Human vs. AI scoring in EFL writing: A criterion-based investigation within the CEFR context
Yabancı dil olarak İngilizce yazma becerisinde insan ve yapay zekâ puanlaması: CEFR bağlamında ölçüt temelli bir inceleme
  1. Tez No: 992325
  2. Yazar: TALHA KAYALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: artificial intelligence, EFL writing assessment, CEFR, ChatGPT, preparatory program, yapay zekâ, EFL yazma değerlendirmesi, CEFR, ChatGPT, hazırlık programı
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
Özet
This study explores the extent to which AI-generated evaluations align with human raters' evaluations in assessing the writing of English as a Foreign Language (EFL) learners in a Turkish university preparatory program. The research focuses on four CEFR-aligned writing assessment criteria: organization, content, use of English, and lexical resource. Writing samples from twelve students at levels A1 to B2 were evaluated by two groups: twenty-two human raters and ChatGPT+, using a shared rubric. The study adopts a comparative mixed-methods design, combining quantitative analysis of scoring patterns with qualitative interpretation of justification comments provided by four human raters and the AI system. Descriptive statistics and significance tests were used to examine differences between human raters and AI scores, while open-ended justifications helped reveal underlying reasoning for discrepancies. Findings indicate a moderate to high level of agreement in overall scoring trends between ChatGPT+ and human raters, particularly in the criteria of organization and content. However, noticeable discrepancies were observed in lexical resource ratings across CEFR levels. Human raters also demonstrated greater variation in their scoring of“use of English,”especially at lower proficiency levels. These results suggest that AI-based writing evaluation tools like ChatGPT+ can serve as a supplementary resource in formative assessment, supporting teachers by providing immediate and consistent feedback. Nevertheless, human oversight remains indispensable, particularly in subjective areas such as organization and content, where teacher expertise ensures fairness, contextual sensitivity, and pedagogical validity.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, yapay zeka tabanlı değerlendirmelerin, bir Türk üniversitesinin hazırlık programında öğrenim gören İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yazılarında, öğretmenlerin puanlamalarıyla ne ölçüde örtüştüğünü incelemektedir. Araştırma, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na uyumlu dört yazma değerlendirme ölçütüne odaklanmıştır: organizasyon, içerik, İngilizce kullanımı ve sözcük bilgisi. A1'den B2'ye kadar farklı düzeylerdeki on iki öğrencinin yazma örnekleri, yirmi iki öğretmen ve ChatGPT+ tarafından ortak bir rubrik kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma, nicel puanlama eğilimlerinin karşılaştırmalı analizini ve dört öğretmen ile yapay zeka tarafından sağlanan gerekçelendirme yorumlarının nitel incelemesini birleştiren karma yöntemli bir tasarım benimsemiştir. Betimsel istatistikler ve anlamlılık testleri, insan değerlendiriciler ve yapay zeka puanları arasındaki farklılıkları ortaya koyarken, açık uçlu gerekçelendirmeler ise bu farklılıkların ardındaki düşünme süreçlerini açığa çıkarmıştır. Bulgular, ChatGPT+ ile öğretmenler arasında genel puanlama eğilimlerinde orta ile yüksek düzeyde bir uyum olduğunu göstermektedir; özellikle organizasyon ve içerik ölçütlerinde benzerlik dikkat çekicidir. Ancak, CEFR düzeylerinde sözcük bilgisi ölçütünde belirgin farklılıklar gözlenmiş, ayrıca özellikle düşük yeterlik düzeylerinde insan değerlendiriciler İngilizce kullanımı ölçütünde daha büyük varyans sergilemiştir. Bu sonuçlar, ChatGPT+ gibi yapay zeka tabanlı yazma değerlendirme araçlarının, insan gözetimi ve ölçüt bazlı kalibrasyonla desteklenmesi koşuluyla, EFL bağlamlarında biçimlendirici değerlendirme sürecinde tamamlayıcı bir kaynak olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, organizasyon ve içerik gibi daha öznel alanlarda ortaya çıkan küçük farklılıklar, öğretmenlerin nihai karar verici rolünün pedagojik açıdan vazgeçilmez olduğunu vurgulamaktadır.