Loranthus europaeus jack. üzerinde polifenolik maddelere yönelik farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on polyphenolic compounds of Loranthus europaeus jack.
  1. Tez No: 99232
  2. Yazar: EKREM MURAT GÖNÜLALAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT KORAY SAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Loranthus europaeus Jack, Loranthaceae, Flavonoit Heterozitleri, Kondanse Tanenler, Antioksidan Aktivite, Loranthus europaeus Jack, Loranthaceae, Flavonoit Glycosides, Condense Tannins, Anti-oxydant Activity. VI III
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Loranthus Jack (Loranthaceae) cinsinin Türkiye bitki örtüsünde 1 türü bulunmaktadır. Anadolu'da halk arasında meyvalarının aşırı yapışkan özelliğinden yararlanılarak, kuş yakalamak için kullanılmakta ve prostat hiperplazisi tedavisinde ayrıca antihipertansif ve antispazmodik olarak kullanılmaktadır.. Son zamanlarda ise antikanser bir ajan bulmak için yapılan çalışmalar kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de yetişen tek Loranthus türü olan Loranthus europaeus'un Jack, taşıdığı flavonoit heterozitleri ve kondanse tanenler ve bu bileşiklerle beraber bileşiklerin elde edildikleri ekstre ve fraksiyonların antioksidan aktiviteleri incelenmiştir. Bitkinin açık havada kurutulmuş yapraklarının metanol ekstresinin etil asetata çekilen kısmı üzerinde yapılan kromatografık (açık kolon kromatografisi, vakum sıvı kromatografisi, orta basınçlı sıvı kromatografisi) çalışmalar sonucunda 4 bilinen flavonoit heteroziti: kersetin-3-O-p-D- glukopiranozit (LeF-1 ), kersetin-3-O-a-L-ramnopiranozit (LeF-2), ramnetin-3- O-cc-L-ramnopiranozit (LeF-3), ramnositrin-3-O-ot-L-ramnopiranozit (LeF-4), ve kondanse tanenler: kateşin, epikateşin (LeT-2), prosiyanidin B1, B2, B3, B4, asetatları (LeT-3) halinde ve bir de henüz yapısı aydınlatılmamış üzerinde çalışmalarımızın sürdüğü bir bileşik olan LeT-1 bileşiği izole edilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapı tayinleri spektral (UV, 1H-NMR, 13C- NMR, 2D-NMR) ve kimyasal yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Bitkimizin etil asetat ve n-BuOH ekstreleri ile bu ekstrelerden elde edilen ana fraksiyonlar ve izole edilen bileşiklerin H202'nin indüklediği eritrosit membranlarında meydana gelen lipid peroksidasyonunu inhibe etme özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak LeF-1 ve LeF-3 bileşikleri yüksek derecede aktif bulunmuş, diğer bileşiklerde ise belirgin bir antioksidan etkinlik görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is only one species of Loranthus Jack. (Loranthaceae) genus in Turkish flora. It is used for bird hunting because of it's glue fruit in Anatolian folk and it is used for treatment of prostate hyperplasia and also has antihypertensive and antispazmodic effects. Recent years it is the one of the genus on which is studied to find an anti-cancer agent. In this study, we have examined the condensed tannins and flavonoit glycosides from Loranthus europaeus which is the single species of Loranthus genus grows in Turkey and their anti-oxydant activity with extracts and fractions which they are isolated from. Methanol extract of air-dried leaves of plant re- extracted by ethyl acetate. By means of chromatographic studies (open column chromatography, vacuum liquid chromatography and medium pressure liquid chromatography) 4 known flavonoit glycosides: quercetin-3- O-3-D-glucopyranoside (LeF-1), quercetin-3-O-a-L-rhamnopyranoside (LeF- 2), rhamnetin-3-O-a-L-rhamnopyranoside (LeF-3), rhamnocitrin-3-O-a-L- rhamnopyranoside and condensed tannins as: catechin pentaacetate, epicatechin pentaacetate (LeT-2), procyanidine B1, B2, B3, B4 decaacetates and another compound of which molecule structure haven't been identified yet, were isolated. The structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral (UV, 1H-NMR, 13C-NMR, 2D-NMR), and chemical methods. Also we examined the inhibition of lipid peroxidation of red blood cell's membrane which is induced by H202, by n-BuOH and ethyl acetate extracts as well as the main fractions and the isolated compounds of our plant. And this study showed altough the other compounds have no sufficant effect, compounds LeF-1 and LeF-3 showed high anti-oxydant activity.