmelerin karşılaştığı idari, teknik ve mali darboğazları belirlemek ve bu süreçlerin işletme yönetimi üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak tasarlanmış olup, bölgedeki küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) üzerinde anket tekniğiyle veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programı aracılığıyla regresyon ve ANOVA analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Regresyon analizi sonuçları, depreme hazır bulunuşluk ve kriz yönetimi düzeyinin işletmelerin idari, teknik ve mali kırılganlıkları üzerinde anlamlı ve negatif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, depreme hazır bulunuşluk ve kriz yönetimi kapasitesinin idari ve teknik dayanıklılık üzerinde anlamlı ve pozitif bir etki yarattığı tespit edilmiştir. Ancak mali dayanıklılık boyutunda bu ilişkinin anlamlı ve negatif yönlü olduğu belirlenmiş, mali yapının diğer dayanıklılık boyutlarından farklı bir dinamik sergilediği ortaya konmuştur. ANOVA analizi bulguları ise işletmelerin idari, teknik ve mali ölçeklerinin faaliyet süresi, yasal statü, sektör yapısı ve çalışan sayısı gibi özelliklere göre anlamlı biçimde farklılaştığını göstermiştir. Buna karşılık, işletmelerin depremden etkilendikleri illere göre anlamlı bir farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye experienced one of the most devastating disasters in its history with the Kahramanmaraş-centered earthquakes that occurred on February 6, 2023. This disaster not only profoundly affected social life but also severely disrupted the economic structure and the business environment. In particular, firms operating in the provinces of Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, and Adıyaman faced serious administrative, technical, and financial challenges in their production and management processes and were forced to undergo restructuring and adaptation in order to sustain their operations. The primary objective of this study is to identify the administrative, technical, and financial bottlenecks faced by firms in the provinces most severely affected by the earthquake and to examine the effects of these challenges on business management. The study is designed based on a quantitative research approach, and data are collected through a survey conducted among small and medium-sized enterprises (SMEs) in the region. The collected data are analyzed using regression and ANOVA techniques through the SPSS software. The results of the regression analysis indicate that the level of earthquake preparedness and crisis management has a statistically significant and negative effect on firms' administrative, technical, and financial vulnerabilities. Conversely, earthquake preparedness and crisis management capacity are found to have a statistically significant and positive effect on administrative and technical resilience. However, for financial resilience, this relationship is statistically significant but negative, suggesting that financial resilience exhibits a different dynamic compared to other resilience dimensions. The findings of the ANOVA analysis further reveal that firms' administrative, technical, and financial scales differ significantly according to characteristics such as firm age, legal status, sectoral structure, and number of employees. In contrast, no statistically significant differences are found based on the provinces in which firms were affected by the earthquake.