Yetişkin Basedow-Graves hastalarının ruhsal işleyişinin Rorschach ile değerlendirilmesi
Assessing psychologicalfunctioning in adult Basedow-Graves patients with the Rorschach
- Tez No: 992324
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Basedow-Graves hastalığı, Rorschach, Ruhsal işleyiş, Yetişkin, Basedow-Graves disease, Rorschach, Psychological functioning, Adult
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Günümüzde gittikçe artış gösteren Basedow-Graves hastalığı, çok küçük yaşlarda da görülmeye başlamasıyla ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır. Ülkemizde hastalığın tedavisinde geleneksel tıbbi yöntemler kullanılmakta ve ruhsal destek süreçleri göz ardı edildiği görülmektedir. İyileşmenin ruhsal ve bedensel bir bütünlük olması gerektiği oldukça açıktır. Bu araştırma, yetişkin Basedow-Graves hastalarının nesne ilişkileri, sembolizasyon kapasiteleri ve duygulanımlarıyla ilgili süreçlerin, hastalığının oluşumundaki etkisinin incelenerek, ruhsal süreçlerin anlaşılmasını amaçlamaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, yarı yapılandırılmış psikanalitik görüşme formu kullanılarak görüşmeler yapılmış ve ardından Rorschach testi uygulanmıştır. Rorschach projektif test sonuçları Fransız Okuluna dayanarak psikanalitik psikosomatik kuram çerçevesinde yorumlanmıştır. Basedow-Graves hastalarına, İstanbul Medipol Hastanesi Endokrin bölümünün yönlendirmesiyle ve MEB resmi kurumlarının kullandığı İletişim ağlarından yararlanılarak ulaşılmıştır. 13 kişiden oluşan çalışma grubunun tamamı kadın ve 25-65 yaş aralığındadır. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları 7 başlık altında açık uçlu sorulardan oluşmakta ve serbest çağrışım yöntemiyle alınan cevaplar not edilmiştir. Rorschach testi sırasında herhangi bir müdahale yapılmadan yönerge verilerek yanıt süreleri dahil olmak üzere serbest çağrışım ile gelen yanıtlar not edilerek lokasyon kağıdı üzerinde işaretlenmiştir. Her kart sonrası karta yönelik anket soruları sorularak yanıtlar not edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, Basedow-Graves hastalarında psikosomatik işleyişin hakim olduğu ve daha çok izolasyon savunma mekanizmasını kullandıkları görülmüştür. Erken dönem nesne ilişkilerinde özdeşim kurulabildiği fakat bu özdeşimde nesnelerin kötü özelliklerini taşıdıkları ve nüfuz eden nesnelerinin karşısında pasif konum aldıkları görülmektedir. Graves hastalarının bütüncül bir benlik temsiline sahip olmalarına rağmen değişen, sabit olmayan bir benlik bütünlüğünün olduğu, dış uyaranlara karşı sınırlarının geçirgenliği ve ilk nesnelerinin cinselleştirilmiş bedenine özdeşimin zayıf olması, içsel bedenin narsisistik yatırımının kırılgan olduğu dolayısıyla narsisistik kırılganlıkları olan bir kendilik temsili geliştirdikleri gözlenmiştir. Sembolizasyon süreçlerinde ise araştırmanın hipotezinin aksine beklenenden fazla yanıt gelmesine rağmen içerikler incelendiğinde somut düşünceden soyut düşünceye geçmekte zorlanan fakir bir iç dünyanın olduğu görülmüştür. Duygulanım süreçlerinde dikkat çeken kapsanma ve dokunmaya dair ihtiyaçlarının yoğun olması, ve depresif bir duygulanımın varlığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Basedow-Graves disease, which is increasingly prevalent today, has become a serious health problem due to its prevalence in very young ages. In our country, traditional medical methods are used in the treatment of the disease, and psychological support processes are neglected. It is clear that recovery requires a holistic approach between the mind and body. This research aims to understand the psychological processes of adult patients with Basedow-Graves' disease by examining the impact of processes related to object relations, symbolization capacities, and affect on the development of the disease. This study employed a qualitative research method. Interviews were conducted using a semi-structured psychoanalytic interview form, followed by the administration of the Rorschach test. The Rorschach projective test results were interpreted within the framework of psychoanalytic psychosomatic theory based on the French School. Basedow-Graves patients were contacted through the referral of the Endocrinology Department at Istanbul Medipol Hospital and through the communication networks used by official institutions of the Ministry of National Education. The 13-person study group was all female and between the ages of 25 and 65. The semi-structured interview questions consisted of open-ended questions under seven headings, and the responses obtained through free association were recorded. During the Rorschach test, responses obtained through free association, including response times, were noted and marked on the location sheet. Questionnaire questions were asked about each card after each card, and the responses were recorded. The study revealed that psychosomatic functioning predominated in Basedow-Graves patients and that they primarily used the isolation defense mechanism. While identification was possible in early object relations, it was observed that these identifications carried the negative qualities of the objects and that they assumed a passive stance towards their penetrating objects. Despite possessing a holistic self-representation, Graves' patients have been observed to have a shifting, unstable self-integrity, a permeability of boundaries to external stimuli, a weak identification with the sexualized body of their primary object, and a fragile narcissistic investment in the internal body, resulting in a self-representation with narcissistic vulnerabilities. Contrary to the research hypothesis, despite the greater response to symbolization processes than expected, examination of the contents revealed an impoverished inner world with difficulty transitioning from concrete to abstract thought. In the affective processes, the need for attention coverage and touch is intense, and the presence of a depressive affect is observed.