Disleksi tanısı olan öğrencilerin okuma ve yazma performanslarını destekleme sürecinde öğretmenlerin yaşadığı sorunlar
Challenges faced by teachers in supporting the reading and writing performance of students diagnosed with dyslexia
  1. Tez No: 992145
  2. Yazar: ŞULE AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA BİRKAN GÜLDENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma-yazma güçlüğü, Sınıf öğretmenleri, Özgül öğrenme güçlüğü, Öğretmen sorunları, Reading-writing difficulty, Class teachers, Specific learning disability, Problems of teachers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, disleksi tanısı olan öğrencilerin okuma ve yazma performanslarını destekleme sürecinde sınıf öğretmenlerinin yaşadığı sorunları ortaya koymaktır. Çalışma Ankara ili Çankaya ve Mamak ilçelerinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokullarda görev yapan ve disleksi tanılı en az bir öğrenciyle çalışmış 31 sınıf öğretmeniyle yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Veriler demografik bilgi formu ve görüşme formu aracılığıyla toplanmış, tümevarımsal yaklaşımla tematik analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin disleksiye ilişkin bilgilerinin ve tanıyı yorumlama biçimlerinin farklılaştığını; değerlendirme ve destekleme uygulamalarının çoğunlukla kişisel deneyim, sınıf içi gözlem ve deneme-yanılma temelli yürütüldüğünü göstermiştir. Kalabalık sınıf mevcudu, zaman kısıtlılığı, uygun materyal ve kurum içi yönlendirme eksikliği, sınıf yönetimi güçlükleri ile öğrencinin motivasyon ve duygu düzenleme sorunları destek sürecini zorlaştırmaktadır. Öğretmenler desteklemeye yönelik farklı stratejiler kullansalar da bu girişimlerin sürdürülebilirliği sınırlı kalmakta ve paydaşlardan beklentileri artırmaktadır. Sonuç olarak, disleksi tanılı öğrencilerin akranlarıyla birlikte etkili biçimde desteklenebilmesi için öğretmen yeterliklerinin güçlendirilmesi ve okul temelli bütüncül destek mekanizmalarının yapılandırılması gerekmektedir. Çalışmadan elde edilen bulgular temalar, alt temalar ve kategoriler literatürden destek alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the problems experienced by classroom teachers in the process of supporting the reading and writing performance of students diagnosed with dyslexia. The study was conducted through semi-structured individual interviews with 31 classroom teachers working in public primary schools affiliated with the Ministry of National Education in the Çankaya and Mamak districts of Ankara, all of whom had experience teaching at least one student diagnosed with dyslexia. Data were collected using a demographic information form and a semi-structured interview form and were analyzed through thematic analysis based on an inductive approach. The findings indicate that teachers' levels of knowledge about dyslexia and their ways of interpreting the diagnosis vary considerably, and that assessment and support practices are largely carried out on the basis of personal experience, classroom observation, and trial-and-error methods. Factors such as large class sizes, time constraints, lack of appropriate instructional materials and institutional guidance, classroom management difficulties, as well as students' motivation and emotional regulation problems, were found to complicate the support process. Although teachers employ various strategies to support students, the sustainability of these efforts remains limited, leading to increased expectations from other stakeholders. In conclusion, in order to effectively support students with dyslexia alongside their peers, it is necessary to strengthen teachers' professional competencies and to establish comprehensive, school-based support mechanisms. The findings of the study were discussed in relation to themes, sub-themes, and categories, supported by the relevant literature.