Eğitsel robotik öğretim programının okul öncesi öğretmen adaylarının eğitsel robotik konusundaki öz yeterliklerine etkisinin ve çocukların deneyimlerinin incelenmesi
Examining the effect of the educational robotics teaching program on the self- sufficiency of preschool teacher candidates in educational robotics and the experiences of the children
  1. Tez No: 992285
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Erken çocuk eğitimi, Okul öncesi öğretmenler, Robotik kodlama, Çocuk-okul öncesi, Candidate teachers, Early child education, Preschool teachers, Robotic coding
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin eğitim süreçlerindeki yansımalarına bakıldığında özellikle okul öncesi dönemde çocuklara somut deneyimler sunabilmesi nedeniyle eğitsel robotik uygulamaları öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı eğitsel robotik öğretim programının okul öncesi öğretmen adaylarının eğitsel robotik konusundaki öz yeterliklerine etkisini açıklamak ve okul öncesi öğretmen adaylarının ve çocukların program sürecinde robot kullanımına yönelik deneyimlerini betimlemektir. Bu çalışmada karma yöntem araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışma grubunu, Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programında öğrenim gören 36 öğrenci ve 2 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Öğretmen adaylarına 10 oturum çevrim içi kuramsal eğitim verilmiş ve 4 oturum yüz yüze uygulama yapılmıştır. Çalışmanın verileri toplanırken sınıf içi eğitsel robot kullanımına dönük öz yeterlik algı ölçeği, yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarında, deney ile kontrol grubu son-test puanları ortalaması arasında deney grubunun lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Çıkan bu anlamlı fark, uygulanan eğitsel robotik öğretim programının okul öncesi öğretmen adaylarının sınıf içi eğitsel robot kullanımına dönük öz yeterlik düzeyini önemli derecede artırdığını göstermektedir. Araştırmanın nitel sonuçlarında, uygulama öncesi kontrol ve deney grubunun benzer görüşlerde olduğu ve konuya yönelik yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Uygulamadan sonra deney grubunun görüşlerinde konuya yönelik bilgilerinin arttığı görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin görüşleri de öğretmen adaylarının bu konuda genel olarak iyi olduğu yönündedir.
Özet (Çeviri)
Educational robotics applications are rapidly gaining importance because of providing children with tangible experiences particularly in the preschool period when examining the impact of technology on educational processes. The aim of this study is to examine the impact of an educational robotics teaching program on the self-sufficiency of preschool teacher candidates regarding educational robotics and represent the experiences of preschool teacher candidates and children by using robots during the program. This research employed mixed-methods design. The participants consisted of 36 students enrolled in the Preschool Education Undergraduate Program and two preschool teachers. 10 online training sessions and four face-to-face practical sessions were conducted by the researcher for teacher candidates. The data were collected by using Self-sufficiency Perception Scale on In-class Educational Robot Use, structured and semi-structured interview forms. The quantitative results of the research demonstrated a significant difference between the mean post-test scores of the experimental and control groups, favoring the experimental group. This result demonstrated that the implemented educational robotics teaching program significantly increased the self-sufficiency level of preschool teacher candidates regarding the use of educational robots in the class. The qualitative results of the research indicated that the control and experimental groups had similar opinions before the application and lacked sufficient knowledge on the subject. After the application, the experimental group's knowledge of the subject increased. Furthermore, opinions of the teachers demonstrated that the preschool teacher candidates were adequate competence at this subject.