Effüzyonlu otitis media geçiren ilkokul çağındaki çocuklarda santral işitsel işlemlemenin değerlendirilmesi
Assessment of central auditory processing in the primary-school children with OME
  1. Tez No: 99235
  2. Yazar: ASUMAN EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Effüzyonlu otitis media, maskeleme seviye farkı, işitme kaybı, çift taraflı işlemleme. iv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Erol, A., Effüzyonlu otitis media geçiren ilkokul çağındaki çocuklarda, santral işitsel işlemlemenin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2000. Effüzyonlu otitis medianın, çift taraflı işlemleme üzerine olan etkisini incelemek amacı ile Hacettepe Üniversitesi Kulak-Burun-Boğaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesinde yaptığımız çalışmada, 6-12 yaşları arasında EOM'lı 30 çocuk ile kontrol grubunu oluşturan 15 çocukta Maskeleme Seviye Farkı (MSF) testi kullanılmıştır. Çalışmamızda, EOM'lı gruplar, MSF için test fekansı olan 500 Hz'de hava-kemik yolu işitme eşikleri arasındaki farka göre; 15-35 dB arası ile 35 dB ve üzeri olacak şekilde iki grupta değerlendirilmiştir. Her birey için, 1 ve 5 dB'lik kademeler kullanılarak MSF tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda, 1 ve 5 dB'lik kademelerle elde edilen MSF'larına bakıldığında; gruplar arasında anlamlı bir fark olduğu (p0.017). Ancak hava-kemik yolu işitme eşiği arasındaki fark 15-35 dB ile 35 dB ve üzeri olan EOM'lı gruplar ile kontrol grubunun MSF'ları karşılaştırıldığında, EOM'lı grupların kontrol grubundan farklı olduğu belirlenmiştir(p< 0.017). Her iki durumda da EOM'lı grupların MSF'larının kontrol grubuna göre daha küçük olduğu gözlenmiştir. Gruplar arasında, 1 ve 5 dB'lik kademelerle elde edilen MSF'ları arasında pozitif korelasyon elde edilmiştir (sırasıyla; r=0.91, r=0.92, r=0.95). Sonuç olarak, EOM'larda hava-kemik yolu işitme eşiği arasındaki farktan etkilenmeyen MSF testinin, klinik uygulamalarda santral patolojilerin ayırıcı tanısında yardımcı olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Erol, A., Assessment of central auditory processing in the primary-scholl children with OME, Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Audiology and Speech Pathology, Ankara, 2000. In this study Masking Level Diffrence (MLD) test was used for evaluating the effects of Otitis Media with Effusion (OME) on binaural processing among the 6-12 year-old-children with OME and 15 children as a control group. Groups with OME were evaluated as two groups with respect to the difference between air-bone conduction thresholds in the test frequency of 500 Hz; one group having the range within 15-35 dB (Group I) and the other group having the range 35 dB and over (Group II). For each indivudual, MLD were determined by 1 and 5 dB steps.