El-elbileği ortezlerinin spastisiteye olan etkilerinin karşılaştırılması
The Comparison of the effectivenes of hand-wrist orthoses on spasticity
  1. Tez No: 99231
  2. Yazar: YEŞİM GÜNİKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Dorsal Ortez, Volar Ortez, Spastisite, Modifiye Ashworth Skalası T4S. ifOKSEKöSRI ESİ, Dorsal Orthoses, Volar Orthoses, Spasticity, Modified Ashword Scala
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Güniken, Y., El-el bileği ortezlerinin spastisiteye olan etkilerinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Bu çalışma, dorsal ve volar ortezlerin el ve el bileğindeki spastisite üzerine olan etkinliğini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Ortez ve Biomekanik Ünitesi'ne spastik el tanısı ile başvuran 28 hasta dahil edilmiştir. Hastalar rastgele örnekleme yöntemi ile 2 gruba ayrılmış ve günde 4 saat olmak üzere bir gruba 3 hafta dorsal splint- 10 gün ara- 3 hafta volar splint, diğer gruba ise 3 hafta volar splint- 10 gün ara- 3 hafta dorsal splint uygulanmıştır. Hastalar, aktif eklem hareketleri, spastisite, ağrı, duyu, ve fonksiyonel aktiviteler yönünden 1. splint öncesi, sonrası, 2.splint öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 4 kez değerlendirilmişlerdir. Spastisite, Modifiye Ashworth Skalası, Mc Pherson metodu ve EMG Biofeedback olmak üzere 3 farklı yöntem ile değerlendirilmiştir. İstatiksel analiz sonuçlan tüm hastaların spastisitelerinin azaldığım (p0.05). Aktif eklem hareketlerinin her iki splintle arttığı, bu artışın dorsal splint ile daha anlamlı olduğu görülmüştür (p0.05). Uygulamalar sonucunda splintlerin duyu gelişimine etkisi olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Bu çalışma dorsal ve volar splintlerin spastisiteyi azaltmada etkili bir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Güniken, Y., The comparison of the effectiveness of hand-wrist orthoses on spasticity, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation Program, Ankara 2000. This study was performed in order to compare the effectiveness of volar and dorsal orthoses on flexor spasticity of hand and wrist. A total of 28 patients; who were referred to the Orthotics and Biomechanics Unit of Hacettepe University, School of Physical Therapy and Rehabilitation with the diagnosis of spastic hand; were included in the study. Patients were randomized into two groups: one of the groups received dorsal splint application during 3 weeks and after a break period of 10 days, a volar splint was applied for 3 weeks. The other group was given a volar splint for 3 weeks, a break of 10 days and a dorsal splint for 3 weeks in sequence. Splints were used 4 hours a day in both groups. The following parameters were evaluated before and after the application of the first and second splint in order to investigate their effectiveness: active range of motion, spasticity, pain, sensory and functional activities. Three different methods were used to assess spasticity: Modified Ashworth Scale, Mc Pherson Method and EMG Biofeedback. Results of the statistical analysis indicated that spasticity of all patients were improved (p0.05). Active range of motion increased after the usage of both splints but this increase was better with the dorsal splint (p0.05). The results of this study shows that dorsal and volar splints are effective methods in reducing spasticity and useful in making patients daily lifes easier.