Türk ceza hukukunda casusluk suçları
Espionage crimes in Turkish criminal law
  1. Tez No: 992144
  2. Yazar: HALİL PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Casusluk, Casusluk Suçları, Devlet Sırrı, Gizli Bilgiler, Espionage, Espionage Crimes, State Secrets, Classified Information
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen casusluk suçları ele alınmıştır. Bu doğrultuda iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde casusluk kavramı ve tarihçesi, casusluk türleri, casusluğun ceza hukuku bakımından değerlendirilmesi, Türk Ceza Hukuku'nda casusluğa ilişkin geçmiş tarihli düzenlemeler ile günümüz Türk ceza hukuku düzenlemesi ele alınmıştır. Buna ek olarak Türkiye'de casusluk faaliyetlerine ilişkin vaka örnekleri ve adalet bakanlığı istatistikleri incelenmiştir. Çalışmanın asıl kısmını oluşturan ikinci ve son bölümde ise Türk Ceza Kanunu'nda yer alan casusluk suçlarının ceza hukuku açısından genel incelemesi yapılarak korunan hukuksal yarar, suçun unsurları, suçun özel görünüş biçimleri ile soruşturma ve kovuşturma usulleri detaylı olarak alt başlıklarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the crimes of espionage as outlined in the Turkish Penal Code No. 5237. The study consists of two parts. In the first part, the concept and history of espionage, types of espionage, the evaluation of espionage from the perspective of criminal law, past regulations related to espionage in Turkish Criminal Law, and the current Turkish criminal law regulations are discussed. Additionally, case examples related to espionage activities in Turkey and statistics from the Ministry of Justice are examined. The second and final part, which constitutes the main body of the study, provides a general examination of espionage crimes under the Turkish Penal Code from the perspective of criminal law. The legal interest protected, the elements of the crime, special forms of the crime, and the procedures for investigation and prosecution are analyzed in detail under subheadings.