Patolojik narsisizm ile saldırganlık arasındaki ilişkide kriminal düşünce biçimlerinin aracı rolü
The mediating role of criminal thinking patterns in the relationship between pathological narcissism and aggression
- Tez No: 992322
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE TASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Analitik psikoloji, Büyüklenmeci narsisizm, Klinik psikoloji, Kırılgan narsizm, Patolojik narsizm, Analytical psychology, Grandiose/overt narcissism, Clinical psychology, Fragile narcissisim, Pathological narcissism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Saldırganlığın bilimsel olarak incelenmesi, bu davranışın ortaya çıkış koşullarını ve sürdürücü mekanizmalarının açıklığa kavuşturulmasında hem ruh sağlığı alanında hem de toplumsal düzenin korunmasında kanıta dayalı uygulamaların geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Bu çalışma, patolojik narsisizm ile saldırganlık arasındaki ilişkide kriminal düşünce biçimlerinin aracı rolünü incelemek için gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte patolojik narsisizmin alt boyutları olan büyüklenmeci ve kırılgan narsisizm, saldırganlık ve kriminal düşünceye ait hak görme, kriminal rasyonalizasyon, güç yönelimi, merhametsizlik, meşrulaştırma/diğerlerini suçlama ve kişisel sorumsuzluk alt boyutlarının birbirleri ile ilişkileri de incelenmiş ve cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve katılımcılara kolayda/erişilebilir örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Türkiye genelinde 20- 46 yaş aralığında toplamda 405 gönüllü katılımcı üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, Demografik Bilgi Formu, Patolojik Narsisizm Envanteri (PNE-40), Kriminal Düşünce Ölçeği ve Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği aracılığıyla veriler toplanmıştır ve SPSS.27 ile analizler sağlanmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda patolojik narsisizm, saldırganlık ve kriminal düşünce biçimleri arasında anlamlı ilişkiler bulunurken belirtilen alt boyutlardan hak görme, güç yönelimi ve merhametsizliğin hem kırılgan hem de büyüklenmeci narsisizmle saldırganlık arasında aracılık rolünün olduğu bulunmuştur. Bu bulgulara ek olarak cinsiyet farkına göre yapılan değerlendirmelerde ise erkeklerin almış olduğu puanların kadınlara oranla daha yüksek oldu görülmüştür. Bu bulgular, literatüre ve mevcut çalışmalar arasında bulunan belirli çelişkilerin giderilmesine katkı sağlamakla birlikte saldırganlığın, kriminal düşüncelere ve patolojik vi narsisizme dayanan sebeplerinin araştırılmasına, müdahale ve çeşitli önleme yöntem ve tekniklerine önemli dayanaklar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The scientific examination of aggression contributes to the development of evidence-based practices in both mental health and the maintenance of social order by clarifying the conditions under which this behavior emerges and the mechanisms that sustain it. The present study was conducted to examine the mediating role of criminal thinking patterns in the relationship between pathological narcissism and aggression. In this context, the interrelationships among the subdimensions of pathological narcissism—grandiose and vulnerable narcissism—aggression, and the subdimensions of criminal thinking, namely entitlement, criminal rationalization, power orientation, callousness, justification/blaming others, and personal irresponsibility, were also investigated, along with potential gender differences. A correlational research design, one of the quantitative research methods, was employed, and participants were recruited using convenience sampling. The study was carried out with a total of 405 voluntary participants aged between 20 and 46 across Türkiye. Data were collected using the Demographic Information Form, the Pathological Narcissism Inventory (PNI-40), the Criminal Thinking Scale, and the Buss–Perry Aggression Questionnaire, and statistical analyses were conducted using SPSS 27. The results revealed significant relationships among pathological narcissism, aggression, and criminal thinking patterns. Moreover, the subdimensions of entitlement, power orientation, and callousness were found to have a mediating role in the relationship between both grandiose and vulnerable narcissism and aggression. Additionally, gender-based analyses indicated that males obtained higher scores than females across the relevant variables. These findings contribute to the literature by helping to resolve certain inconsistencies in existing research and provide an important empirical basis for investigating aggression as grounded in viii criminal cognition and pathological narcissism, as well as for the development of intervention and prevention strategies.