Güneş enerjisi destekli hidrojen üretim ve depolama sisteminin termodinamik ve ekonomik analizi
Thermodynamic and economic analysis of solar energy based hydrogen production and storage system
  1. Tez No: 992176
  2. Yazar: İLKAY SEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji, Enerji, Güneş enerjisi, Hidrojen enerjisi, Exergy, Energy, Solar energy, Hydrogen energy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ısınma ve çevresel sorunların giderilmesinde yenilenebilir enerji kaynakları günümüzün en önemli konuları arasında yer almaktadır. Yenilenebilir enerji destekli kombine güç üretim sistemleri sayesinde temiz enerji kaynaklarından yararlanılmakta hem de enerji verimliliği artırılabilmektedir. Bu tez çalışmasında, güneş enerjisi tabanlı kombine bir multi-jenerasyon sistemi tasarlanarak elektrik, güç, ısıtma, soğutma, temiz su ve sıkıştırılmış hidrojen üretimi hedeflenmiştir. Önerilen sistemde paraolik kollektör alanı, yoğunlaştırılmış güneş enerjisini depolayarak elektrik üretiminin temel kaynağını oluşturmaktadır. Rankine ve organik Rankine çevrimlerinin birlikte çalışması, güç üretim verimini artırmaktadır. Üretilen elektrik, PEM elektrolizörünü besleyerek hidrojen üretimini sağlamaktadır. Oluşan ısı; suyun tuzdan arındırılması, soğutma ve tarımsal ısıtma süreçlerinde değerlendirilmiştir. Hidrojen ise çeşitli basınçlarda depolanarak farklı uygulamalarda kullanılabilmektedir. Bu şekilde sistem yüksek verimlilik, esnek işletme koşulları ve ekonomik üstünlük sunmaktadır. Çalışmada kapsamlı termodinamik ve ekonomik analizler yapılarak sistemin performans verileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, tüm sistem elemanları için enerji ve ekserji verimlilikleri ile ekserji yıkım oranları ve ekonomik analizleri detaylı olarak incelenmiştir. Ayrıca güneş radyasyon şiddeti, akışkan debisi ve ısı değiştirici temas bölgesi sıcaklığı gibi parametrelerin performansa etkilerini belirlemek amacıyla parametrik analizler gerçekleştirilmiştir. Tüm sistemin enerji verimliliği %65, ekserji verimliliği %61 olarak belirlenmiştir. ORC, Rankine, temiz su üretimi, hidrojen üretimi, hidrojen sıkıştırma ve sera ısıtma çevrimlerinin enerji verimlilikleri sırasıyla %24, %37, %72, %76, %81 ve %86 olarak hesaplanmıştır. Güç üretim hızı 9600 kW, hidrojen üretim hızı 0,138 kg/s ve güneş enerjisi akışkan debisi 40 kg/s olarak elde edilmiştir. Ayrıca sistemin toplam maliyeti 24 M$ olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, önerilen multi-jenerasyon güç üretim sisteminin verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından önemli avantaj sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Renewable energy sources are crucial for mitigating global warming and reducing environmental impacts. Renewable energy–assisted combined power generation systems improve overall efficiency while enabling effective utilization of clean energy resources. In this study, a solar energy–based combined multi-generation system is designed to simultaneously produce electricity, heating, cooling, fresh water, and compressed hydrogen. The proposed system is driven by a parabolic trough collector field, which serves as the primary energy source. The integrated operation of the Rankine and organic Rankine cycle (ORC) systems enhances power generation efficiency by recovering both high- and low-temperature thermal energy. The generated electricity is supplied to a PEM electrolyzer for hydrogen production, while the recovered heat is used for desalination, cooling, and greenhouse heating applications. Hydrogen is compressed and stored at different pressures, enabling flexible use across various energy applications. Comprehensive thermodynamic and economic analyses are conducted to evaluate system performance, focusing on energy and exergy efficiencies and overall cost effectiveness. In addition, parametric analyses are performed to investigate the effects of key operating parameters on system behavior. The overall energy and exergy efficiencies of the system are 65% and 61%, respectively. The energy efficiencies of the ORC, Rankine, fresh water production, hydrogen production, hydrogen compression, and greenhouse heating subsystems are calculated as 24%, 37%, 72%, 76%, 81%, and 86%, respectively. The system delivers 9,600 kW of power and produces 0.138 kg/s of hydrogen, with an estimated total cost of 24 M$, indicating strong potential for efficiency and sustainability.