Digitalization of money and its effect on consumer preferences and regulatory bodies: a study on digital currencies, consumer adoption and governmental regulations
Paranın dijitalleşmesi ve tüketici tercihleri ve düzenleyici kuruluşlar üzerindeki etkisi: dijital para birimleri, tüketici benimseme ve hükümet düzenlemeleri üzerine çalışma
- Tez No: 992323
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYYAD MANDALİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Ekonomi, Finance, Economics
- Anahtar Kelimeler: Benimseme, Dijitalleşme, Regülasyon, Yenilik, Adoption, Digitalization, Regulation, Innovation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, dijitalleşmenin finansal sistemler üzerindeki dönüştürücü etkisini dijital ödemeler ve dijital para kavramları çerçevesinde incelemektedir. Çalışmada, dijital ödeme sistemlerinin gelişimi, kullanım alanları ve ekonomik etkileri ele alınırken; merkez bankası dijital paraları (CBDC), kripto varlıklar ve elektronik para gibi dijital para türleri kavramsal ve işlevsel açıdan karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir. Araştırma, uluslararası kurumların (BIS, IMF, OECD, ECB) raporları, akademik literatür ve güncel düzenlemeler ışığında nitel yöntemlerle yürütülmüştür. Bulgular, dijital ödemelerin finansal kapsayıcılığı ve operasyonel verimliliği artırdığını, ancak dijital paraların finansal istikrar, regülasyon ve veri güvenliği açısından yeni politika tartışmalarını beraberinde getirdiğini göstermektedir. Tez, dijital ödemeler ile dijital paralar arasındaki kavramsal ayrımı netleştirerek, politika yapıcılar ve finans sektörü açısından geleceğe yönelik çıkarımlar sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transformative impact of digitalization on financial systems within the framework of digital payments and digital currencies. While analyzing the development, use cases, and economic implications of digital payment systems, the study provides a comparative conceptual and functional assessment of digital currency types, including central bank digital currencies (CBDCs), crypto-assets, and electronic money. The research is conducted using qualitative methods based on academic literature, international institutional reports (BIS, IMF, OECD, ECB), and current regulatory developments. The findings indicate that digital payments enhance financial inclusion and operational efficiency, whereas digital currencies introduce new policy debates regarding financial stability, regulation, and data security. By clearly distinguishing between digital payments and digital currencies, the thesis aims to offer forward-looking insights for policymakers and financial sector stakeholders.