Structures of feeling and the hero's decline: On pre-subjective affect and identity in The Great Gatsby and in A Handful Of Dust
Duyguların yapısı ve kahramanın düşüşü; The Great Gatsby ve A Handful Of Dust'da ön önemli duygular ve kimlik üzerine
- Tez No: 992326
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SANAZ TABRIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Duygulanım Kuramı, Duygu, Arzu, Çöküş, Kırılganlık, Affect Theory, emotion, Leadership, desire, downfall, vulnerability
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu tez, F. Scott Fitzgerald'ın The Great Gatsby (1925) ve Evelyn Waugh'nun A Handful of Dust (1934) romanlarındaki Jay Gatsby ile Tony Last'ın trajik çöküşlerini Spinozist/Deleuzecü, psikolojik ve politik-kültürel olmak üzere üçlü bir Duygulanım Kuramı (Affect Theory) uygulaması üzerinden incelemektedir. Çalışma, her iki karakterin kaderlerinin yalnızca bireysel ahlaki zayıflıklar ya da toplumsal koşullar tarafından değil, bedenler ve çevreler arasında dolaşan, kırılganlık, yanılsama ve nihai çöküş üreten duygulanımsal yoğunluklar tarafından biçimlendiğini ileri sürer. Spinoza ve Deleuze'ün duygulanımı bedeni harekete geçiren ve dönüştüren ön-kişisel bir güç olarak kavramsallaştırmalarından yola çıkan tez, duygulanımın kahramanların rasyonel eylem kapasitesini nasıl istikrarsızlaştırdığını ve onları özellikle Daisy Buchanan ile Brenda Last'a olan yıkıcı duygusal bağımlılıkları aracılığıyla nasıl savunmasız hâle getirdiğini araştırır. Psikolojik boyut, duygulanımın takıntı, arzu ve kayıp biçimlerinde nasıl tezahür ettiğini; politik ve kültürel çerçeve ise bu duygulanımsal hareketlerin modernitenin çözülmekte olan ahlaki ve ideolojik yapıları içindeki konumunu inceler. Kişisel, toplumsal ve simgesel düzlemler arasında dolaşan duygulanımın izini süren çalışma, her iki anlatının da duygulanımsal aşırılık baskısı altında insan arzusunun kırılganlığını sahnelediğini ortaya koyar. Sonuç olarak, Gatsby ve Tony'nin çöküşü, duygunun niyeti aştığı ve arzunun ahlaki ve toplumsal düzeni gölgelediği duygulanımsal ekonomilerde modern öznenin tuzağa düşüşünü örneklemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the tragic decline of Jay Gatsby in The Great Gatsby (1925) by F. Scott Fitzgerald and Tony Last in A Handful of Dust (1934) by Evelyn Waugh through a threefold framework of Affect Theory: Spinozist/Deleuzian, psychological, and political-cultural. It posits that both protagonists' fates are determined not merely by personal ethical flaws or social conditions, but by affective forces that flow through bodies and surroundings, leading to fragility, delusion, and ultimate collapse. Based on the Spinozist and Deleuzian conception of affect as a pre-personal intensity that moves and alters bodies, the study examines the way affect disrupts the protagonists' ability for self-governance and exposes them to harmful ties, most notably through their emotional bonds on Daisy Buchanan and Brenda Last. The psychological aspect investigates how affect appears as obsession, desire, and grief, while the political and cultural contextualizes these affective processes within the collapsing moral and ideological foundations of modern life. By following the flow of affect across individual, collective, and symbolic registers, the thesis shows how both narratives dramatize the vulnerability of human ambition in the grip of overwhelming affect. Ultimately, the study concludes that the collapse of Gatsby and Tony represents the modern individuals' entrapment in affective systems where emotion overrides intention, and desire overcomes moral and societal restraint.