Temporomandibular eklem disfonksiyonlu hastalarda ultrason ve kısa dalga diatermi tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
The Comparison of efficacy of ultrasound and short wave diathermy in temporomandibular joint dysfunction
- Tez No: 99222
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET KIRNAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Temporomandibular eklem disfonksiyonu, ultrason, kısa dalga diatermi
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ill ÖZET Temporomandibular Eklem Disfonksiyonlu Hastalarda Ultrason ve Kısa Dalga Diatermi Tedavilerinin Etkinliğinin Karşılaştırılması Bu çalışma, temporomandibular eklem disfonksiyorı sendromunun tedavisinde yer alan fizik tedavi modalitelerinden ultrason (US) ve kısa dalga diatermi (KDD) tedavilerinin etkilerini saptamak ve karşılaştırmak amacı ile Ekim 1999 - Haziran 2000 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Polikliniğine başvuran 30 temporomandibular eklem disfonksiyonlu hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Birinci gruba İnfraruj + Ultrason + Transkuteneal elektiriksel sinir stimulasyonu (TENS) + egzersiz uygulanırken, ikinci gruba kısa dalga diatermi (KDD) + TENS + egzersiz uygulandı. Hastalarda tedavi öncesi ve sonrası ağız açıklığı ölçümü, ağrı şiddeti, palpasyonda ağrı ve eklem sesi değerlendirildi. Grupların tedavi sonrası elde edilen bulguları karşılaştırıldığında tedavi öncesine göre her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanırken (p 0,05). Sonuç olarak US ve KDD tedavilerinin temporomandibular eklem disfonksiyonu tedavisinde etkili olduğu, ancak birbirlerine göre üstün olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The Comparison Of Efficacy of Ultrasound And Short Wave Diathermy in Temporomandibular Joint Dysfunction This study is designed to assess and compare the efficacy of physical therapy modalities ultrasound and short wave diathermy which are in the therapy of temporomandibular joint disfunction. There were 30 patients, diagnosed between 1 999 June - 2000 October at, Erciyes University Medical Faculty Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Patients were divided two groups. First group was treated with IR+US+TENS+Exercise and second group was treated with S WD + TENS + Exercise. Before and after treatment; mouth opening distance; degree of pain; with palpation and sound from the joint; were evaluated.